Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 1. 2015 17:10 − 3062× − 0

Volkswagen je na nejlepší cestě k zisku kompletního pódia

V sobotu se nic nezměnilo na čele Rallye Monte Carlo a své vedení si nadále kontroluje Sébastien Ogier.

Třetí etapou dnes pokračovala Rallye Monte Carlo a i když byly na programu pouhé čtyři rychlostní testy, byla původně plánovaná kilometráž 128 ostrých kilometrů, na čemž se vrchovatou měrou podepsal test s názvem Lardier et Valença – Faye, který měřil úctyhodných 51 kilometrů a čekalo se, jak si posádky s jeho průjezdem bez znalosti splitů poradí a kdo zvolí jak pomalé či rychlé tempo. Avšak z původních 120 km zkoušek hned ráno 20 ubylo, jelikož RZ9 byla z bezpečnostních důvodů (množství diváků u trati) zrušena. V roli lídra vstupoval do soboty Ogier, který měl bez čtvrt minuty náskok dvou minut na týmového kolego Latvala a pódium pro německý tým jistil třetím místem Mikkelsen.

Když byla zrušena RZ9, neměly posádky žádnou zkoušku na rozjetí před nejdelším testem soutěže, kterým byla RZ10. Tu nejlépe prolétl Kubica, který druhému Meekovi nadělil půlminutu a třetí v RZ Loeb si připsal ještě dalších deset sekund ztráty. Tohle však byli jezdci v rámci rally2 a z pohledu boje na čele bylo důležitější, že Latvala dal Ogierovi 40 vteřin a Francouzův náskok snížil na jednu minutu. A to si ještě ve stopce Latvala posteskl, že hodinami nechal na trati okolo čtvrt minuty: "Nevím, zda má Ogier nějaký problém. Na začátku jsme udělali hodiny a ztratili 10-15 vteřin. Těžká zkouška, možná jsme byli až moc opatrní."

Odpoledne pokračovala soutěž dvěma testy, RZ11 vyhrál Loeb, kterého následoval se ztrátou 18 desetin Kubica, který pokračoval ve výborných výkonech z předešlého dne. Latvala byl ve zkoušce třetí, avšak na Ogiera stáhl jenom dvě sekundy, což bylo vzhledem k rozdílu mezi nimi, nic. I poslední sobotní test patřil Citroenu, tentokrát se z nejlepšího času radoval Meeke, který porazil Kubicu, jenž byl nejrychlejším v hodnocení dnešní etapy. I tady byl Latvala rychlejší Ogiera a situace na čele se po sobotě měla následovně. Na prvním místě byl nadále obhájce loňského prvenství Ogier, který má na Latvalu k dobru 42 sekund. Třetí je Mikkelsen se ztrátou další minuty. Již na čtvrté místo se prokousal Ostberg, ale ke smůle Citroenu není nominován na body mezi výrobci. Půlminutu za Norem je pak Sordo, který je pátý a je lepší než Neuville, který jede šestý.

Po RZ12 se na sedmé místo propadl Evans, kterému na pomalejší Hyundai schází minuta a půl. Na osmé příčce jede Prokop, ale zítra se bude muset ještě hodně ohlížet nazpět, protože již na devátém místě je Loeb, který na Čecha ztrácí tři čtvrtě minuty a desátý je Meeke se ztrátou minuty Loeba. Dvojice Citroenů využívající pravidla rally2 dnes brala druhé a třetí v etapě a posunula se o 6, potažmo 11 míst. Pokud nahlédneme do WRC2, tam bohužel RZ12 rozhodla předčasně souboj o vítěze, když Kočiho zradila poloosa jeho Fiesty R5: "Máme zlomenou poloosu, olej vytekl ven, a tak jedeme jen na zadní náhon. Přijel jsem sem bojovat o bodt, ale jsem rád, že zítra můžeme pokračovat a bojovat dál." Na čele tím pádem zůstal osamocený Lefebvre, který si s tříminutovým náskokem jede pro vítězství. Druhý je Kremer, jenž má 20 sekund k dobru na Kočiho, ale za ním je v jedné sekundě Camilli a pouhé čtyři desetiny nazpět pak ještě číhá Breen.

V JWRC a současně i WRC3 je i nadále na čele Gilbert, který má náskok tří a tři čtvrtě minuty na druhého Veibyho. Třetí je Riedemann, toho následuje Tempestini a pátý je Rossel. V R-GT Cupu by měl být i po RZ12 na čele Delecour s náskokem více jak tří minut na Dumase. T5řetí Duez je pak nazpět o dalších devět minut. Tímto je sobotní dění u konce a pojďme se krátce podívat, co nás čeká zítra. Na programu je trojice rychlostních zkoušek, které se jedou bez servisní zastávky a dohromady dají posledních 50 ostrých kilometrů, které budou muset posádky zdolat předtím, než budou moci vjet na cílovou rampu.

Rallye Monte Carlo po RZ12
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC3:00:39,9
2.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+42,8
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+1:49,8
4.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+2:42,8
5.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+3:16,1
6.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC+3:20,8
7.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+4:51,7
8.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+8:17,5
9.Loeb Sébastien – Elena DanielCitroen DS3 WRC+9:02,2
10.Meeke Kris – Nagle PaulCitroen DS3 WRC+10:06,0

Rallye Monte Carlo můžete sledovat online, ostatně jako vždy, na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!