28. 1. 2015 20:53 − 2971× − 0

Jak to bylo v Milovicích

Čtvrtý podnik devítidílného seriálu Amater Rallye CUPu 2014/2015, zavítal po delší odmlce opět do areálu Milovického letiště.

Čtvrtý podnik devítidílného seriálu Amater Rallye CUPu 2014/2015, zavítal po delší odmlce opět do areálu Milovického letiště. Návrat na tyto osvědčené tratě nebyl snadný, ale stál za to. Podařilo se vyjednat propůjčení cest mezi zbouranými domy za cenu znepřístupnění většiny tratě divákům. Důležité, ale bylo, že v sobotu 24.1.2015 mohli účastníci ochutnat vše, co Rallye nabízí a svézt se na necelých dvaceti šesti kilometrech. Kombinace asfaltů různé kvality okořeněné množstvím vytahaných nečistot, panely a šotolina, rychlé i pomalé pasáže, to vše na trati dlouhé 4,3 km při šesti průjezdech. Ráno se na administrativní a technické přejímky dostavilo 42 účastníků, což znamenalo, že nepřijel pouze jeden z přihlášených. Na náročnosti přidalo i počasí, teplota se pohybovala kolem nuly a všude bylo vytahané bláto.

Hned z kraje přišla soutěž o jednoho z favoritů Michala Savruka se Subaru Impreza STi nesoucí startovní číslo jedna. Při prvním průjezdu totiž poškodil zavěšení levého zadního kola a bylo po nadějích. Nejrychlejší čas si připsal Lukáš Matěna a se svým červeným Mitshubishi Lancer Evo IX se ujal vedení. Neponechal nic náhodě, vyhrál i všechny zbývající rychlostní zkoušky a zvítězil s náskokem 21 vteřin na druhého v pořadí Jiřího Náměstka vodící Subaru Impreza. Stupně vítězů doplnil Pavel Růžička s další Imprezou. Tito tři jezdci opanovali i třídu 6. Hned za nimi však následovali dva nejrychlejší piloti třídy 5 a to Martin Lehký na Škodě Fabia RS a Michal Pokorný na VW Golf které dělili jen 4,3 vteřiny. Třídu 4 opanoval Jan Dlouhý se Škodou Favorit, ve řídě 3 s minimálním rozdílem 0,4 vteřiny Václav Charvát s dalším Favoritem před Alešem Gollnerem na Renaultu Clio.

V dvojkách ukořistil vítězství Petr Nešněra s Favoritem a ve třídě 1 Martin Rieger se Suzuki Swift o pouhých 0,1s před Markem Benešem na Opel Tigra. Zajímavostí je, že v jejich souboji ve všech rychlostních zkouškách byl maximální rozdíl 1,1 vteřiny a dílčí vítězství v RZ si rozdělili rovným dílem. Mezi juniory, nadějemi budoucnosti rallye sportu, zvítězil David Pacholatko s BMW E36, druhý byl Otto Vrba na Fiatu Panda a třetí Josef Schernstein jun. se Škodou Felicia, ten byl se svými necelými patnácti lety i vůbec nejmladším účastníkem závodu, startoval se svým otcem a za volantem se střídali. Jedinou zástupkyní mezi dámami byla Nikola Dvořáková s Nissanem Almera, nutno však. ale podotknout že svým dravým jezdeckým stylem a rychlostí rozhodně druhé housle nehrála a ostatní pořádně proháněla.

Doufejme, že se v příštím podniku Amater Rallye, který se uskuteční za necelý měsíc 21. 2. v Litoměřicích, objeví více závodnic a zpestří spolu se všemi ostatními startovní pole a my tak se budeme moct těšit z dalších napínavých soubojů o vteřinky.

Po rozhovoru s ředitelem Amater Rallye víme, že možná pokud to vyjde, dojde, ke změně místa konání tohoto závodu a uskuteční se znovu na Milovickém letišti. Vše záleží na jednání s pronajímateli, které se uskuteční začátkem příštího týdne. Pokud dojde k dohodě, tak má myšlenku postavit dvě rychlostní zkoušky. Tak držme palce.

Foto: Jan Pilát

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!