Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 2. 2015 13:40 − 4596× − 16

Henning Solberg by chtěl odjet celé MS

Posledních několik let startoval Henning Solberg v Mistrovství světa spíše sporadicky, ale letos by se to mělo změnit.

Jestliže nahlédneme do profilu Henninga Solberga na serveru eWRC-results, tak lze zjistit, že naposledy se naplno Mistrovství světa věnoval v roce 2011, když s oranžovou a posléze žlutou Fiestou WRC odjel všechny podniky. Následující rok se ukázal po krachu projektu Go Fast Energy WRT jen při dvou podnicích, v roce 2013 jel jen ve Švédsku a teprve loni, díky podpoře společnosti Skruvat obchodující s náhradními díly, se podíval na šest světových podniků. Letos Henning míří ještě výše a chtěl by odjet všechny soutěže. Z toho důvodu se také rozhodl nestartovat letos v rallycrossu a plně se věnovat rally.

"Letos nebude žádný rallycross, musím se soustředit a tak to bude čistě jenom o rally. Cítím opět hlad po rally, takže zůstanu tady. Doufám, že se povede odjet celá sezóna. To je mým cílem," říká ke svým plánům Henning Solberg. Ve Švédsku a Mexiku se norský jezdec představí s Fiestou připravovanou přímo M-Sportem a od Portugalska, stejně jako třeba český pilot Martin Prokop, pak očekává přesednutí do nové evoluce Fordu.

"Mým cílem je jet celou dobu jak nejrychleji dovedu, takže sezóna má dobrý začátek. Věřím, že mohu být konkurenceschopný, hlavně s novým autem počínaje Portugalskem," přemýšlí nad svými plány bratr mistra světa z roku 2003 a dodává k změnám startovního pořadí do etap, "myslím si, že se slušnou startovní pozicí máme potenciál jet velmi dobře, hlavně v Mexiku. Považuji to za dobrý systém. I když asi ne pro Ogiera."

Komentářů celkem: 16
3. 2. 2015 14:461
0 0
Skvělá zpráva, za mě hlavně teda ta oddanost k rally, byť je nejkomplexnější a nejhezčí motorsport, tak odolat pokušení, ze strany sponzorů a financí, levnějšímu a mediálně stoupajícímu rallycrossu je úctyhodné. Osobně bych byl rád, kdyby se rally vydala podobnou cestou jako RX, aby o ni mělo zájem více a více jezdců, menších týmů a nestala se výsadovou disciplínou zbytečně , směšně velkých peněz a jiných absurdních stavů.
Velmi se těším na evoluci Fiesty, Martin i Henning by mohli v docela nabitém poli trochu stoupnout.
max
3. 2. 2015 16:242
0 0
Doufám že mu to vyjde . Je to přímá konkurence Martina (soukromník, stejné auto , zkušenosti) . Chtělo by to víc soukromníků , kteří odjedou celou sezonu .
3. 2. 2015 19:393
0 0
To jsem blázen, že takovej zoufalec sežene prachy na celou sezonu a daleko úspěšnější bratr se plácá v rellycrosu.
3. 2. 2015 20:164
0 0
Nemyslím si že Henning je úplnej zoufalec,není ani extratřída...řekněme....že je oživením startovního pole mezi soukromníky.Ale máš pravdu....nikdy jsem nepobral jak on dokáže sehnat budget pro wrc a jeho brácha bojoval o každé euro. Otázka zní...Jestli Peter nechtěl novější a tím pádem dražší specifikace aut.Prostě chtěl závodit a né se vozit.smajlík
3. 2. 2015 22:125
0 0
No oni jsou oba osobnosti, což je odlišuje od většiny ostatních lidí ve WRC, proto ty peníze sehnat uměj. A Petter by je sehnal jistě taky, ale on by chtěl být opravdu jedině na špičce, navíc v rallycrossu má svůj vlastní tým..
4. 2. 2015 00:366
0 0
juha: Za prvý ten zoufalec zatim prachy na celou sezonu nemá a za druhý je to právě on kdo se plácá v rally zatimco jeho úspěšnější bratr se poměrně úspěšně prezentuje s vlastním týmem ve vzkvétajícím rallykrosu..
4. 2. 2015 07:417
0 0
Juha/Louda
Prosím Vás, mohli byste mi vysvětlit, jak jste přišli na to, že Petr se pouze "plácá" v RX a bojuje o každé euro? Berete v potaz, že WRC jde tak akorát do ..., zatím co RX je na celkem slušném vzestupu? Viděli jste někdy zázemí jeho týmu? Berete vůbec v potaz, že provozuje v RX svůj vlastní tým se dvěma auty a je prvním mistrem světa v RX?smajlík
Myslím si, že RX je pro šílence jménem Petr Solberg přesně to, kam patří...smajlík
4. 2. 2015 13:148
0 0
Souhlas vencls. Nazývat působení v RX "plácáním" je k smíchu. Tahle disciplína je z hlediska všech aspektů předurčená k velkým úspěchům. Akce, adrenalin, rychlost, kontaktní sport, prostě show, vše na jedno místě k tomu za nesrovnatelně nižší náklady. Nejlepší kombinace pro jezdce, diváky, sponzory, media, promotéry. A showman jako Peter je ethalonem motorsportové show, k tomu ještě mistrem světa, neni důvod se vracet do rally. A Hening a zouflec? smajlík to je pak v MS 3/4 zoufalců a v MMČR všichni kromě snad Pecha. Motorsport neni jen o umění řídit, ale hlavně o umění na to sehnat peníze.
MPI
4. 2. 2015 14:419
0 0
Mě zas přijde k smíchu,resp. poněkud troufalé a krátkozraké nazývat Henninga zoufalcem, hlavně v době dvoulitrových WRC patřil na nezpevněném povrchu, nebojím se říct, mezi užší špičku.....
4. 2. 2015 18:5210
0 0
Tím plácáním myslím, že je ve sportu, který má do popularity WRC hodně daleko. Určitě by Peter rellycros za WRC moc rád vyměnil, nějaký zprávy o návratu tady byly. A kolik jezdců WRCéček dojíždí za Heningem? Ten se bude pořád usmívat a za celou sezonu nasbírá 30 bodů. Prostě podle mého názoru je špičkovýho auta pro něj škoda.
4. 2. 2015 19:2411
0 0
A tou popularitou seš si fakt jistej? Peter je od přírody soutěžák, takže by RX samozřejmě rád vyměnil, ale jen za tovární židli. To s popularitou nijak nesouvisí. A kolik v rally jezdí pravidelně soukromníků? Že bude Henning porážet fabriky tu samozřejmě nikdo nečeká, ale to z něj ještě nedělá nýmanda..
4. 2. 2015 19:3612
0 0
Juha - sem naprosto přesvědčenej ( a pusťte se do mě kdo chcete!), že pokud promotér WRC bude na WRC srát s upadající tendencí, jakou to předvádí v posledních cca třech letech, pořadatelé podniků WRC budou podniky kurvit jak v roce 2014 a promotér RX bude dolaďovat to, co předved v sezoně 2014, tak do roku, dvou, bude RX jednoznačně s popularitou navrch (když teda nepočítam zatvrzelý fandy WRC, ale širší veřejnost, kterou zajímá automobilovej sport jako celek). Byť tady nějaký zprávy o návratu byly, nevěřim tomu, že se tak stane. Možná občas nějaký svezení s WRC, ale s tím, co Petr v RX vybudoval, se nevrátí...smajlík
4. 2. 2015 19:4013 Upraveno 19:43
0 0
Vencls.....můžeš mi z mého příspěvku vytáhnout tu pasáž kde píšu že petter je zoufalec nebo že se plácá v RX????

Napsal jsem, že se vždy pral o peníze a Henning je dokázal sehnat...mě příjde "snadněji"......o žádným zoufalci ani plácání řeč. Naopak, beru Petterovo rozhodnutí jako dobré. Jede to na co má peníze, chuť a i kdyby to byli lyže, tak pro mě nikdy nebude zoufalec a plácal. Myšleno to bylo tak že pro wrc sháněl těžko peníze. Tenhle pan závodník ale nemusí nikomu nic nikde dokazovat...kurva chybí mi ve WRCsmajlík
4. 2. 2015 21:2914
0 0
Je jen otázkou (zřejmě krátkého) času, kdy bude RX populárnější ne WRC. pro širokou veřejnost je to prostě mnohem zábavnější. Ten kdo napíše, že Hanning zabírá místo nechápe smysl působení soukromníků v MS. Prostě buď pojede Hanning protože si sežene peníze a nebo bude v MS o jedno WRC méně, protože stejná skladba sponzorů nikdy nedá ty peníze někomu jinému.
5. 2. 2015 19:5815
0 0
Jsem netušil, že soukromníky dnes pojmenováváme zoufalci. A že jich ubývá v MS ,kde jsou Wilson,Block,Nasser,Araujo,Aigner,Gali,Duval,Boufier,Hanninen,Kopecký..... ,nemají love.Takže Martin je jeden z posledních zoufalců ,který jede celý MS.Až bude WRC jezdit 9 aut (továrních) , to budou teprve grááády, ale nikdo nebude pomalejší než 0,5s/km. Sice z těch co jsem jmenoval, nikdo asi nebude mistr světa, ale mně u trati to nevadí, ale kvůli pár autum nepojedu tisíc km na MS. Taky i diváků ubývá kolem RZ. Bude to ještě zajímavé , ale bude na co vzpomínat, vždyť kolem roku 2003 u nás jelo víc WRC než teď v MS.
11. 2. 2015 21:1316
0 0
nechápu smysl toho o cem tu mluvite smajlík zufalci nezufalci... bez sukromnikov tu jazdilo 10 aut.. pro priklad na takom LEMANS startuje 40-50 aut, z toho je mozno 25 sukromniku, dokonca F1 je tiez s vynimkou Mercedesu a Ferrari kazdy sukromnik.... ja dufam ze sa Henning ukaze v celom MS a ja budem mat tu moznosť vidieť ho vedle trate na vlastny oci, pretoze dosud tam kde byl ja, nebyl on smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!