Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 2. 2015 17:58 − 2955× − 2

Po prvním dni je v čele Craig Breen

Craig Breen má po sobotě nejlépe rozjetu Rally Liepaja a díky výpadkům soupeřů je na cestě k maximální porci bodů

Druhým podnikem pokračuje o tomto víkendu v Lotyšsku Mistrovství Evropy v rally a v sobotu si pořadatelé na posádky připravili pětici měřených testů, které dohromady nabídly 114 ostrých kilometrů. Na zkouškách byl převážně sníh, ale teploty byly hlášeny nad bodem mrazu, takže panovaly obtížné podmínky, které dostatečně prověřily všechny zájemce o evropské body. A bez předbíhání lze říct, že i pouhých pět testů dokázalo zejména čelo soutěže protřídit dostatečně a z pilotů se speciály R5 hned polovinu vyřadit.

Nejrychleji do soutěže vstoupil Lukyanuk, jenž vyhrál první test, ale v zádech se mu držel Breen, jenž zaostal o pouhých sedm desetin. Již na této rychlostce se se soutěží musel rozloučit Švýcar Hirschi a z juniorů Bux. Druhá rychlostní zkouška pak znamenala konečnou pro Lukyanuka, který zachytil autem o břeh a udělal několik přemetů a nebyl schopen dostat auto z příkopu, kde skončilo. Tím pádem se na druhou příčku posunul Kajetanowcicz, jemuž na vedoucího Ira chybělo 18 sekund. Třetí byl nejlepší z pobalstkých jezdců Plangi s Lancerem. Je nutné zmínit i další posádky v TOP 10, neboť z pozdější startovní pozice profitovali junioři, kteří výrazně promlouvali do nejlepší desítky, přičemž nejlépe se vedlo Bergkvistovi s Adamem, který byl čtvrtý a za sebou měl Roklanda a Adielssona s Peugeoty.

Když RZ3 vyhrál Breen, tak do servisu v polovině etapy přijížděl s náskokem 21 vteřin na Kajetanowicze a Polák zase dokázal navýšit svůj náskok na třetího Plangiho. Jinak se v první desítce neudály žádné změny. Při druhých průjezdech odpoledne se čekalo, o kolik se pořadím při projeté trati propadnou junioři a kolik se posunou piloti čtyřkolek. To se také potvrdilo a po RZ4, kde se nezměnilo pořadí na čele, se kupředu posunula dvojice pilotů produkčních vozů Svilis a Butvilas, kteří byli pátý a šestý.

Když na RZ5 odpadl Kajetanowicz, tak Breen přišel o posledního soupeře a na čele měl rázem více jak minutový náskok na druhého Plangiho, jenž byl nejrychlejším z produkčních jezdců. Na třetí místo se probojoval Svilis, který měl na stříbrného Estonce ztrátu dvou minut. I čtvrté místo patřilo pobaltskému jezdci a aby byla sbírka kompletní, tak jím byl Litevec Butvilas, který jezdí druhým rokem ve službách Subaru Poland Rally Teamu. Na paté pozici pak byl již nejlepší z juniorů a současně nejlepší dvoukolka, kterou byl Adam Bergkvista. I na šesté příčce byl junior, tentokrát Adielsson s Peugeotem, kterého se ztrátou 37 desetin následoval Rokland. Na osmé příčce s pouhou desetinou ztráty na norského juniora jel Vorobjovs, devátý byl Sirmacis a nejrychlejší desítku uzavíral Jeets s poslední zbývající Fiestou R5.

Jestliže nahlédneme blíže na boje v JERC, tak za vedoucí severskou trojicí je na čtvrtém místě domácí Sirmacis s další "dvěstěosmičkou" a minutu nazpět pak následuje Rohtmets. Až na šestém místě je nejrychlejší neseveřan a nepobalťan, kterým je Ingram. Pokud nahlédneme do pořadí ERC2, i zde se velká část jezdců objevuje už v TOP 10 a za první trojicí je na čtvrtém místě Botka, pátý je Kabacinski, šestý Hideg a sedmý Štajf. Tím se dostáváme k českým pilotům, z nichž je aktuálně nejlepší Hudec na 22. příčce, Štajf je celkově 25. a Tlusťák je na 29. místě. Orsák se se soutěží musel kvůli uraženému kolu rozloučit na poslední sobotní vložce.

Rally Liepaja po RZ5
1.Craig Breen – Scott MartinPeugeot 208 T161:04:22,8
2.Siim Plangi – Marek SarapuuMitsubishi Lancer Evo X+1:23,0
3.Martins Svilis – Ivo PukisMitsubishi Lancer Evo X+4:00,7
4.Butvilas Dominykas – Heller KamilSubaru Impreza STi+4:04,1
5.Bergkvist Emil – Sjöberg JoakimOpel Adam R2+4:14,0
6.Adielsson Mattias – Bäck ChristofferPeugeot 208 R2+4:29,7
7.Rokland Steve – Aldridge JamesPeugeot 208 R2+4:33,4
8.Vorobjovs Janis – Mālnieks AndrisMitsubishi Lancer Evo X+4:33,5
9.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursPeugeot 208 R2+4:39,8
10.Raul Jeets – Andrus ToomFord Fiesta R5+4:47,1

Rally Liepaja můžete jako obvykle sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
7. 2. 2015 23:121
0 0
tak Breenovi už stačí jen dojet, ne?
7. 2. 2015 23:282
0 0
tak je tak pomáli jediný evropan, co toho jede víc, takže jo... ale v těch podmínkách to vypadá, že i už jen dojet může být ještě docela náročné
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!