Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 2. 2015 13:46 − 3555× − 2

Craig Breen se skoro po roce dočkal další výhry v ERC

Rally Liepaja – druhý podnik Mistrovství Evropy je u konce a největší příděl bodů si z pobaltí odváží tovární jezdec Peugeotu Craig Breen.

V neděli se konala druhá etapa Rally Liepaja a po zrušení závěrečné speciálky v Liepaji čekalo na posádky posledních šest rychlostních zkoušek do cíle, řečí čísel se jednalo o 93 ostrých kilometrů, které bylo potřeba absolvovat před tím, než mohli ti úspěšní přejet cílovou rampu. V roli lídra do dne vstupoval reprezentant Peugeot Rally Academy Breen, který měl na čele minutový náskok na nejrychlejšího z dvojice produkčních pronásledovatelů. Vzhledem k odpadnutí jak Kajetanowicze, tak Lukyanuka měl Ir jasný cíl, dokončit soutěž a pobrat maximum bodů, aby se dotáhl na čelo průběžné klasifikace ERC.

A Breenovu cíli odpovídalo dění na trati, kdy v první nedělní sekci brali nejrychlejší časy Kajetanowicz (RZ6) a Lukynuk (RZ7, 8) a teprve za jejich zády se řadili ostatní jezdci, jednou to byl Plangi, dvakrát pak Breen, jenž měl v polovině dne nadále minutu náskoku na Plangiho. Za Estoncovými zády však došlo ke změnám, jelikož na bronzový post se propracoval Vorobjovs s další "desítkou" a čtvrtý byl Svilis, který měl na vteřinu shodný čas s Butvilasem, jený pilotoval nejrychlejší Subaru. I nadále se v TOP 10 držela trojice nejrychlejších juniorů a nejlépe si vedl Švéd Bergkvist s Adamem, jenž držel sedmou příčku na kterou spadl i díky nepříliš povedené RZ6.

Druhé průjezdy zkouškami, jenž tvořily druhou nedělní sekci, připadly ve všech případech Lukyanukovi, který si spravil náladu po včerejším odstoupení alespoň vyhranou druhou etapou soutěže. Tři druhá místa pak zajel Kajetanowicz a i třetí příčka ve zkouškách měla shodného majitele – Breena. Ten si tak dojel pro výhru v rámci ERC poprvé od loňské Akropolis a bodově se dotáhl na čelo klasifikace ERC po ztrátě z Jaenneru. Druhé místo a vítězství v ERC2 vybojoval Plangi, zpět na třetí místo se ve druhé sekci propracoval Butvilas. Čtvrtý dokončil Svilis, jemuž vzhůru pomohla ztráta Vorobjovse, z jehož propadu na sedmé místo profitoval i pátý Consani.

Své tažení Rally Liepaja dokončil na fantastické šesté příčce nejlepší z juniorů a současně nejlepší pilot dvoukolky Bergkvist, jenž si za volantem Opelu dokázal dojet i pro několik evropských bodů v absolutní klasifikaci. Na sedmém místě dokončil již zmiňovaný Vorobjovs, osmé místo připadlo dalšímu juniorovi, tentokrát se jednalo o Roklanda s Peugeotem. I deváté místo patřilo dvoukolce, konkrétně další 208 R2 v rukou Sirmacise. Nejrychlejší desítku pak uzavřel Jets s Fiestou R5.

V klasifikaci ERC2 je čelo známé již z celkových výsledků – Plangi, Butvilas, Svilis, čtvrtá příčka pak připadla Vorobjovsovi, pátý byl Botka, šestý Hideg, sedmý Kabacinski, osmý Štajf a posledním, kdo dorazil do cíle byla Tushkanova. I pořadí junirů bylo z části známé z pohledu na TOP 10, ale pro přehlednost, první dokončil Bergkvist, jehož následovali Roklans a Sirmancis. Čtvrtý dojel Adielsson, pátý Armstrong, šestý Ingram a poslední jenž spatřil cíl byl Gago. V ERC3 brali čelní příčky junioři, až sedmý ve dvoukolkách dokončil Klausz s Cliem R3, osmé místo bral Domzala s DS3 R3T a desátý byl Ogryszek. Zatím však ještě nebyla řeč o českých pilotech, proto se podívejme na jejich výkony. Nejlépe umístěným byl v cíli Hudec na 19. příčce, minutu nazpět následoval dvacátý Štajf a 21. místo bral Tlusťák a vzhledem k umístěním ani jeden z pilotů nedosáhl na body.

Rally Liepaja po RZ5
1.Craig Breen – Scott MartinPeugeot 208 T161:56:49,1
2.Siim Plangi – Marek SarapuuMitsubishi Lancer Evo X+1:40,7
3.Butvilas Dominykas – Heller KamilSubaru Impreza STi+5:48,6
4.Martins Svilis – Ivo PukisMitsubishi Lancer Evo X+6:39,2
5.Robert Consani – Maxime VilmotPeugeot 207 S2000+6:51,5
6.Bergkvist Emil – Sjöberg JoakimOpel Adam R2+7:29,9
7.Vorobjovs Janis – Mālnieks AndrisMitsubishi Lancer Evo X+7:58,0
8.Rokland Steve – Aldridge JamesPeugeot 208 R2+8:00,0
9.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursPeugeot 208 R2+8:09,1
10.Raul Jeets – Andrus ToomFord Fiesta R5+8:36,0

Rally Liepaja můžete jako obvykle sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
8. 2. 2015 17:171
0 0
Chápu náročnost této rally, všechny konsekvence jako méně zkušeností ať už s technikou nebo s tratí v podání českých posádek. A mám ke každému kdo dokáže sehnat budget, odstartovat a dojet jakoukoliv soutěž, tím spíše ME celkem respekt. Ale ať už se podívám na výsledky (dílčí i celkový) českých posádek na této soutěži jakkoliv, tak mě napadá pouze slovo "ostuda" smajlík
9. 2. 2015 08:592
0 0
BM: Díky za celkem objektivní, slušně a s rozvahou napsané zhodnocení. Bohužel nelze než souhlasit.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!