Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 2. 2015 15:42 − 2040× − 2

Nejlepší junioři promlouvali do elitní desítky

Letos se druhým rokem v rámci ERC koná i juniorské mistrovství a Rally Liepaja byla prvním místem, kde se mladíci střetli o body.

Když promotér ERC Eurosport Events loni přišel s novou kategorií, která se v rámci kontinentálního šampionátu, asi nemohl úplně tušit, s jak velkým úspěchem se setká. V průběhu sezóny do bojů zasáhlo 19 posádek a o vítězi se rozhodovalo až na závěrečném podniku na Korsice. Proto bylo bez debat, že juniorské Mistrovství Evropy (JERC) bude pokračovat i v letošním roce. Své přihlášky doposud poslalo 17 dvojic a ti se poprvé utkali na Rally Liepaja, kde až na Rumuna Tincescu všichni odstartovali. A i díky startovní pozici, kdy až na domácího Sirmacise, startovali účastníci JERC až ve třetí desítce aut na trati, tak někteří piloti dokázali předvádět velmi hodnotné časy.

Ale od začátku. Hned úvodní zkouška naznačila, že lotyšské tratě pokryté sněhem (místy tajícím) a šotolinou budou svědčit hlavně seveřanům a pobaltským jezdcům, neboť ti si rozdělili první čtyři příčka a až na pátém následoval Brit Ingram. Vítězem RZ1 se stal Švéd Bergkvist s Opelem Adam R2 a šest sekund za ním následoval jeho krajan Adielsson s Peugeotem. Sluší se dodat, že pro oba reprezentanty Tre Kronor se jednalo o první mezinárodní start na takovéto úrovni. Když Bergkvist vyhrál i zbývající dva testy úvodní sekce, usadil se na čele JERC, avšak na druhého Nora Roklanda měl k dobru jen 12 sekund a třetí Adielsson byl zpět o dalších 11. Na čtvrté příčce se držel Rohtmets s jedinou C2 R2 a pátý byl nejlepší z "cizinců" Armstrong. O nasazeném tempu a zrádnosti tratě svědčí i to, že už v této chvíli byl ze hry například Bux, Tannert či de Mevius a Gryazin díky výletu mimo trať inkasoval značnou ztrátu.

Sobotní dvojici odpoledních testů vyhrál Sirmacis, což jej dokázalo vynést na čtvrté místo, ale je potřeba zdůraznit, že domácí pilot startoval jako jeden z prvních vozů na trati a měl tedy mnohem horší podmínky než zbytek juniorů, avšak jak sportovně uznal, byla to jeho chybná volba strategie. "První den jsem byl mezi prvními auty na trati, byla to moje strategie, ale byla to chyba. To je důvod, proč jsem přišel o šance na vítězství. Litoval jsem toho, že jsem byl v kvalifikaci tak rychlý," zhodnotil své počínání Sirmacis. Na čele se však nic dramatického nedělo, první místo nadále kontroloval Bergkvist, toho jistil Adielsson a třetí byl Rokland. Sirmacisův postup vzhůru znamenal propad Rohmetse na pátou příčku a na šesté místo se dokázal propracoval úřadující polský šampion Chuchala.

Nedělní úvodní test přinesl poněkud nevídané vítěze, jelikož první místo bral Zawada, jenž pro letošek vyměnil "dvěstěosmičku" za Adama a za Polákem byl druhý jeho krajan Chuchala. Pro stupně vítězů bylo důležitější, že Rokland zajel rychleji než Adielsson a o 14 desetin šel před něj. RZ7 a 8 se vrátily do starých kolejí a na čele byli opět seveřani a pobaltští jezdci, když sedmičku vyhrál Sirmacis díky čemuž se posunul ze čtvrté příčky na druhou a poslední zkoušku úvodní nedělní sekce projel nejrychleji Rokland. Ale i teď se nic neměnilo na vedení Bergkvista, který měl už jen 5 sekund náskoku na čele. Jeho pronásledovatelům velel Rokland, jenž se dokázal vrátit zpět na druhé místo, Sirmacis pak na stříbro ztrácel 20 sekund a čtvrtý Adielsson byl zpět o další půlminutu. V RZ8 se musel se soutěží rozloučit Chuchala i jeho krajan Zawada.

Poslední sekce tedy měla přinést rozuzlení zejména tajenky s názvem, kdo bude vítězem, neboť Bergkvistův náskok se v průběhu neděle zmenšoval. Nakonec si jej však mladý Švéd udržel a dvěma druhými a jedním prvním časem si premiérové vítězství v JERC vzít nenechal. I když Sirmacis ještě zkoušel stáhnout náskok Roklanda, ani dva nejrychlejší časy mu už nepomohly, a tím pádem putovalo stříbro do Norska a bronz zůstal v Lotyšsku. S minutovou ztrátou na stupně pak dojel čtvrtý Adielsson, další minutu nazpět byl pátý Armstrong, šestý byl Ingram a posledním, kdo spatřil cíl byl Gago.

Jak soutěž jednotliví aktéři z TOP3 hodnotili v cíli?

Emil Bergkvist: "První dopoledne bylo opravdu dobré, protože jsme si našli vlastní tempo a byl jsem jím hodně potěšený. Měl jsem dobrý pocit z auta. Byl jsem trochu překvapený mým vedením a to že jsem zvítězil, to je neuvěřitelné. Jsem vděčný mému týmu. Je to paráda, ale musíme pokračovat v tomto duchu i dál."

Steve Rokland: "Druhé místo je pro nás skvělý výsledek a znamená hodně bodů do juniorského ERC, je to prostě fantazie. Jeli jsme bez většího rizika a nebylo ani krizových momentů. Byla to hodně obtížná soutěž, dokonce i pro Nora. Auto fungovalo perfektně, ale já bych musel víc útočit, abych stačil Bergkvistovi, ale nechtěl jsem riskovat nedokončení."

Ralfs Sirmacis: "Jelikož jsme první den čistili cestu, tak to bylo hodně klouzavé a časy nebyly moc dobré. Neměl jsem rychlost na výjezdech ze zatáček a po druhé zkoušce se ozval alarm vysoké teploty vody. Dnes byl na cestách dostatek sněhu a my se nemohli dostat ze zatáček. Byla to těžká rally."

Závěrem ještě video shrnující dění v JERC z produkce Eurosportu:

Rally Liepaja – JERC
1.Bergkvist Emil – Sjöberg JoakimOpel Adam R22:04:19,0
2.Rokland Steve – Aldridge JamesPeugeot 208 R2+30,1
3.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursPeugeot 208 R2+39,2
4.Adielsson Mattias – Bäck ChristofferPeugeot 208 R2+1:45,1
5.Armstrong Jon – O'Sullivan NoelPeugeot 208 R2+2:57,2
Kompletní výsledky, nejen z klasifikace JERC, naleznete na serveru eWRC-results.com.
Komentářů celkem: 2
9. 2. 2015 19:531
0 0
To startovní pořadí není v ME úplně ideálně vyřešeno... Tady je taky pár pěkných záběrů "malorážek" - https://www.youtube.com/watch?v=Nf-lpzo8qOU
10. 2. 2015 13:472
0 0
Jak vidim toho Adama, připadá mi jako nástupce Trabíkůsmajlík A sviští to pěkně.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!