Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 2. 2015 19:17 − 4243× − 0

Když se dva perou, třetí se směje aneb Mikkelsen na čele

Po pátku je na čele Andreas Mikkelsen s Polem WRC, který profitoval ze zaváhání obou svých značkových kolegů v závěru dne.

Mistrovství světa v rally se vypravilo na sever, aby se ve Švédsku a Norsku posádky utkaly o letošní druhou porci mistrovských bodů, jelikož na programu je tento víkend Švédská rally. Tu již včera zahájil tradičně shakedown a také večerní speciálka v Karlstadu. Dnes se soutěžící vydali na klasické měřené testy, kterých si organizátoři nachystali osm a na závěr dne se posádky při deváté RZ dne vrátily ještě jednou do Karlstadu na druhé obkroužení okruhové zkoušky. Dohromady za včerejšek a dnešek dala první etapa 126 ostrých kilometrů, které se z větší části absolvovaly na norském území, kam Švédská rally zavítala.

Jak již bylo řečeno, vše zahájila čtvrteční speciálka a na ní byl překvapivě nejrychlejší Tidemand s Fiestou RRC, jenž si tak připsal první vyhranou RZ v MS v kariéře. Za domácím pilotem pak následovali Ostberg s Latvalou, avšak hned úvodní test v pátek vrátil výsledky do normálu, jelikož nejrychlejším byl Ogier, jenž se také posunul do čela. Díky podmínkám na trati nebyli první startující v nevýhodě a toho Francouz využil i v dalším testu a když do konce sekce přidal ještě jeden nejrychlejší čas a jedno druhé místo, byl na čele s náskokem 9 sekund na druhého Latvalu. Ani třetí příčka nepřinesla jinou značku vozu, protože podium pro Volkswagen jistil Mikkelsen a první ze zbytku světa byl na čtvrté příčce Ostberg a pátý byl Neuville.

Odpoledne se na RZ6 radoval z prvního vítězství v RZ v kariéře i Protasov, jenž si za volantem Fiesty WRC dokázal poradit se všemi továrními piloty a to, že soukromníkům tato zkouška svědčila potvrdil třetím časem Kubica. Druhý čas na šestce a vítězství na sedmé RZ přiblížilo Latvalu Ogierovi na rozdíl jedné sekundy, což se muselo přičítat i problémům Francouze se stěrači ("Stěrače se zablokovaly a já nic neviděl, musel jsem zpomalit.") a následně rozbitým oknem po nezajištění kapoty. Na třetím místě byl nadále Mikkelsen a RZ7 se stala osudnou nadějím Kubici kvůli problémům s pohonem vozu ("Odešel diferenciál, poloosa nebo kardan. Máme jen pohon předních kol.") a Meeka, jenž vycestoval mimo trať ("Vletěl jsem do sněhové bariéry, hloupá chyba. V zatáčce nebyl grip a šli jsme ven.").

RZ8 nic nového na čele nepřinesla, další obětí sněhových bariér se stal Evans ("Na odbočce jsem dost nezatočil a musel použít ruční brzdu. Myslel jsem, že se odrazíme od bariéry, ta nás ale spolkla."), avšak to hlavní mělo teprve přijít. RZ9 musela týmu Volkswagenu připomenou loňskou Německou rally, jelikož nejprve Ogier nechal půlminutu v závěji ("V pomalé zatáčce jsme brzy přibrzdil a trefil bariéru. Myslel jsem, že to vyjde, ale nevyšlo. Prostě chyba."), aby se hned po něm o všechny naděje na vítězství připravil Latvala, který si ve sněhu ustlal na dlouhých osm minut ("Byl jsem moc rychlý a uvízl v příkopu."). Tím pádem na čele zůstal jediný Mikkelsen a na pódiu jej doplňovali Neuville a Ostberg .

Závěrečná speciálka v Karlstadu už žádné drama nepřinesla a po pátku tedy na vedoucím místě přenocuje Mikkelsen s náskokem 19 sekund na Neuvilla. Třetí Ostberg je za Belgičanem jenom o tři desetiny, což slibuje velký boj v sobotu, avšak Nor se bude muset ohlížet i zpět, protože čtvrtý Ogier ztrácí jenom pět vteřin. Výraznější odstup má na páté pozici Tanak, jenž má naopak půl minuty náskoku na Paddona s dalším Hyundai. K radosti českých fanoušků si dobře vede Prokop, který drží sedmé místo a co je dobrým znamením, nemá ani příliš velkou ztrátu v sekundách na kilometr. Deset sekund za Čechem je pak dobře jedoucí Protasov, kterého stíhá další soukromá Fiesty WRC v rukou Solberga. Elitní desítku pak uzavírá další Fiesta, tentokráte ta Evansova. Pokud na závěr krátce nahlédneme na dění ve WRC2, tam si nejlépe vede Ketomaa, druhý je Gorban a třetí Ahlin.

Rally Sweden 2015 – po RZ10
1.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC1:14:03,6
2.Neuville Thierry – Gilsoul ThierryHyundai i20 WRC+19,1
3.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+19,4
4.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+24,7
5.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+1:06,2
6.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+1:37,1
7.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+2:00,5
8.Protasov Yuriy – Cherepin PavloFord Fiesta RS WRC+2:11,4
9.Solberg Henning – Minor-Petrasko IlkaFord Fiesta RS WRC+2:18,2
10.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+2:49,6

Kompletní výsledky ze Švédské rally naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!