Argentinský šampionát odstartoval v San Luis

Teprve těsně před Vánoci se odehrálo závěrečné dějství loňské strhující sezóny mistrovství.

Těsně před Vánoci se odehrálo závěrečné dějství loňské strhující sezóny, kdy spolu až do úplného závěru o titul bojovala čtveřice jezdců. Z těsné přetahované o každou desetinku a každý bodík nakonec vyšel vítězně Marcos Ligato za volantem Chevroletu Agile MR. Argentinský multišampión Federico Villagra se tak musel spokojit až s druhým místem, od titulu jej však dělil pouhý bod a půl. Zimní přestávka na jihoamerickém kontinentu moc dlouho netrvala a již nyní v druhé půlce února odstartoval nový ročník argentinského mistrovství. Posádky se k prvnímu klání sešly v San Luis, centrum soutěže bylo umístěno na tamním závodním okruhu, kde se odehrálo i několik průjezdů diváckým úsekem. Na ten se na jaře vypraví i posádky světového šampionátu, když je tam zavede přepracovaná trať Rally Argentina.

Na start Rally de San Luis se postavilo šestnáct posádek s vozy elitní argentinské kategorie Maxi Rally. Oproti předcházející sezóně úvod šampionátu vynechali Claudio Menzi, Gabriel Pozzo nebo jeden ze čtveřice aspirantů na loňský titul Nicolas Fuchs. Marcos Ligato ovšem chybět nemohl a jistě jej těšilo, že na svůj Chevrolet mohl vylepit startovní číslo 1. Federico Villagra mu ale tento rok nebude chtít nic darovat a rád by se svým Fordem Fiesta MR pokračoval v přerušené mistrovské šňůře. Alejandro Cancio vloni stejně jako někdejší pilot Fordu v MS v boji o titul neuspěl a s Peugeotem 207 MR to bude chtít letos zkusit znovu. O nejvyšší příčky se musí počítat i s pilotem Peugeotu 208 MR Miguelem Baldonim nebo mladíkem Álvarem Marchettem, který se po roce stráveném v produkčním Mitsubishi vrací do kategorie Maxi Rally, když bude pilotovat Renault Clio.

Úvodní etapa se na argentinské poměry netradičně odehrála na asfaltových úsecích, takže nikoho moc nepřekvapilo, že se nejrychlejší jezdci při výběru startovních pozic drželi u nejnižších čísel. Ligato startoval jako třetí v pořadí a na úvod hned zaznamenal nejrychlejší čas. V druhé zkoušce ovšem zazářil Baldoni startující jako první a na stejnou příčku se po skvělém zajetém čase vyhoupl i v průběžném pořadí. Úřadující šampión ale nechtěl soupeři za volantem Peugeotu umožnit setrvání na čele výsledků a zajížděl jeden nejrychlejší čas za druhým. Pokaždé ale umazal pouze pár desetin ze své ztráty a tak se do čela dostal teprve po zaznamenání třetího dílčího triumfu. Na skvělém třetím místě se mezitím držel Marchetto. Tempu zkušenějších borců ale třiadvacetiletý mladík v závěru dne nedokázal odolat, o vedení bojujícímu duu se vzdálil a zároveň se propadnul za dotírajícího se Nicolase Madera s Fordem Fiesta MR. Závěrečná dvojice zkoušek sedla nejlépe Baldonimu, což jej katapultovalo zpět do čela soutěže. Ligato přišel o vedení a na jeho konto navíc přibyla nepěkná dvouminutová penalizace za chyby ve startovní proceduře do večerní superspeciálky.

Druhý den se posádky vydaly na úseky, jaké jim jsou bližší, celé dění se odehrálo na šotolinách plných kamení a brodů. Ligato po propadu na desáté místo okamžitě začal útočit a vyhrál první test. V tom druhém ale udělal defekt a zase nějaký čas ztratil. Zbytek soutěže se v jeho případě změnil v prokousávání se pořadím vzhůru a své snažení nakonec zakončil na pátém místě. O umístění na bedně přišel i skvěle jedoucí Marchetto, který nedokázal během neděle za svými zády udržet mnohem zkušenějšího Villagru. Pilot Fordu tedy nakonec ukořistil bronzový stupínek, ovšem na prahu nové sezóny nikterak neoslnil a dost možná jej letos čeká ještě více práce s případným bojem o titul než vloni. Jeho kolega za volantem Fiesty Madero těžil z propadu Ligata a nakonec se radoval z pěkného druhého místa. Nejlepší začátek roku ovšem zažil Baldoni. Jezdec pocházející z oblasti konání soutěže už v sobotu zle proháněl úřadujícího šampióna a v neděli pak mohl přepnout na opatrnější jízdu a hlídání si náskoku. Vedení si dokázal udržet, sezónu odstartoval s největším bodovým obnosem a zároveň srovnal krok s Villagrou ve statistikách Rally de San Luis. Oba tuto soutěž už dokázali vyhrát celkem čtyřikrát.

Konečné výsledky podniku zařazeného do argentinského mistrovství naleznete zde na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Baldoni 46, 2. Madero 39, 3. Villagra 28, 4. Marchetto 24, 5. Ligato 16, 6. Preto 15

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!