Škoda Fabia R5 nadchla i zkušeného pilota Jana Kopeckého

Vývoj s napětím očekávaného nového rallyového speciálu značky Škoda probíhá podle plánu.

› ŠKODA žene vývoj nového vozu Fabia R 5 na plné obrátky vpřed
› Tovární jezdec Kopecký bude v následujících týdnech testovat po celé Evropě
› Kopecký: „Na trať opět vyjede prvotřídní soutěžní speciál“

Mladá Boleslav, 25. února 2015 – Nový vůz ŠKODA Fabia R 5 nadchl i zkušeného jezdce rally Jana Kopeckého (CZ). Po historickém double v titulech v Mistrovství Evropy FIA v rally (ERC) a v Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) je vývoj nového rallyového speciálu pro 33letého jezdce další výzvou. Tovární jezdec ŠKODA Kopecký a jeho spolujezdec Pavel Dresler (CZ) jsou důležitými členy testovacího týmu ŠKODA Motorsport.

„U značky ŠKODA perfektně spolupracuje ve velmi dobrém týmu mnoho inženýrů z různých zemí. Jsem přesvědčen o tom, že naši hoši opět vyšlou na trať prvotřídní rallyový speciál. Moje zkušenosti s novým vozem Fabia R 5 jsou zatím velice pozitivní,“ říká Kopecký. Právě v době kolem svých 33. narozenin 28. ledna testoval novou naději značky ŠKODA na různých tratích. Další testy za volantem nového vozu Fabia R 5 jsou naplánovány na následující dny a týdny po celé Evropě.

V souladu s předpisy FIA je nový soutěžní vůz vybaven turbomotorem o objemu 1,6 litru. Silné zrychlení vozu s pohonem všech kol Kopeckého nadchlo: „Je to velká radost, jet s úplně novým autem se silným turbomotorem. Samozřejmě musím přizpůsobit svůj jezdecký styl, protože je to přece jen změna oproti dvoulitrovému atmosférickému benzinovému motoru vozu Fabia Super 2000.“ Fabia Super 2000 je nejúspěšnějším soutěžním vozem za 114 let historie motoristického sportu značky ŠKODA, v něm také Kopecký dosáhl svých historických triumfů.

Po titulu mistra Evropy v roce 2013 následovala koruna v kontinentálním Asijsko-pacifickém šampionátu v loňském roce. „Byly to dva grandiózní roky. Vrcholem byl bezpochyby rok 2014, během kterého jsme mohli sbírat cenné zkušenosti na šotolině mezi Austrálií a Čínou.“ Na důležitém trhu pro značku ŠKODA, v Číně, dovršili Kopecký/Dresler bezvadnou bilanci značky v APRC a dosáhli šesti vítězství v šesti soutěžích, čímž dokončili hattrick v titulech pro značku ŠKODA.

V prvním pololetí stojí vývoj nového vozu Fabia R 5 v centru plánů Jana Kopeckého. Nový rallyový speciál, postavený na základě sériového modelu Fabia, již nyní vyvolává velký zájem zákazníků. Homologace vozu ŠKODA Fabia R 5 Světovou motoristickou federací FIA je plánována do poloviny roku 2015. Kopecký, který jel za tým ŠKODA Motorsport poprvé již před celým desetiletím, se již nyní těší na nový, homologovaný vůz: „Nová Fabia R 5 má všechny předpoklady pro to, aby pokračovala v úspěšné historii značky ŠKODA v motoristickém sportu.“

Komentářů celkem: 16
26. 2. 2015 05:51
0 0
těch chvástacích kurdlinek by už mohli nechat a informovat věcně. kdysi měli TZ celkem v pohodě, teď je to VW group jak vyšitý! ale na Fabii R5 se těším.
26. 2. 2015 09:50
0 0
Ještě aby pan Kopecký nadával, když je to auto jeho zaměstnavatele. smajlík Každopádně na nové auto se těším.
26. 2. 2015 09:58
0 0
Pe3k.K, todle mě včera hned napadlo, jakmile jsem viděl nadpis :D ale co víš, třeba by překvapili kdyby to nebylo dobré a napsali třeba článek ve stylu "Auto je nehorázná plečka, říká zkušený pilot Kopecký" :D
ale tak jako doufám, že se R5 vyvede, do třetice už závodní turboškodovka musí vyjít, když se ty první dvě se špičkou úplně měřit nemohly...
26. 2. 2015 12:19
0 0
Já si stejně pořád myslim, že fabia WRC špatná nebyla, ale nikdy v ní neseděl TOP pilot. I Colin už byl přeci jen trochu za zenitem.
26. 2. 2015 14:54
0 0
Fabka WRC určitě špatná nebyla - a právě Colin ji taky chválil! Přál bych si, aby obě auta porovnali a dali na stůl fakta. Zajímalo by mě jak se liší zrychlením atd. Ty data určitě mají a v rámci propagace a podpory nového auta by se to šiklo. Myslím S2000 a R5. Ale jestli to nebude zbožné přání... Jinak doufám a přeju týmu samé úspěchy a už se těším!smajlík
26. 2. 2015 19:20
0 0
Nikdo je nenutí, aby nás zasvěcovali do tajů vozu, ale mohli by jednou z těch PR keců slevit a chviličku nás, fanoušky , prostě jen tak bavit. Jako třeba zveřejnit informace o rozvoru, rozchodu, kolik to žere na 100 km, abychom se i něco dozvěděli, prostě blbůstečky na zimní sezónu.
26. 2. 2015 20:28
0 0
To je tady odborníků na PR. A hlavně, když jde o Škodu!smajlík Určitě teď ve Škodovce přemýšlejí, kolik z vás si můžou finančně dovolit angažovat!smajlík
26. 2. 2015 20:28
0 0
To je tady odborníků na PR. A hlavně, když jde o Škodu!smajlík Určitě teď ve Škodovce přemýšlejí, kolik z vás si můžou finančně dovolit angažovat!smajlík
26. 2. 2015 21:49
0 0
milín, a co jako? musím (ať nemluvím za ostatní) si z jejich tiskovek sedat na zadel nebo co? ;)
27. 2. 2015 14:08 Upraveno 14:08
0 0
Tak na to abych shledal tohle PR trapným nemusím být odborník milíne smajlík
27. 2. 2015 15:40
0 0
smajlíkA já zas nemusím být milínemsmajlík
28. 2. 2015 00:17
0 0
Jak je vidět, tak PR Škoda Auto funguje (tento článek už má přes 5600 shlédnutí). Sice jsme se nic nového nedozvěděli, ale v netrpělivém očekávání nové R5 jsou fandové ochotní číst i tyto nic neříkající tiskovky. Informace o nové R5 Škodovka pouští pomalu, a o to větší bude očekávání. Tolik k Pí áR.
Jen doufám , že už nebudou v roce 2015 tiskovky o skvělých a famózních vítězstvích Jana Kopeckého v Tichomoří (Nová Kaledonie atd.), to se číst nedalo.

28. 2. 2015 21:02
0 0
Nevím, co tady kdo pořád kritizuje. Možná někoho sere, že Škoda už nevyrábí stopětky, emba,..., ale parádní auta, který se nemusí bát porovnávat se světem. Patří mezi několik málo výrobců, kteří umí vymyslet a vyrobit špičkový soutěžní auta. Je to sakra malej klub! Má super úspěchy. Stojí za nima šikovný český hlavy a um českejch lidí. Jsem na to hrdej! A úspěch se musí taky pořádně prezentovat a "prodat"! Dělají to tak všichni, kteří něco dokážou! Pokud je někdo "pozadu", je to jeho problém. Nevím, proč musíme pořád bejt uprděný kafky, čumět s otevřenejma zobákama na "zápaďáky" a kritizovat všechno český. Naštěstí po letech devastace všeho dobrýho, co v našich lidech bylo a je, už znovu Čech znamená v mnoha případech pro svět inteligenci, nápady, šikovnost, um a pracovitost. To, čím byly Češi dycinky známí. Bude to trvat ale ještě několik generací, než se ten marast z českýho národa podaří "vyčistit". Protože každá generace ten bordel předává každý další-což je vidět bohužel i na zdejších mladejch. Ale věřím, že to bude čím dál lepší!
28. 2. 2015 21:15
0 0
Tak za toto vyjádření máš u mě milíne všechny palce nahoru(a že jich mám 4).
28. 2. 2015 22:58
0 0
Původně napsal milín60
Nevím, proč musíme pořád bejt uprděný kafky, čumět s otevřenejma zobákama na "zápaďáky" a kritizovat všechno český...
Nemám pocit, že se tu něco takovýho dělo. "Cinty" od škodovky se tu kritizujou úplně stejně jako cinty třeba od Fordu nebo kohokoliv jinýho. U většiny PR (všech) není nic k obdivování a často ani nic co by přineslo nějaký zásadní informace stejně jako v tomhle případě. A na tu omáčku okolo je málokdo zvědavej. Některé tiskovky jsou na úrovni reklamy na prací prášek. Stejně tak až na pár výjimek nepozoruju, že by tu někdo zpochyňoval šikovnost a inteligenci českých konstruktérů nebo předem odepisoval kvality Fábie atp. Naopak to vypadá, že se na ní všichni těší a věří, že bude dobrá. Takže to spíš vypadá, že nějaký problém bude u tebe, protože jakmile se někdo otře o cokoliv s nápisem Škoda, ať už právem nebo bezdůvodně, okamžitě startuješ..
1. 3. 2015 00:10
0 0
Tak hlavne aby s tim pak poslali Honzu do Evropy (ERC) nebo do WRC2. Zaslouzi si to rozhodne vic nez Lappi, samozrejme idealne oba.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!