4. 3. 2015 06:41 − 2249× − 0

Komu patřila první noc a jaké to bylo

Zatím poslední díl seriálu AmaterRallye Cupu se uskutečnil v Milovicích. Novinkou byla forma dvou závodů v jednom víkendu.

Zatím poslední díl seriálu AmaterRallye Cupu se uskutečnil v Milovicích. Novinkou byla forma dvou závodů v jednom víkendu. Tou nejzajímavější novinkou pak byl sobotní noční závod. „Táta“ seriálu Milan Blahout chtěl dát šanci i amatérským jezdcům, aby okusili chuť nočních RZ. Proto se v sobotu v odpoledních hodinách začali na Boží Dar sjíždět první vozy k administrativním a technickým přejímkám. Po krátkém seznámení s tratí následovala rozprava. Se západem Slunce a nástupem tmy nastoupily na start přihlášené posádky.


Foto: Jan Pilát

Od začátku bylo jasné, že nepůjde o žádné přešlapování, nebo snad bloudění. Již první vozy se do závodu pustily bez bázně a hany, takže ani zkušený pořadatel nemohl potlačit drobnou nervozitu. Naštěstí nedošlo k žádným, ani drobnějším problémům, vše běželo podle plánu bez žádného závažného zdržení. Díky časové rezervě byl, po odjetí čtyř měřených RZ, nevybouřeným poskytnut bonus – pátý volný průjezdu. Ten se již samozřejmě nezapočítával do výsledků závodu. Kdo neměl dost, mohl si ještě užít. Všichni nakonec ukončili tento první noční závod spokojeni, stejně jako jeho pořadatel. A kdo byl nejrychlejší? V těsném pořadí Jiří Náměstek na Subaru Impreza o 5,6 vteřiny před Pavlem Růžičkou na voze stejné značky. O dalších 3,5 vteřiny zaostal Lukáš Matěna, který se o lepší výsledek připravil výraznou ztrátou ve druhé RZ. Čtvrtý dojel nejrychlejší účastník třídy 4 Lubomír Kubát s nesmrtelnou Felicií, ve třídě 5 prolétl nejrychleji nocí Martin Lehký. Třídu 3 vyhrál Václav Charvát, a třídu 1 nestárnoucí a nehubnoucí Josef Schernstein. Jedinou ženou v poli, která našla odvahu závodit v sobotní noci byla Radmila Krčmářová, které si opět přijela porovnat síly a mužskou přesilou. A právě Radmila zasluhuje velké uznání. Nejen pro odvahu poprat se s chlapy v sériové Fábii, ale především proto, že se mimo vůz pohybuje na vozíčku.


Foto: Jan Pilát

Trať nedělního závodu se podařilo, i díky polookruhovému formátu, natáhnout na více než 8km, takže se při šesti průjezdech celková délka závodu vyšplhala na poctivých 50km. Spolu se sobotním závodem se tedy dostala většina soutěžících až na 70km měřených testů, což odpovídá plnohodnotné soutěži. Trasa nedělních RZ byla jako vždy značně členitá, zato závěr RZ byl poměrně rychlý, a v kombinaci s panelovou vozovkou, byl i pořádně na srdíčko. V neděli už Lukáš Matěna neponechal nic náhodě, a nedělní závod, který byl ohodnocena dvojnásobným počtem bodů, vyhrál. Jirka Náměstek opět prokázal svou třídu a skončil druhý. Za fantazii pak lze označit krásné třetí místo v celkovém pořadí, které vybojoval, po skvělém výkonu svém i auta Ondřej Jirák se skutečně obdivuhodným Favoritem. Při návratu do seriálu AR ukázal, že svého jezdeckého umu a rychlosti rozhodně nic neztratil. Je jasné, že tak opanoval i třídu 5. Třídu 4 vyhrál stejně jako v sobotu Lubomír Kubát, třídu 3 pak Fanda Dubský. V neděli již byla obsazena i třída 2, kterou vyhrál Jan Řehoř a ve třídě 1 zvítězil Martin Rieger. Druhé místo v této nejobsazenější třídě ukořistila nejrychlejší žena Nikola Dvořáková, která se v absolutním hodnocení dokázala propracovat na krásné 17. místo z celkového počtu 34 účastníků. Během celého závodu nedošlo k žádným podstatným komplikacím a všem zúčastněným tak paří velký dík a uznání za hladký průběh soutěže. Ti, kteří absolvovali oba soutěžní dny, si připsali do tabulky bonusové body.

V nedělním závodě se objevilo i několik velmi zajímavých hostů. Za čelním sklem jednoho z vozidel byl na místě spolujezdce identifikován známý fotograf rally M.T.. Ten se nám důvěrně svěřil, že po těžší noci nemá dostatečně ostrý zrak, proto nevyndá fototechniku, a dá šanci vyniknout ostatním kolegům. Sám se bude raději vozit a testovat žaludek.


Foto: Jan Pilát

Nejvýraznějším hostem na trati AmatérRallye Cupu v nedělním závodě byl zkušený soutěžní jezdec a mistr Evropy historiků z roku 2011 Miroslav Janota. Ten přijel vyzkoušet a otestovat novou techniku, která je připravována pro jiný seriál, ale i v Milovicích předvedl své umění, rasanci, jakož i nechuť k přílišné opatrnosti. Prostě bylo na co koukat. K samotnému závodu se pak Míra vyjádřil slovy: Musím říci, že závodění na AmatrRallye Milana Blahouta mě opravdu mile překvapilo, dá se říci, že až nadchlo. Přes osm kilometrů trati je opravdu plnohodnotná rychlostní zkouška a celkově se mi zde se moc líbilo. Forma polookruhové zkoušky s rychlým uskákaným závěrem byla pro testování auta naprosto ideální. Podařilo se nám najít během dne optimální nastavení tlumičů a odjížděli jsme tak odsud naprosto spokojeni. Velký dík patří Milanovi i pořadatelům za to, že dokáží postavit tak náročnou a těžkou trať pro amatérské závodníky, kteří tak nemusí svoje závodnické vášně zkoušet v silničním provozu. Zde se mohou krásně svézt na opravdu náročné a dlouhé trati s maximálním pořadatelským a bezpečnostním zázemím. Myslím si, že tento závod je opravdu tím ideálním prvním krokem, neboť při množství zde najetých kilometrů se dokáží hodně naučit a zdokonalovat své dovednosti.


Foto: Jan Pilát

Na závěr si už pouze upřesníme termíny a místa konání zbývajících podniků AmaterRallye. Nejbližší závod AR uvidí 11.4. Sosnová, další se bude konat 2.5. v Bělé pod Bezdězem, 20.6. pak jezdci vyzkouší své umění v Litoměřicích.

Text: Petr Těšínský a Jan Pilát

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!