Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 3. 2015 00:20 − 2574× − 0

Před závěrečnou speciálkou je na čele Ogier

Třetí podnik Mistrovství světa se koná ve vysokých výškách v Mexiku a hned první den znamenal výpadky několika favoritů.

Po sněhem zaváté Švédské rally se soutěžící vydali ke třetímu dílu světového šampionátu do Mexika, kde se konala Mexická rally, která uzavírá pomyslnou úvodní trojici specifických podniků v kalendáři MS. Specialitou Severoamerického podniku jsou vysoké nadmořské výšky, které ubírají síly motorům soutěžních speciálů a v případě pěkného počasí navíc charakter šotolinových testů znevýhodňuje první posádky na trati, jelikož ty musí více čistit trať, z čehož profitují ti později startující. Ale to je dění až klasických testů, první dvě zkoušky se toto pravidlo neuplatňovalo, neboť se jednalo o super speciálky, které se odjely ve čtvrtek večer a na zkoušky ve volné přírodě se soutěžící vydali až v pátek.


Foto: bestofrallylive.com

První speciálku vyhrál Neuville před Bertellim, v té druhé kraloval Ogier a dostal se do čela. Tam také setrval i po první páteční zkoušce, kterou však vyhrál Meeke, jenž se tímto výkonem posunul na průběžné třetí místo za Ogiera a Neuvilla. Jenže ze strany severoirského jezdce to bylo vše, protože Meeke navázal na nepodařené starty v Monaku a Švédsku a v RZ4 havaroval, což mělo za následek jeho páteční konec. V této RZ, kterou byl mimochodem více jak čtyřiceti kilometrový test s názvem El Chocolate skončily také naděje Kubicy a Paddona. Vítězstvím v RZ se na čele osamostatnil Ogier, kterému zjevně první místo na trati nedělalo sebemenší problémy. Druhý byl i nadále Neuville, ale odstup mu narostl na 13 sekund, na třetí místo se posunul Latvala, tomu na Belgičana chybělo osm desetin. Čtvrtý Ostberg zaostával o sedm sekund a minutu za ním jel jeho krajan Mikkelsen. V této fázi soutěže byl ze hry i jeden z pilotů M-Sportu, konkrétně se jednalo o Tanaka, který utopil svou Fiestu ve vodní nádrži na RZ3.

Pátý test vyhrál Neuville a ztrátu na Ogiera zmenšil o 5 sekund, když však Francouz vyhrál poslední test sekce, jímž byla speciálka Leónu, zajímavostí jistě je, že pouhou desetinu zaostal s druhým časem v RZ náš Prokop, tak na čele byla před servisem v polovině dne situace následující. Ogier měl téměř 10 sekund k dobru na Neuvilla, ten měl zase 6 vteřin k dobru na třetího Latvalu. Zhruba stejně jako po RZ4 zaostával Ostberg, jenž poujel Mikkelsenovi, který o pátou pozici bojoval s Evansem.


Foto: bestofrallylive.com

Odpoledne byla na programu stejná sestava zkoušek jako dopoledne s jedinou výjimkou, když Leónskou speciálku vystřídala jiná speciální zkouška, která měla o kousek delší kilometráž. V RZ7 zvítězil Latvala, jenž dokázal zvětšit náskok na Ostberga, pro boj o čelo bylo důležitější, že Ogier zase o kousek poodjel Neuvillovi. RZ8 pak přinesla rozřešení souboje Francie vs. Belgie, když Neuville měl defekt ke konci zkoušky a aby toho nebylo málo, tak šel přes střechu a kvůli poškození přední části vozu musel putovat do rally2. Na čele se tak objevila dvojice Volkswagenů a před závěrečnou zkouškou dne pořadí následující. Vede Ogier s náskokem necelých 11 vteřin na Latvalu, Fin má pak čtvrtminutový odstup od třetího Ostberga, který vyhrál RZ9. Další čtvrt minuty zpět zaostával čtvrtý Mikkelsen a podobný rozdíl dělil Nora od Evanse.

Šestá příčka pak patřila Sordovi a za ním se ztrátou 22 sekund jel Prokop, za nímž pak následoval nejrychlejší muž WRC2, jmenovitě Protasov s Fiestou RRC, ten byl ale skoro o dvě a půl minuty zpět. Deváté místo hájil úřadující šampion WRC2 Al-Attiyah s dalším vozem s modrým oválem ve znaku, kterému na Ukrajince chybělo 12 sekund a elitní desítku uzavíral Fuchs s další Fiestou, tentokrát ale ve specifikaci R5.


Foto: bestofrallylive.com

Rally Mexico – po RZ9
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:41:46.0
2.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+10.9
3.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+26.8
4.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+42.7
5.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+59.5
6.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+1:39.7
7.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+2:02.5
8.Protasov Yuriy – Cherepin PavloFord Fiesta RRC+4:25.1
9.Al-Attiyah Nasser – Baumel MatthieuFord Fiesta RRC+4:37.7
10.Fuchs Nicolás – Mussano FernandoFord Fiesta R5+6:19.7

Kompletní výsledky z Rally Mexico naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!