Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 3. 2015 01:23 − 3100× − 0

Ogierovi odpadl poslední soupeř a zítra si jede pro výhru

Druhý den Mexické rally připravil Sébastiena Ogiera o posledního soupeře a dvojnásobný světový šampion je tak na cestě k vítězství.

Sobotní etapa Mexické rally nabídla nejvíce kilometrů ze všech dnů severoamerické soutěže a 168 ostrých km a tyto byly stejně jako včera rozděleny do třech klasických úseků, které se jely dvakrát a také mezi dvě speciálky, jednou se opět vydaly posádky do Leónu a podruhé zase na paralelní zkoušku, kterou už absolvovaly v této soutěži potřetí. PO pátku byl v čele Ogier, který přišel v RZ8 o předposledního vážného soupeře když Neuville havaroval a posledním, kdo ještě mohl bojovat o vítězství pak zůstával Latvala, kterého od první příčky dělilo 13 sekund. Na třetím místě jel s čtvrt minutou ztráty na Fina Ostberg, stejný odstup pak měl i čtvrtý Mikkelsen na svého krajana.


Foto: bestofrallylive.com

I v sobotu začal nejlépe Ogier, který nebyl tím největším čističem trati, jelikož před ním startovali jezdi z rally2. Jedním z nich měl být i Tanak, jehož vůz se M-Sportu sice povedlo vylovit a zprovoznit, ale po odjetí ze servisu vypověděla Estoncova Fiesta WRC poslušnost v ulicích Leónu a tím pro něj sobota skončila ještě dříve, než začala. Ale zpět k dění na trati. Po vyhrané RZ11 vyhrál Ogier i tu následující a v ní také přišel o posledního ze soupeřů, kdy Latvala opět neustál souboj s Ogierem a s vylomeným zadním kolem putoval do rally2. To umožnilo Ogierovi lehce slevit a přenechat zbylé dvě zkoušky sekce jiným nejrychlejším pilotům. V polovině dne pak bylo pořadí následující. S minutovým náskokem byl na čele Ogier, druhé místo patřilo Ostbergovi, na nějž se velmi zvolna dotahoval Mikkelsen a rozdíl mezi norskou dvojicí činil necelých deset sekund. Půlminutu na čtvrté příčce ztrácel Evans, pátý pak byl Sordo a za Španělem jel s minutovou ztrátou Prokop.

Aby však bylo jasno, komu patří i třetí podnik sezóny, zajel Ogier ve druhé sobotní sekci nejrychleji hned úvodní test a na dalším – čtyřicetikilometrovém úseku ztratil na Ostberga pouhou sekundu, takže měl na čele pohodlný, více jak minutový, náskok. Když na RZ15 udělal Sordo defekt, tak se mu rázem přiblížil Prokop na půlminutu, ale dlužno dodat, že český pilot hlásil problémy s brzdami. I v druhé odpolední zkoušce byl Čech rychlejší Španěla, avšak výrazněji z jeho ztráty neubral a nadále držel šesté místo. Po RZ17, která uzavírala klasické zkoušky pro sobotu, se na čele Mexické rally drží Ogier, jenž má náskok minuty a čtvrt na druhého Ostberga. Třetí příčka pak patří Mikkelsenovi, který na krajana na stříbrném postu ztrácí už pouze necelých šest sekund. Minutu nazpět jede čtvrtý Evans, pátý Sordo dokázal v RZ17 o kousek ujet Prokopovi a tuto dvojici nyní dělí necelá půlminuta.


Foto: bestofrallylive.com

Za šestým Prokopem končí vozy WRC a do elitní desítky tím pádem v silném počtu pronikají posádky účastnící se WRC2. Poté, co Protasov zůstal na RZ16 z důvodu havárie, se do čela vyhoupl Al-Attiyah, který má pět minut manko na Prokopa, ale na osmého Fusche pak více než komfortní náskok přes sedm minut. Na deváté příčce absolutně a třetí ve WRC2 pak jede loňský vícemistr toho šampionátu Ketomaa a nejrychlejší desítku Rally Mexico uzavírá Al-Kuwari, jenž debutuje s novým spolujezdcem a na Fina před sebou ztrácí necelých deset sekund.

Rally Mexico – po RZ17
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC3:30:09,9
2.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+1:14,6
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+1:20,3
4.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+2:25,9
5.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+4:10,6
6.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+4:38,9
7.Al-Attiyah Nasser – Baumel MatthieuFord Fiesta RRC+10:34,7
8.Fuchs Nicolás – Mussano FernandoFord Fiesta R5+17:51,4
9.Ketomaa Jari – Lindström KajFord Fiesta R5+19:28,4
10.Al-Kuwari Abdulaziz – Clarke MarshallFord Fiesta RRC+19:37,5

Kompletní výsledky z Rally Mexico naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!