Amatérští jezdci na Jarním Setkání mistrů nejsou béčka

Nedělní Jarní Setkání mistrů volantu v Sosnové přinese kromě jiného i velký souboj amatérských soutěžních jezdců.

Program I. Global Assistance Jarního Setkání mistrů v neděli 29. března v Sosnové bude celý den protkán soubojem amatérských rally jezdců, kteří budou závodit vždy dva proti sobě na paralelní trati autodromu. Tito jezdci sice zatím nejsou zvyklí závodit na klasických automobilových soutěžích před velkým publikem, ale mají také jistě co nabídnout a možná jsou mezi nimi budoucí hvězdy rally. Mnohé tomu nasvědčuje.


Foto: Jan Pilát

Rozhodně pozoruhodný je věk některých soutěžních jezdců, kteří se představí v neděli v Sosnové v souboje muže proti muži. Za volantem Fordu Fiesta ST 150 se objeví teprve třináctiletý Lukáš Krupička. Ten se motorsportu věnuje již od roku 2011 a má na svém kontě mnoho úspěchů ve slalomových soutěžích. Dalším závodníkem, který je zatím ještě školou povinný, je čtrnáctiletý Petr Semerád. Ten po začátcích na motokárách a s malým Fordem Fiesta už druhým rokem závodí s Mitsubishi Lancer EVO IX skupiny N4. V letošním roce je ve hře o umístění na absolutních stupních vítězů v MOGUL Driving Cupu a v neděli jej kromě závodu samotného uvidíme i v exhibici se svým bratrem Martinem a otcem Josefem. Dalším zajímavým juniorem je osmnáctiletý Maximilian Hönig z Německa s Toyotou Yaris, který je ve své zemi několikanásobným zemským mistrem ve slalomu a vítěz v akci ADAC „hledáme talent Procar serie 2015“. Zaměřte tedy svou pozornost i na tyto mladé závodníky, z nichž možná vyrostou motoristické hvězdy budoucnosti.


Foto: Jan Pilát

Mezi amatéry bude ale k vidění i mnoho dalších zajímavých závodníků a pěkných automobilů. Pro nedělní závod jsou rozděleni do čtyř kategorií dle objemu motoru a stupně úprav automobilu, tedy vlastnictvím OTP. Ve třídě 1 pojedou nejslabší dvoukolky do 1600ccm s OTP, ve třídě 2 uvidíme vozy nad 1600ccm s OTP, kde vládnou především sériové čtyřkolky Mitsubishi a Subaru. Jejich jezdci to na autodromu v Sosnové dokáží pořádně rozpálit a věříme, že publikum je vyhecuje ke dravé jízdě. Třída 3 je rezervovaná pro závodníky s automobily s objemem do 1600ccm, ale bez OTP a vládnou jí především starší závodní automobily, jako je například historická Škoda 1000 MB Leoše Hradila nebo Škoda 120S rallye Martina Kdéra a nebo Škoda 130 LR Jiřího Perníka. V této třídě ale uvidíme i moderní dvoukolky. Divácky nejvděčnější budou nejspíše souboje ve třídě 4, kde závodí hlavně upravené čtyřkolky a tady bude největším tahákem Mitsubishi Lancer EVO VI Tomáše Hrazdíry, replika Mitsubishi Lancer WRC Vladimíra Filipa a nebo béčkové Audi Sport Quattro Petra Žáčka. K tomu si přidejme množství nejrůznějších Lancerů a „estéíček“.


Foto: Jan Pilát

Pro diváky bude jistě zajímavé sledovat porovnání amatérských soutěžáků s těmi ostřílenými, kteří už mají zkušenosti se světem rally na klasických rychlostních zkouškách. Pro amatéry bude také motivující divácká účast, která je může vyšvihnout k ještě lepším výsledkům, ale na druhou stranu může působit i větší tlak na psychiku jezdců a vést k chybě. Diváci se mají při I. Global Assistance Setkání mistrů volantu v Sosnové v neděli 29. března nač těšit.


Foto: Jan Pilát

Více informací o Global Assistance Jarním Setkání mistrů volantu a dalších akcích na autodromu v Sosnové, najdete na www.autodrom.cz a na facebooku.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!