Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 3. 2015 23:01 − 3250× − 1

Toyota chce letos pokročit s vývojem Yarisu WRC

Toyota oficiálně ohlásila návrat do Mistrovství světa, ale ten se uskuteční až v roce 2017, do té doby bude poctivě testovat svůj chystaný vůz.

Před dvěma měsíci značka Toyota oficiálně potvrdila, že se od roku 2017 vrací zpět do MS s vozem specifikace WRC a ukončila tak poměrně dlouhou dobu trvající spekulace o jejím zapojení do světa automobilových soutěží. Tím, že se návrat automobilky do MS stal oficiálním došlo i k navýšení počtu testů, protože loni tým TMG uspořádal 8 testů, letos jich je v plánu více a kromě toho dojde ke stavbě dalšího prototypu vozu. "Většina testů bude v Evropě, ale jeden nebo dva budou i v zámoří," řekl serveru wrc.com k testování Yarisu WRC více prezident Toyota motorsportu Rob Laupen a dodává, "náš další test bude na konci dubna a pozornost bude věnována vývoji motoru a podvozku. V této chvíli máme dva vozy, které využíváme, jak jen to jde. A třetí je blízko dokončení."

Z dosavadních testů si tým dle Roba Laupena odnáší povzbuzující zpětnou vazbu od testovacích jezdců, kterými jsou jednak bývalý pilot Subaru v MS a současný pilot Toyoty ve světovém šampionátu vytrvalostních závodů Stéphane Sarrazine, finský několikanásobný šampion a oblíbený testman Sebastian Lindholm a tuto dvojici zkušených jezdců pak doplňuje nadějný Francouz Eric Camilli. "Jsme docela spokojení s jejich odezvou a jsme rádi za to, čeho se nám daří dosahovat. Samozřejmě, že vždy byste rádi udělali ještě víc, ale pro tuto chvíli se držíme časového rozvrhu."

Jednou z novinek, kterou Laupen serveru wrc.com dále prozradil je to, že jelikož auto do ostrého nasazení v MS čeká ještě více jak 20 měsíců, nelze vyloučit, že první ostrý start proběhne dříve a někde jinde. "Nemohu nic potvrdit, ale může to být tak, že bychom rádi Yaris WRC nasadili v různých šampionátech nižší úrovně. To ještě vyřešíme."

Video z testů ve Švédsku

Pro ty, kdo přemýšlejí nad tím, jak bude Yaris WRC nakonec vypadat, tak lze napovědět, že civilní model Yarisu nemá naplánovány žádné výrazné designové změny a tím pádem bude vůz WRC vycházet z existujícího vozu, který však bude samozřejmě upraven tak, aby splňoval nová pravidla, která mají vstoupit v platnost v roce 2017, ale v Toyotě nepředpokládají, že by tato měla přinést nějaké radikální změny. Více již Rob Laupen: "Myslím si, že to bude spíše evoluce našeho stávajícího vozu. Víme, jaké jsou nyní možnosti ohledně technického vývoje a myslím si, že pozornost bude kladena na motor a podvozek. Nějaké diskuze probíhají ještě ohledně velikosti restriktoru. Pokud vyjdeme ze současných pravidel, tak si myslím, že v roce 2017 to bude spíše evoluce krok za krokem, nic radikálního," uzavírá Laupen.

Pro ty, jenž zaujaly informace ze zákulisí týmu Toyota motorsport dle dodat, že na serveru wrc.com se tento týden objeví ještě další dva články s tématikou tohoto do MS se navrátivšího týmu a které vám samozřejmě opět přineseme.

Komentářů celkem: 1
31. 3. 2015 09:501
0 0
evoluce ohledně velikosti restriktoru smajlík hm to zní zajímavě smajlík aspoň by to bylo ještě o trochu víc výkonnější než RC2 smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!