1. 4. 2015 13:24 − 2724× − 0

Slováci odstartovali na maďarské půdě

Pro slovenský a maďarský šampionát je i přes jejich rozdílné regule typické, že se jejich účastníci během roku spolu setkávají.

Pro slovenský a maďarský šampionát je i přes jejich rozdílné regule typické, že se jejich účastníci během roku spolu setkávají minimálně na jedné společné soutěži. Letos se společný podnik stejně jako vloni odehrál hned na úvod sezóny obou mistrovství. Posádky se ale nevydaly na tratě v okolí Miskolce jako vloni, nýbrž se zúčastnily desátého ročníku Eger Rally. Ta se odehrála po roční pauze a hned si její organizátoři mohli libovat ve skutečně kvalitním obsazení. Slovenský šampionát se otevřel speciálům WRC nové generace a vypadá to, že boj o titul se odehraje právě mezi těmito vozy s objemem motoru 1,6 litru. Úřadující šampión Grzegorz Grzyb přesedlal ze Škody Fabia Super 2000 na Ford Fiesta WRC a se stejným vozem se ze světové mise domů vrací Jaroslav Melichárek. Jozef Béreš jun. nic měnit nemusel, stačilo mu jen upravit stávající Mini RRC na specifikaci WRC.

S novinkou se do letošního zápolení pustil i zkušený matador Igor Drotár, který po letech strávených ve vozech WRC značky Škoda vsadil na Citroën DS3 WRC. V Egeru s ním ale žádný velký sport nepředvedl, v první etapě dojel až sedmý a nestačil ani na nejrychlejší produkční Subaru Tomáše Ondreje. V hodnocení druhé etapy si polepšil o jednu pozici, ale na boj s těmi nejlepšími to v případě Drotára letos moc nevypadá. Dvojici speciálů Subaru Impreza WRC S12 letos vyšle na slovenské tratě stáj Jaromíra Tomaštíka, takový byl předsezónní plán. Jeden vůz však přišel k újmě už během testování a tak se v Egeru představil s Imprezou pouze Tomáš Kukučka. Z první etapy si odnesl body za páté místo a v té druhé pak byl čtvrtý. V dobrém světle se v Maďarsku ukázal Pavel Valoušek, který i letos pokračuje se Škodou Fabia Super 2000. V sobotu dokázal nemožné, když pořádně proháněl nejrychlejší WRC a nakonec skončil těsně za dvojicí Fiest na třetím místě.

Fiesty WRC Grzyba a Melichárka se naháněly po celý víkend a svedly spolu nádherné souboje. V sobotu začal rychleji slovenský pilot, po druhém testu ale šel do čela Polák a v RZ 3 se pořadí znovu měnilo. Ve čtvrtém testu šel zpátky do čela Grzyb a udržel se tam až do předposlední zkoušky. V té zaútočil Melichárek obtěžkaný desetisekundovou penalizací za ulitý start a v závěru své etapové vítězství o těsných šest desetin dokázal udržet. V neděli zajel první nejrychlejší čas Melichárek, ale pak převzal iniciativu Grzyb a etapový triumf už si nenechal vzít a ještě k tomu zabojoval o absolutní vítězství. Po sobotním čtvrtém místu se v neděli z bronzu radoval Béreš a stejná pozice mu patří i v průběžném pořadí šampionátu. Stejné množství bodů si z Maďarska odvezli největší aspiranti na titul, piloti Fiest WRC Grzyb a Melichárek.

V maďarském šampionátu budou i letos o titul bojovat jezdci speciálů třídy RC2. Maďarský Peugeot po loňské anabázi s Frigyesem Turánem z dočasného důchodu povolal zpět do služby někdejšího šampióna Jánose Tótha. Ten naposledy soutěžil v roce 2011, když jezdil s Peugeotem 207 Super 2000 právě tohoto týmu. V sobotu se dokázal Tóth probojovat až na třetí místo maďarského mistrovství, ale v předposlední zkoušce zachyboval a 208 T16 R5 musel společně s diváky dlouhých šest minut dolovat z lesa. Na dobrý výsledek při návratu za soutěžní volant tak mohl zapomenout. Mistr posledních dvou let Miklos Kazár pokračuje s Fordem Fiesta R5 a kvůli takřka minutové ztrátě z RZ 3 se musel po první dnu spokojit až se třetí příčkou. V neděli se vyhoupnul na druhé místo, k čemuž mu ale pomohla hlavně havárie do té doby druhého Sándora Ollého s Fordem Fiesta Super 2000. Jako třetí nejrychlejší Maďar do cíle dojel David Botka za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX R4, který dokázal za svými zády udržet debutanta ve Fiestě R5 Turána. Naprosto jednoznačně ale Eger Rally v domácím hodnocení ovládnul pilot Škody Fabia Super 2000 Norbert Herczig. Jeho famózní výkon ještě umocňoval fakt, že i přes extrémně rychlé tratě dokázal v sobotu o půl minuty porazit obě slovenské Fiesty WRC. V neděli na ještě rychlejších tratích už ale na Grzyba nestačil a v úplně poslední zkoušce přišel o vítězství. Největší porce bodů do maďarského mistrovství ale jezdci Škody neunikla.

Výsledky této rally jsou k nahlédnutí na ewrc-results.com

Stav slovenského šampionátu: 1. Grzyb 55, Melichárek 55, 3. Béreš jun. 40, 4. Valoušek 38, 5. Kukučka 36, 6. Hadik 28

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!