Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 4. 2015 20:14 − 2702× − 0

Irský souboj na čele soutěže po první etapě

Dnes osmi měřenými testy započal Circuit of Ireland a po těchto testech je v čele Craig Breen jedoucí s továrním Peugeotem 208 T16.

Třetí podnik letošní sezóny, kterým je Circuit of Ireland měl dnes na pořadu osm rychlostních testů, které daly dohromady 87 ostrých kilometrů a posloužily posádkám na rozehřátí po dvouměsíční pauze od Rally Liepaja a také před zítřejší druhou etapou, která bude skoro o polovinu delší. Ze zmíněného počtu osmi měřených testů se dění odehrávalo na čtyřech úsecích, které se každý jely dvakrát a kromě tří klasických rychlostech na posádky na závěr dne čekala dvakrát speciálka. Na startu v Belfastu nechyběl nikdo z čela průběžného pořadí ERC, jedinou změnu techniky ohlásil průběžně bronzový Consani, jenž přezbrojil na Citroen DS3 R5.


Foto: facebook ERC

Do soutěže samotné vstoupil nejrychleji vítěz kvalifikace Barrable, jenž letos odstartoval se staronovým spolujezdcem Connollym a také s jiným exemplářem Fiesty R5, jelikož tu svou prodal Wrightovi. Sedm sekund za ním dojel další irský pilot Breen a třetí byl domácí pilot Fisher, pro nějž šlo o premiéru v kokpitu Fiesty R5. Hned po následujícím testu se však do čela propracoval Breen a když ten vyhrál i následující RZ3, přijížděl do čela na průběžném prvním místě s náskokem šesti sekund na Barrabla. Na třetí příčku se dokázal propracovat Consani a za ním jeli bratři Moffettovi v pořadí čtvrtý Josh a pátý Sam. Po jezdecké chybě na RZ3 se na šestou příčku propadl Kajetanowicz, jenž po druhém testu sahal po pódiu.

První test po výjezdu ze servisu znamenal konec nadějí Consaniho, jehož vozu přestala správně fungovat převodovka, propadl se na šestou příčku jen aby se v RZ5 s etapou rozloučil úplně. Nejrychlejší čas v RZ4 zajel Barrable, který se přiblížil na rozdíl 12 desetin Breenovi a opět ukázal, že test s názvem Bucks Head mu svědčí. Z propadu Consaniho profitovali Moffettovi i Kajetanowicz. A právě polský pilot pokračovat v postupu pořadím vzhůru i po další RZ, když se dostal před oba bratry na třetí příčku. Na úplném čele soutěže se nic neměnilo a výsledky proběhly téměř jako přes kopírák s ránem, když Breen zajel RZ5 a RZ6 rychleji než Barrable a vybudoval si více jak 10 sekund náskoku.


Foto: facebook ERC

Poslední dvě zkoušky etapy už tvořily pouze speciálky o kterých stará soutěžácká moudrost praví, že na nich nelze nic získat, leda tak ztratit. Soudě dle času toto rčení téměř platilo pro Breena, jenž na dvou speciálkách dokázal prohospodařit deset sekund ze svého náskoku a na sobotu přespí sice v čele, ale jen s 15 desetinama k dobru na Barrabla. Čtvrt minutu nazpět pak následoval Kajetanowicz a na Polákem jeli bratři Moffettovi v pořadí Josh a Sam. Na šestém místě přenocuje Wright, na sedmé místo se na RZ8 propracoval Tarabus, ale od druhého továrníka Peugeotu Martina jej dělí jen dvě desetiny. Devátý jede Greer, který po třech letech s DS3 R3T přidal svému vozu další poháněnou nápravu, když od letošního roku pilotuje DS3 ve specifikaci R5. Nejrychlejší desítku uzavírá Thorburn s Fiestou S2000.

Pokud nahlédneme na dění v ERC2, tak zde je ve vedení Maďar Hideg před naším reprezentantem Štajfem a třetí jede Botka.Čvrté místo drží Erdi a pátou příčku drží Tushkanova. Na Circuit of Ireland se také odehrává druhý díl zápolení juniorů v rámci JERC a po celý dnešní den si nejlépe vedl Armstrong s Peugeotem a toho se marně snažila dohnat dvojice pronásledovatelů s Adamy. Druhou příčku drží po pátku vítěz z Lotyšska Bergkvist a třetí je Griebel, který celý den bojoval s Ingramem o bronzový post a po pátku má náskok pěti sekund. Pátý je pak další úspěšný pilot z Liepaje Rokland.


Foto: facebook ERC

Circuit of Ireland po RZ8
1.Breen Craig – Martin ScottPeugeot 208 T1649:09,6
2.Barrable Robert – Connolly DamienFord Fiesta R5+1,5
3.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+17,3
4.Moffett Josh – Rowan JohnFord Fiesta RRC+42,5
5.Moffett Sam – Atkinson KarlFord Fiesta RRC+59,3
6.Wright Stephen – Galvin MikieFord Fiesta R5+59,8
7.Tarabus Jaromír – Trunkát DanielŠkoda Fabia S2000+1:16,2
8.Martin Charles – Salva ThierryPeugeot 208 T16+1:16,4
9.Greer Jonathan – Riddick KirstyCitroen DS3 R5+1:49,7
10.Thorburn Euan – Beaton PaulFord Fiesta S2000+1:59,1

Circuit of Ireland můžete sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!