XTG Opel Adam Cup 2015 startuje na Valašce

Dvakrát v závěru loňské sezony se na českých tratích představil pohárový speciál Opel Adam.

Dvakrát v závěru loňské sezony se na českých tratích představil pohárový speciál Opel ADAM. Starty dokladovaly společnou snahu společnosti Opel C&S, českého zastoupení automobilky Opel, a promotéra XTG motorsport na vzniku projektu pohárového závodění. A ten se stává, pod oficiálním názvem XTG Opel ADAM Cup 2015, realitou. Pohár je vypsán v rámci Rallysprint série, tedy jednodenních podniků, který odstartuje ve dnech 10. – 11. dubna Valašské rally s centrem ve Valašském Meziříčí.

Kalendář Rallysprint Série 2015 (RSS) obsahuje pět domácích závodů, proto se promotér nakonec rozhodl program rozšířit o jeden start v zahraničí.

„Tím bude populární německá soutěž 3-Städte-Rallye s centrem ve Straubingu, která v minulosti bývala i součástí českého šampionátu,“ naznačuje zástupce XTG motorsportu Zdeněk Pekárek.

Jak už bylo řečeno, premiérovým podnikem XTG Opel ADAM Cup 2015, bude Valašská rally. Na jejím startu se objeví šest identických speciálů Opel ADAM.

„XTG motorsport bude z role promotéra zajišťovat technickou kontrolu jednotlivých vozů. Aby byla zajištěna regulérnost poháru, některé komponenty budou osazeny plombami,“ objasňuje Pekárek.

Hlavním tahákem prvního klání ve Valašském Meziříčí bude posádka se startovním číslem 55 Josef Peták – Alena Benešová. Příbramská dvojice, která dlouhodobě patří k nejužší české špičce „dvoukolek“, si vůz poprvé otestovala při Mikulášské rally. Nyní se do RSS 2015 vrátí ve spoojení s Hájek Rally Teamem.

„Měl jsem trochu obavy, jak se bude, vzhledem ke své délce pohárový ADAM chovat, ale právě ovladatelnost, funkčnost a nastavení podvozku jsou jeho silné stránky. Perfektní je i sekvenční řazení. Samozřejmě by auto mohlo mít trochu více koní, ale za předpokladu stejných podmínek pro pohárové účastníky, to je ideální. Pokud někdo chce rally vyzkoušet, případně v rally začít, tak je ADAM Cup jednoznačně vhodné náčiní,“ říká před vstupem do sezony Josef Peták.

Osobnost Josefa Petáka je i pro společnost Opel C&S a promotéra XTG motorsport zárukou atraktivity vznikajícího poháru.

„Naší snahou je, aby Josef Peták, kromě závodění, předával dalším účastníkům své dlouholeté zkušenosti,“ věří Pekárek.

O Petákových vavřínech ale nemusí být dopředu zcela jasno. V pohárové sestavě Valašské rally se objevuje jméno Petr Vraj jun. Valašský rodák pochází ze soutěžácké rodiny a se svým favoritem v posledních sezonách v rámci Poháru ČR pravidelně proháněl soupeře s mnohem výkonnějšími speciály. Do závodu vyrazí se spolujezdkyní Markétou Skácelovou.

Více než dvě desítky startů převážně v amatérských závodech má na svém kontě Radek Hůla. S Lukášem Burešem si pohárového ADAMa rovněž otestovali při Mikulášské rally 2014, ve třídě 6 obsadili páté místo.

Další trojice jezdců Martin Mottl, Matěj Kamenec a Robert Hordossy budou na Valašské rally zažívat premiéru nejen za volantem Opelu ADAM Cup, ale rovněž v seriálu RSS.

A co dále může účastníky kromě soutěžáckého prožitku motivovat k co nejlepším výkonům?

„Za jednotlivé závody nabízíme finanční nebo věcné prémie od našich partnerů v celkové výši téměř 400 tisíc Kč, za absolutní umístění pak ve výši 150 tisíc Kč. ADAM Cup je vypsán pro soutěžící, startující na pneu Pirelli, takže se zároveň stanou i účastníky Pirelli cupu, kde se také mohou dostat k zajímavým finančním výhrám. Doufáme, že se nám podaří XTG Opel ADAM Cup 2015 úspěšně rozjet, abychom mohli, což je horká novinka, podpořit nejúspěšnějšího mladého jezdce českého Opel ADAM Cupu v příštím roce při jeho startech v německém ADAC Opel Rally Cup,“ uzavírá Zdeněk Pekárek.

Valašská rally odstartuje ve Valašském Meziříčí v sobotu 11. dubna v 9 hodin. Na posádky čeká šest rychlostních zkoušek na třech úsecích, tedy více než 74 „ostrých“ kilometrů. První posádky budou očekávány v cíli kolem osmnácté hodiny.

Komentářů celkem: 2
8. 4. 2015 15:121
0 0
Seriálu XTG Opel ADAM Cup 2015 držím palce, ať se vyvede. Je to dobrá šance pro mladý kluky a třeba i holky. smajlík
8. 4. 2015 19:322
0 0
Tomuto seriálu jednoznačně fandím a tajně doufám, že dosáhne sporotvní úrovně poháru v Německu, kde jsou Adamy rozhodně oživením smajlík Jinak letošní 3-Städte určitě stojí za úvahu - už jen kvůli společnému startu našich i německých Adamů! smajlík Mladým klukům v Adamech držím palce všem a organizátorům posílám jedničku třikrát podtrženou! smajlík smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!