MOGUL driving cup zakončen Jarním Setkáním mistrů

Třetí sezona MOGUL driving cupu byla úspěšně ukončena a účastníci si vychutnali i Jarní Setkání mistrů volantu v Sosnové.

MOGUL driving cup je seriál závodů pro amatérské závodníky, kteří už třetí sezonu ke svému závodění využívají profesionálních podmínek Autodromu Sosnová. Zde lze na závodním okruhu a na obslužných komunikacích postavit velké množství variant trati, včetně oblíbené varianty známé ze Setkání mistrů, kdy proti sobě startují vždy dva závodní automobily. Právě na této trati se závodilo při posledním závodě MOGUL driving cupu, kde se rozhodovalo o absolutním vítězi i o výsledcích v jednotlivých třídách. Ti nejúspěšnější ze série si navíc zajistili postup do nedělního Jarního Setkání mistrů volantu, kde se představili v soubojích před zaplněnou tribunou Autodromu Sosnová a před televizními kamerami.

Sedm závodů od podzimu 2014 do jara 2015, to byl třetí ročník série MOGUL driving cupu. Přinesl nebývalý zájem závodníků, kdy se v jednom ze závodů na start postavilo až 93 motoristických nadšenců. Celkem v sezoně 2015 v MOGUL driving cupu závodilo 202 závodníků a rozdalo se jim celkem 102 pohárů. Nejobsazenější třídou byla třída 3, kde se objevilo celkem 67 závodníků a nejúspěšnější v absolutním pořadí byli jezdci ze třídy 4.


Už během průběhu série se ukazovali jednoznační favorité a jedním z nich byl i Tomáš Hrazdíra, který v konečném bodování dosáhl absolutně nejlepšího výsledku. Se svým Mitsubishi Lancer EVO VI nedal nikomu šanci a dojel si pro vítězství i ve třídě 4. V této třídě, ale i v absolutním pořadí mu nejlépe sekundoval junior Petr Semerád s devítkovým Lancerem a na bronzovém stupínku nakonec skončil Lukáš Matěna také s Mitsubishi Lancer EVO IX. Třída čtyři představuje ta nejrychlejší nesériová auta s objemem motoru nad 1600ccm, a tak není divu, že její zástupci pořádně tvrdili muziku v celkovém pořadí.

Ještě než se dostaneme k výsledkům dalších tříd dle objemu motoru, je třeba vyzdvihnout výkony některých dvoukolkářům, kteří na kluzkém sosnovském asfaltu dokazovali, že výkon a pohon všech čtyř kol není vždy to jediné, co dělá výsledek. Tím úplně nejrychlejším dvoukolkářům MOGUL driving cupu 2015 se stal Leoš Hradil s historickou Škodou 1000MB před Martinem Kdérem se Škodou 120 S Rallye. Třetím vzadu mezi dvoukolkáři byl Jiří Čermák s Hondou Civic 1,5i. Dva nejrychlejší dvoukolkáři absolutně tvoří také čelo celkové klasifikace třídy 3, tedy automobilů do 1600ccm, bez OTP. Třetím ve třídě 3 se za Hradilem a Kdérem stal Radek Kypta s Fordem Fiesta.


Třída 1, tedy automobily do1600ccm s OTP je nejjednodušší a nejlevnější cestou k závodění v MOGUL driving cupu. Většina účastníků této třídy na závody poháru přijede se svým vozem po vlastní ose, nasadí přilby a závodí. Právě toto je idea závodění v MOGUL driving cupu. Jednoduše, levně, rychle, a přitom v profesionálních podmínkách a s řádným zabezpečením tratě. V této třídě se z absolutního prvenství nakonec radoval Tomáš Jarosil s Citroënem Saxo VTS. Ten předstihl jak Marka Honse s Peugeotem 106 S16, tak Jiřího Čermáka s Hondou CRX.

Automobily nad 1600ccm s OTP jsou při MOGUL driving cupu zařazeny do třídy 2, a právě zde najdeme nejvíce produkčních čtyřkolek Subaru a Mitsubishi, které představují už pořádně silné automobily, byť v sériové podobě. S velmi těsným náskokem se nakonec podařilo v celkovém hodnocení poháru zvítězit Danielu Tasáry s EVO X před Jiřím Kratochvílem se stejným vozem a Petrem Svárovským se Subaru Impreza.

Ti nejúspěšnější závodníci série MOGUL driving cupu se po skončeném sobotním závodě zapojili v neděli do bojů o vteřiny i při I. Global Assistance Setkání mistrů, kde se spolu s nimi na autodromu objevili také například závodníci z Rallye Dakar a z okruhů či vrchů. Pro amatérské jezdce to byla odměna za jejich snažení v seriálu MOGUL driving cup. Jarní Setkání mistrů volantu bylo příležitostí pro amatérské jezdce ukázat se před tribunami s diváky a odnést si ještě návdavkem další pohár za úspěch při této akci. Čtyři páry těch nejlepších z amatérských soutěžáků, které určily rozjížďky a jízdy v B finále, se utkaly v souboji o celkové vítězství na Jarním Setkání mistrů volantu v A finále. Ve třídě 1 vyšel vítězně ze souboje s Jiřím Čermákem Tomáš Jarosil, ve třídě 2 porazil Martin Kdér Leoše Hradila a ve třídě 3 Petr Svárovský předstihl Lukáše Matěnu. Nejrychlejším mužem Jarního Setkání mistrů volantu se stal Vladimír Filip s Mitsubishi Lancer EVO VIII, postaveném jako replika vozu WRC, který ve finále udolal Jakuba Čapku a v Superfinále i Petra Svárovského.


MOGUL driving cup v sezoně 2015 tedy skončil úspěšně a Jarní Setkání mistrů mu dodalo punc opravdových závodů. Na své si kromě účastníků přišli i diváci a fotografové, kteří také mohli ocenit nasazení amatérů za volanty závodních i sériových vozů, jejichž výkony rozhodně amatérské nebyly. Pokračování MOGUL driving cupu, tedy již nová sezona, je na závodníky připravena opět na přelom roku 2015 a 2016.

Více informací o MOGUL driving cupu 2015 a o dalších akcích Centra kurzů bezpečné jízdy a autodromu Sosnová najdete na www.autodrom.cz

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!