Amatérští jezdci v Sosnové si užili obdivu diváků

Závodní sezóna nám pomalu začíná a za námi je už první velká akce v Sosnové.

Krásné čtvrteční dopoledne v tomto zkráceném týdnu. Závodní sezóna nám pomalu začíná a za námi je už první velká akce v Sosnové. 29.3. se na tamní autodrom dostavili „amatérští“ závodníci a dakarští reprezentanti. Vytvořila se tak nečekaná symbióza ze dvou pólů v podstatě stejného sportovního odvětví. Nutno podotknout že se jezdci z obou pólů vzájemně pouštěli do diskuzí a setkání se neslo v duchu vřelé a otevřené konverzace. Já bych se tu ale zastavil nad pojmem „amatérský závodník“. Ono to je totiž médii velmi často špatně interpretováno a většina populace si pod tímto pojmem představuje něco úplně jiného než jak to ve skutečnosti je.

Budeme-li totiž hovořit o tom, co přesně znamená amatérský závodník, můžeme ho zjednodušeně definovat jako soutěžícího, který závodění nemá jako svůj zdroj obživy. No rovinu si teď také musíme i říct, kdo z „profesionálů“ velkých mistrovských soutěží je opravdový profesionál. Troufám si tvrdit, že takových je necelé procento. My ostatní a je jedno v jakém šampionátu se realizujeme, jsme amatéry. Veřejnost a hlavně média to ale vnímají jinak, amatéry jsou pro ně jezdci, kteří se pohybují v nižších šampionátech a za profesionály mají ty, kteří startují s licencí FAS na soutěžích jedoucích pod záštitou této organizace. Jsem vlastníkem této licence a rozhodně si jako profesionální jezdec nepřipadám, protože profesionála z vás (oproti mínění veřejnosti) nedělá závodní licence.

Být amatérem ale není vůbec nic špatného, spíše naopak. Tím tito závodníci dávají jasně najevo svou lásku kterou k motorsportu mají, protože jako správná láska je tato nezištná a upřímná, bez vidiny zisku a mediálního exponování. Bylo proto krásné, vidět tyto jezdce v družné debatě s profesionály, kteří si zavzpomínali na léta, kdy s nářadím v ruce stavěli své první auto a přemýšleli nad tím, jak to jednou skončí. Děkuji pořadatelům ze Sosnové, že jsem mohl být součástí této krásné symbiózy a doufejme že na „amatéry“ nezanevřou a příští rok jim opět dopřejí ochutnat trochu obdivu diváků, kterého se jim často nedostává, ač by mělo !

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!