Argentinské klání domácích borců

Argentinská rozbíječka nabídla i díky problémům dosud suverénních Volkswagenů zajímavou podívanou.

Argentinská rozbíječka nabídla i díky problémům dosud suverénních Volkswagenů zajímavou podívanou, která obohatila historické tabulky vítězů světových rally o nové jméno. Kromě světových borců se ale na trať vydali i domácí jezdci, kteří byli premiérově zařazeni se svými speciály Maxi Rally do celkového pořadí soutěže. Jejich hlavním cílem se ale staly body do domácího mistrovství, které se tentokrát rozdávaly hned nadvakrát. Páteční etapa včetně čtvrteční speciálky tvořila třetí podnik mistrovství a sobotní etapa pak samostatný čtvrtý. V pozici lídra mistrovství se na start největšího argentinského podniku postavil pilot Peugeotu 208 MR Miguel Baldoni. Ten vyhrál úvodní podnik, ale v tom druhém už kraloval úřadující šampión Marcos Ligato a se svým Chevroletem Agile MR se dotáhnul na rozdíl patnácti bodů. Třetí místo průběžně zatím patřilo multišampiónovi Federicu Villagrovi a jeho Fordu Fiesta MR.

Nejrychlejší vstup do rally si připsal na své konto Baldoni, když o dvě sekundy vyhrál souboj s Ligatem na trati superspeciálky v Merlu. Pilot Peugeotu zajel nejrychleji i v prvním průjezdu nejdelšího úseku celé soutěže a zvedl svůj náskok už na 36,1 sekundy. Pak se ale u 208 objevil problém se zadními brzdami, Baldoni se zpozdil na start a obdržel minutovou penalizaci. Ve zbytku etapy už nedokázal na nejrychlejší trojici zaútočit a musel se spokojit se čtvrtým místem. Do vedení se po RZ 3 dostal Alejandro Cancio za volantem Peugeotu 207 MR. Podobně jako jeho značkový kolega si ale tuto pozici udržel jen do následujícího testu. Nejprve se přes něho předehnal Villagra a následně i Ligato. Pilot Chevroletu v závěrečné superspeciálce ještě zkusil zaútočit na Villagru, ale nakonec zůstal o 7,2 vteřiny poražen.

I druhý den se úplně nevydařil vedoucímu jezdci šampionátu Baldonimu, který znovu ztratil spoustu času a stejně jako v pátek si připsal body za čtvrté místo. V průběžném bodování se tak pilot Peugeotu propadnul na dělenou druhou příčku. Souboje o vítězství ve čtvrtém podniku se zhostil Ligato s Canciem. Úřadující šampión začal rychleji, ale ve druhé zkoušce dokázal jeho rival kontrovat. V posledním testu se ale Canciovi porouchal jeho Peugeot a opravit jej trvalo skoro půl hodiny. Na třetí místo se díky tomu vyhoupnul Nicolas Diaz za volantem Fordu Fiesta MR a druhou příčku nakonec obsadil Villagra se stejným vozem, u kterého ale celý den zlobila elektronika. Nejvíce bodů si tak nakonec odvezl ze čtvrtého letošního boje Ligato a vyhoupnul se do vedení mistrovství.

Konečné výsledky podniku zařazeného do argentinského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Ligato 149, 2. Baldoni 128, Villagra 128, 4. Cancio 68, 5. Madero 54, 6. Padilla 39

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!