Pavel Vaculík - eWRC.cz
12. 5. 2015 07:18 − 2071× − 0

Duna Aszfalt Kupa Bugac – komentář a video

Komentář a video z cross country rally v Maďarsku, které se zúčastnily posádky Ouředníček-Vaculík a Pořízek-Sýkora.

Druhým podnikem ME CEZ v cross country rally byla Duna Aszfalt Kupa Bugac na jihu Maďarska. Ačkoliv měla soutěž ve svém názvu slovo asfalt (jméno sponzora), tak pořadatelé připravili skvělou trať na rychlých písčitých cestách, prorostlých trávou, se spoustou skoků a nakopáváků. Rozhodně jedna z nejhezčích a nejzábavnějších tratí, jakou jsem kdy jel.

Přejímky a start rally proběhl v Kecskemétu, u kterého se jel také páteční dvanáctikilometrový prolog. V sobotu byl nachystán dvojí průjezd 115km dlouhou RZ a v neděli jeden průjezd RZ o délce 95km, to vše v okolí malého města Bugac. Celkem tedy cca 336km a příjemné bylo i to, že celá rally měřila 380km. Na přejezdy tak zbývalo jen něco kolem 40km. Start všech tří dlouhých RZ byl jen 2km od servisní zóny a cíl byl přímo v ní. Časová kontrola cíle byla zároveň vjezdem do servisu.

Maďarská CCR scéna není tak početná jako v Polsku. Zejména tu chybí střed pole s vozy sk.T2 (sériová třída, obdoba sk.N), ovšem špička je opravdu silná. S jedničkou se postavil na start Fekete s tovární Toyotou Hilux, dvojku vezl Fodor s továrním Fordem Ranger. Čtyřku vezl na boku svého vozu Erik Korda, známý i českým fanouškům rally ze startu s vozy WRC. Ten si na letošní sezonu pořídil vůz HRX Ford, což není nic jiného než ex tovární RalliArt Mitsubishi Racing Lancer osazený motorem Ford. Ve startovce byl také Fazekas s BMW X6 nebo Garamvölgyi s Nissanem. Z Polska dorazil vítěz předchozí soutěže Lukaszewski na BMW X1 a Bialkowski s Hummerem H3. Českou republiku zastupovala naše posádka Tomáš Ouředníček/Pavel Vaculík a Zdeněk Pořízek/Marek Sýkora. Obě dvě posádky jely na vozech Hummer H3.

O síle konkurence jsme se přesvědčili už na pátečním prologu. Deváté místo nebylo zrovna to, s čím jsme do Maďarska jeli. Zdeněk byl osmý. Vyhrál Fodor s Fordem a o druhé místo se podělili stejným časem Fekete a Lukaszewski. Po prologu se přejíždělo do Bugace, kde byl situován servisní areál v malebném prostoru místního jezdeckého ranče. Večer se hodně diskutovalo na téma krácení tratí, protože část jezdeckého pole "katovala" opravdu ve velkém. Pořadatelé slibovali, že na to dají v dalších RZ pozor, a bude se v případě prohřešku penalizovat.

V sobotu se startovalo v 9 hodin a pořadatelé připravili hned u startu opravdu pěknou diváckou arénu s parkovištěm kousek od trati, se dvěma horizonty a několika zatáčkami. Už na čtvrtém kilometru se se soutěží rozloučil Zdeněk Pořízek (zlomený kardan). Druhým odpadlíkem byl Fodor. Toho na konci RZ "předběhlo" zadní kolo (ustřižené šrouby náboje), následně čehož chvíli jezdil po lese a auto dost obouchal. Vyhrál Fekete, druhý byl Lukaszewski a třetí Bialkowski. My jsme zajeli šestý čas, ale spokojeni jsme nebyli, protože ztráta na první pozice byla dost velká. Druhý opakovaný průjezd RZ zvládl nejrychleji Korda a ukázal, že sázka na HRX může být správná. Kordu následovala opět polská dvojice Lukaszewski, Bialkowski a Maďar Fekete. My jsme zajeli pátý čas, ale i přes zrychlení a snížení ztráty na prvního jsme spokojení nebyli. V servisu jsme se rozhodli změnit na nedělní etapu nastavení auta.

Neděle byla pěkným zakončením tohoto pohodového podniku. Startovalo se v deset hodin a v půl dvanácté již stála první auta v závěrečném uzavřeném parkovišti. 95km dlouhou RZ prolétli nejrychleji Poláci Lukaszewski a Bialkowski v na vteřinu stejném čase. O pouhé 4 vteřiny zaostal třetí Fazekas. My jsme se prezentovali opět pátým časem, ale se ztrátou pouhé minuty na prvního. Pozitivně se tak projevila změna nastavení a také agresivněji zvolený styl jízdy. Celkově vyhrál Lukaszewski, kterého následoval jeho krajan Bialkowski, a třetí dokončil Fekete. Obrovský polský vzestup cross country rally v jejich zemi se začíná projevovat na kvalitě posádek a začíná generovat nové tváře schopné zajíždět skvělé výsledky i mimo Polsko. Hlavně Lukaszewski je opravdu hodně rychlý a vyhrál poslední tři rally, na kterých se objevil.

My pokračujeme už tento víkend na dalším podniku, kterým je polská Baja Carpathia.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!