8. 5. 2015 23:12 − 2123× − 0

V. ročník Rallye Orlické hory klepe na dveře

Nějak nám ten čas letí a je skoro neuvěřitelné, že se nám mílovými kroky blíží další, tentokrát již V. ročník závodu v rallye – Rallye Orlické hory

Nějak nám ten čas letí a je skoro neuvěřitelné, že se nám mílovými kroky blíží další, tentokrát již V. ročník závodu v rallye – Rallye Orlické hory, tentokrát plánovaný v termínu 12.-13. 6. 2015. Podnik, který je již druhým rokem zařazený do seriálu Česko- moravského poháru v rallye.

Příprava každé soutěže je dlouhodobě plánována a řekněme si bez všech příkras a nalhávání si, že uspořádat v naší zemi takový podnik, není jednoduché, a jak ukazují počty rušených závodů za poslední roky, není tomuto sportu přáno a to bez ohledu zda se jedná o podnik organizovaný národní autoritou, nebo v rámci volných podniků.

A tak snad právě v této době, kdy pořadatelům vrcholí přípravy, jsem si dovolil položit pár otázek řediteli tohoto závodu panu Jiřímu Procházkovi.

Pane řediteli, v současné době vrcholí všechny přípravy, které vedou k samotné realizaci podniku. Odlišují se letošní přípravy nějak od těch předchozích ročníků?

Ačkoliv se to nezdá, každý ročník je jiný. Na jedné straně je snaha pořadatele o uspořádání soutěže jinak, než byla ta předchozí, na straně druhé, jsou pevně dané postupy, kterými se každý pořadatel musí řídit, například příprava tratí, zajištění veškerých povolení, zpracování reálného bezpečnostního plánu včetně zajištění zdravotnického a záchranného zabezpečení. V principu jediné co je stále stejné, jsou mravenčí a diplomatická jednání právě s obcemi, které se k povolení uspořádat takový závod vyjadřují.

Pořádání navazujících ročníků má v sobě skrytou výhodu v možné šanci získání obcí na svou stranu, nebo právě naopak, do jisté míry podkopání šance na získání povolení, když něco selže. Pokud si pamatuji, v loňském roce právě došlo díky chování některých posádek a jejich fanoušků k nepříjemným situacím. Projevilo se to při letošním jednání s obcemi?

Nerad to přiznávám, ale v letošním roce jsem se u některých obcí, které v předchozích letech neměly problém s povolováním tohoto závodu, setkal s nesouhlasem a povolení jsem nezískal. I samotné argumenty se neposlouchaly dobře, neboť měli jedno společné – nekázeň jezdců v dodržování rychlosti při seznamovacích jízdách a na přejezdech mezi jednotlivými rychlostními zkouškami. Objevily se i stížnosti obyvatel na chování fanoušků a spoustu dalších věcí, které nechci rozebírat, ale jsou velkým ponaučením pro pořadatele. Tyto skutečnosti vedly k jedinému závěru, že letošní 5. Ročník bude ochuzen o jednu oblíbenou rychlostní zkoušku, což si myslím, že je škoda nejen pro pořadatele závodu, ale zejména pro samotné jezdce.

Věřím, že obdobná jednání je nutné vést citlivě a diplomaticky, jde také o to, přesvědčit zastupitelstvo obce, potažmo občany i o výhodách, které jim pořádání takové akce přináší. A řekněme si, že Vy jako pořadatel mnoho možností nemáte. Jediným argumentem může být do jisté míry určitý ekonomický přínos dané obci a jistá medializace regionu. Osobně si vzpomínám, na loňský ročník, kdy jsem se místních obyvatel, ale i lidí zabezpečující trať ptal, co z toho mají. Přiznám se, že mě potěšila jejich odpověď, že se například všichni „traťáci„ vzdali odměny a peníze věnují na nákup prostředků pro dobrovolné hasiče. Přesně tak a myslím si, že je to dobře. Naštěstí jsem se setkal i s tím, že dané obce si toho váží, chápou všechny možnosti a váží si právě i toho jistého příspěvku, který z pořádání závodu mají.

I v podnicích v rámci mistrovství ČR v rally, řada pořadatelů sama aktivně nebo ve spolupráci s Policií ČR kontroluje právě dodržování rychlosti. V případě jejího překročení jsou jezdci pokutováni v souladu s ustanovením NSŘ a ZÚ pořadatele. Uvažujete o obdobných opatřeních?

Určitě. Na minulém ročníku jsem byl v průběhu samotné soutěže předvolán na policii, kde jsem řešil mnoho stížností souvisejících s porušováním rychlosti a omezováním účastníku silničního provozu naprosto bezohledným chováním soutěžících. Díky těmto lidem musíme přistoupit k přísným opatřením, které se bohužel projeví i na výši startovného, protože musíme i den před soutěží při najíždění zajistit trať pořadateli. Pokud někteří bezohlední jedinci nepochopí závažnost a dopady všeho o čem se celkem často píše a to si myslím mohu mluvit za všechny pořadatele soutěží na všech úrovních, bude čím dál větší problém vrátit se opět na tratě a jednoho dne nebude v našich silách dát dohromady kvalitní rychlostní zkoušky. Ještě bych se krátce vrátil k výši startovného. Jdou lidé, kteří mají tendenci rozebírat, porovnávat, hodnotit a kritizovat něco, o čem sami nemají ani tušení. Když někdo řeší „ kolik stojí jeden km RZ“, měl by se nejdříve zajímat o to, kolik pořadatel investoval hlavně do zabezpečení a všeho co s kvalitou celé soutěže bezprostředně souvisí.

Zatím se mluvilo jen o tom horším, ale věřte mi že je to velmi vyčerpávající a i když nám to nedělá radost, musíme o tom mluvit, protože na druhou stranu, je hodně slušných lidí, kterých si vážím a kvůli kterým, jak se říká „stojí za to žít“ tím myslím že pak má člověk i radost z toho co dělá, když vidí dobrý výsledek, radost a úsměv na tváři soutěžících, diváků a všech zúčastněných. Ale i to, že po soutěži zavoláte na obecní úřad a řeší se tam pouze běžné záležitosti, popřípadě odstranění škod a nikdo Vám nevyhrožuje, nevyčítá a naopak je to jednání vedené k oboustranné spokojenosti. Je to o přístupu každého z nás, a pokud někdo říká „ta naše rally rodina“, měl by si každý uvědomit, že základem každé rodiny je láska, tolerance, ale i řád, výchova a zodpovědnost.

Pane řediteli, mohl byste čtenářům trošku poodkrýt scénář V. ročníku Rally Orlické hory?

Slavnostní zahájení soutěže bude v pátek 12.6. po 16.hodině. Pro návštěvníky, fanoušky a diváky chystáme opět bohatý doprovodný program. Pro jezdce bude určitě zajímavá informace o zajištění tří rychlostních zkoušek o celkové délce necelých 90km, ve kterých je zařazen úsek s cca 2km šotoliny. Pro avizovaný velký zájem Polských posádek, doporučuji sledovat aktuality na webu www.rallyoh.cz Protože máme nové partnery, máme připravený nové a přehlednější webové stránky, které v nejbližší době spustíme a na kterých v mnohem lepším prostředí budeme informovat jezdce a fanoušky o všem důležitém kolem tohoto závodu.

Těšíme se na Vaší účast, dobrou náladu a spoustu sportovních zážitků.

Pane řediteli, děkuji Vám za rozhovor. Jediné co zbývá dodat na závěr je popřát pořadatelům a jezdcům úspěšný V. ročník Rally Orlické hory. Ale také učinit určitý apel na jednotlivé posádky a jejich fanoušky k dodržování základních ustanovení a slušného chování v obcích a kolem rychlostních zkoušek tak, aby se ta naše „rally rodina“ mohla sejít na stejných místech i v dalších letech.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!