13. 5. 2015 14:16 − 3932× − 0

Na křídlech Peugeot Sportu Česká republika

Najde česká rally svou novou hvězdu? Je tu jeden mladý jezdec, který pro to má snad všechny předpoklady.

Roman Kresta, Pavel Valoušek a Jan Černý. Trio úspěšných jezdců, jejichž kariéru posunula podpora divize Peugeot Sportu Česká republika. V letošní sezóně se z této podpory těší jedenadvacetiletý Tomáš Pospíšilík. Své slavné předchůdce připomíná ve všech možných ohledech.

Má nesporný talent, který již prokázal úspěchy v autokrosu. Taky šikovné ruce a chytrou hlavu. Přes výborné finanční zabezpečení zůstává nohama na zemi. Není už žádným nováčkem, motoristickému závodění se věnuje plných 10 let a dávno ví, že cesta k nejvyšším cílům se skládá z mnoha a mnoha postupných kroků. Velmi citlivě jej motivuje zázemí rodinného týmu v čele s otcem Lubomírem. K tomu si připočtěme kvalitní vůz Peugeot 208 R2, již zmíněnou podporu divize Peugeot Sport Česká republika a vedení tak zkušeného mentora, jakým je samotný Roman Kresta, praktik k pohledání.


Foto: David Jeřábek

„K motorsportu mě od mala vedl táta, který vždycky byl velký motoristický nadšenec,“ vzpomíná Tomáš Pospíšilík na své začátky. „V 11 letech jsem začal s autokrosem, byla to pro mě taková škola. Vždycky jsem snil o rally. Ale zanítili jsme se a zůstali v autokrosu více sezón, něco se podařilo i vyhrát,“ připomíná dva mistrovské tituly v kategoriích Buggy1600 a Superbuggy. „Loni už jsem ale cítil, že přišel čas rally konečně zkusit.“

S Citroënem C2 R2 a Lukášem Vyoralem, mladým, ale již protřelým spolujezdcem ze závodů mistrovství Evropy soudobých i historických vozů, absolvoval kompletní sezónu sprintrally a několik startů v zahraničí. Jejich výkony se nesly ve znamení setrvalého progresu, který posádka Pospíšilík – Vyoral završila bronzem ve třídě 6 v seriálu sprintrally. Není divu, že nadějní junioři neunikli pozornosti Honzy Černého, který je Peugeotu Sport Česká republika přímo doporučil.


Foto: David Jeřábek

Pro sezónu 2015 tedy již pod křídly Peugeotu Sport Česká republika přezbrojili na velmi zánovní Peugeot 208 R2, a hned na úvodní Rallye Šumava Klatovy s ním zajeli dva nejrychlejší časy ve třídě 6. Závod měli rozjetý na stříbrnou příčku za zkušeným Václavem Dunovským, ale vinou výletu mimo trať jej nedokončili. „Bohužel, tři rychlostní zkoušky do cíle jsme se ocitli mimo trať s poškozeným předkem vozu a nebylo již možné dál pokračovat,“ přibližuje Pospíšilík nešťastný moment: „Bylo to v technické pasáži, které předcházel rychlý nálet. Jeví se to nakonec jako ještě docela šťastně trefená rána. Bylo to tvrdé, šlo to do lyžiny, takže to bylo nepříjemné, ale už jsem dal mnohem větší rány,“ říká autokrosem zocelený pilot. „Auto jelo skvěle, postupně jsem jej více a více využíval. Šli jsme pomalu nahoru a zrychlovali jsme. Bohužel, nevyšlo to až do cíle a z toho jsem pochopitelně zklamaný.“

Další prostor pro osahání nové techniky se lvem ve znaku a dosažení kvalitních výsledků budou mít Pospíšilík s Vyoralem, posádka týmu Peugeot Sport Česká republika, při Rallye Český Krumlov, jež se koná v termínu 22. – 23. května 2015.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!