19. 5. 2015 07:04 − 1676× − 0

Sezoensrally – komentář

Sezoensrally se bohužel nezúčastnil vítěz předchozího podniku Cedric Cherain, ani druhý zástupce Citroënu Pieter Tsjoen.

Ypres Rally se mílovými kroky blíží. Ale než si budou moci belgické posádky tamní svátek rallysportu vychutnat, museli se ještě jednou popasovat mezi sebou v rámci pátého podniku národního mistrovství. Ten se odehrál na tratích svým profilem a zařazením velké spousty šotolinových úseků spíše podobným těm v sousedním Holandsku. Sezoensrally se bohužel nezúčastnil vítěz předchozího podniku Cedric Cherain, který ale už začátkem roku avizoval, že nebude mít dost financí na pokrytí celé sezóny. Pátý díl šampionátu vynechal i Pieter Tsjoen, který minule usednul v Citroënu DS3 R5 vedle Stephana Lefebvreho. O dvě DS3 R5 ale diváci nepřišli. Kromě jednoho z předních jezdců mistrovství Vincenta Verschuerena se s francouzským speciálem znovu ukázal i Jourdan Serderidis. Zakončit úspěšnou éru startů se Škodou Fabia Super 2000 vítězstvím, takový byl jednoznačný plán lídra mistrovství Freddyho Loixe těšícího se již na zbrusu novou Fabii R5. Překazit plán mu chtěl hlavně Kris Princen, který s ním od začátku roku svádí tuhé bitvy. V předešlé Rallye de Wallonie ovšem chyboval, Peugeot 208 T16 R5 musel předčasně odstavit a přišel o vedení v šampionátu.

Do asfalto-šotolinové soutěže se s největší vervou zakousnul Chris van Woensel, který přijel své fanoušky potěšit s dnes už skoro historickým skvostem Mitsubishi Lancer WRC05. V prvních dvou testech nenašel přemožitele, ovšem jeden jezdec se ho snažil držet za každou cenu. Byl jím Princen, který zajel nejrychleji ve třetí a čtvrté zkoušce a snížil své manko na 3,4 sekundy. Zpovzdálí sledoval nejrychlejší dvojici Loix, jehož derniéra za volantem Fabie Super 2000 začala až čtvrtým časem. Lídr mistrovství ale později přidal plyn, dostal se na třetí místo a po nejrychlejším čase v RZ 5 se dotáhnul na méně než deset sekund za Princena. V RZ 6 a 7 pro změnu pořádně zatáhnul van Woensel, ze svého WRC vymáčknul maximum a odskočil Princenovi na rozdíl 18,6 vteřiny. Zhruba stejný odstup měl na jezdce Peugeotu třetí Loix a situace se až do RZ 12 stabilizovala.

Ve zmíněné dvanácté zkoušce pak došlo k několika incidentům, které postavily průběžné výsledky doslova na hlavu. U 208 druhého Princena se porouchala spojka, což mu přivodilo propad půl minuty za úhlavního nepřítele Loixe. Problém byl ale natolik závažný, že posádka po dokončení rychlostní zkoušky musela odstoupit. Daleko horší chvilky si ovšem prožil van Woensel. Své Mitsubishi v jedné rychlé pasáži neukočíroval, vrazil do sloupu a následně ještě porazil u trati stojícího diváka, který naštěstí incident odnesl pouze zlomenou nohou. Zkouška byla následně přerušena a vedoucí Lancer WRC05 vypadnul ze hry. Vedení spadlo do klína Loixovi, který už od minulé soutěže může používat titul štístko roku. Ve Valonsku vyšel z obrovské krize překvapivě bez poškození vozu a tentokrát se oba jeho nedostižní soupeři vyřadili sami a on tak mohl slavit 40. vítězství své kariéry. Body za vítězství navíc výraznou měrou upevnily jeho vedení v šampionátu, který může prohrát už jen velkou shodou náhod. Pěkné druhé místo nakonec v Sezoensrally zaznamenal Verschueren a srovnal tím svůj nejlepší výsledek kariéry z úvodní Rally van Haspengouw. Pro bronz si pak do cíle dojel Ir Stephen Wright za volantem Fordu Fiesta R5.

Výsledky této soutěže belgického mistrovství

Stav šampionátu: 1. Loix 76, 2. Dilley 51, 3. Princen 48, 4. Cherain 47, 5. Dewallef a Verschueren 46

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!