Juha Kankkunen vzpomíná na své vítězství na Azorech

Juha Kankkunen při jubileu Azorské rally, zařazené i letos do evropského šampionátu, vzpomíná na své prvenství z roku 2001.

Finská legenda rallyového sportu – Juha Kankkunen při jubileu Azorské rally, zařazené i letos do evropského šampionátu, vzpomíná na své prvenství z roku 2001. Za uplynulých 50 let jsou v análech této ostrovní soutěže uvedeny zajímavá jména v kolonce "absolutní vítězové". Vyberme např. jméno Yvese Loubet (1992), Bruno Thiry (1997), Markko Märtin (2000), Kris Meeke (2009) či Andreas Mikkelsen (2012). Čtyřnásobný mistr Světa Juha Kankkunen zvítězil v roce 2001 s vozem Subaru Impreza S5 WRC '99 a se spolujezcem Juha Repou.

"Vzpomínám si na to velmi dobře. Bylo to v roce 2001, my jsme ten rok moc soutěží nejeli, protože jsem přestal závodit u Subaru v mistrovství světa a bylo to předtím, než jsem začal s Hyundai. Dostali jsme možnost jet na Azory a za to jsem byl velmi šťastný. Vzpomínám si na krásné zkoušky a fantastickou rally. Ve skutečnosti jsem na ostrově ještě zůstal po soutěži na malou dovolenou na kole. Často to nedělám, normálně po rally spěchám domů. Ale tentkrát jsem se rozhodl zůstat," vypráví Juha Kankkunen o tom, jak jej uchvátila krajina na Azorských ostrovech.

Ale zpátky k SATA Rallye Açores 2001: "Rally byla těžká a technická. Vzpomínám si, že zkoušky byly velmi úzké – museli jste být precizní a přesní, a to i v rozpisu. Bojovali jsme se Thomasem Rådströmem, který nám byl velmi blízko, ale poslední den měl, myslím, problém s alternátorem, takže musel odstoupit. V každém případě jsme od začátku vedli, takže jsem byl velmi šťastný, že jsme vyhráli a odjeli dobrou soutěž. Každopádně bylo pěkné, že jsme museli tvrdě bojovat o vítězství."

Oblíbená zkouška Juhy Kankkunena zní Sete Cidades. "Líbily se mi všechny, ale byla tam zkouška vedle velkého jezera, kterou si pamatuji velmi dobře. Bylo to opravdu velkolepé, ale museli jste zůstat koncentrovaní, takže nebylo moc šancí podívat se při soutěži na krajinu, pouze při seznamovačkách," rozjímá při svým vzpomínkách finská legenda.

50. ročník Sata Rallye Açores 2015 se pojede první červnový víkend jako čtvrtý díl mistrovství Evropy.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!