Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
5. 6. 2015 20:08 − 2720× − 1

Craig Breen je zatím na Azorech nejrychlejším

Letošní čtvrtý podnik Mistrovství Evropy se odehrává na Azorských ostrovech a po první etapě je na čele pilot Peugeotu Craig Breen.

Již včera podvečer se zahájila Azorská rally děním na prvních třech rychlostních zkouškách a dnes program pokračoval dalšími osmi testy mezi nimiž byla i legendární zkouška Sete Cidades, nabízející dechberoucí pohledy na soutěžní vozy jedoucí po okraji sopky vysoko nad jezerem. Celkem čítala první etapa 125 ostrých kilometrů, což je skoro o 25 víc, než je na programu zítra. Již první tři čtvrteční testy naznačily, že největší boj se bude odehrávat mezi Kajetanowiczem a Breenem a zbývala otázka, zda-li jejich tempo dokáže držet i někdo další, v potaz připadal například Moura, jenž po pátku za Irem a Polákem na čele zaostával o necelých pět sekund a držel si třetí příčku.


Foto: FIA ERC

V pátek ráno soutěž pokračovala ve stejném trendu jako ve čtvrtek skončila a v dopoledních zkouškách postupně Breen po malých kouscích navyšoval svůj náskok na Kajetanowicze a za touto dvojicí již začínal vznikat výraznější odstup. Změny přinesla poslední RZ dopolední sekce – první průjezd Sete cidades, kde Breen ztratil svůj náskok a vůz do časovky dovezl s pošramocenými nárazníky a hlásil několik přetočení kvůli špatné přilnavosti. Do čela se díky tomu dostal Kajetanowicz s náskokem šesti sekund na Ira, třetí byl Moura, jehož ztráta na druhou příčku narostla kvůli problémům s brzdami a ztrátě jistoty na padesát sekund. Po čtvrtku byl čtvrtý mladší z bratrů Moffettových Hosh, ale za letmým cílem RZ4 havaroval a svou příčku přepustil Magalhãesovi, který ji po zbytek sekce udržel. Na páté místo se po RZ7 dostal Consani, jenž předstihl Fontese pilotujícího další Citroen DS3 R5.

Odpolední sekce pak beze zbytku patřila Breenovi, jenž všechny čtyři zkoušky vyhrál a pomaloučku – polehoučku zneutralizoval Kajetanowiczův náskok a po druhém průjezdu Sete Cidades, který ukončoval páteční dění, se vrátil zpět do čela s náskokem dvou sekund na polského pilota. Třetí příčku si nadále drží domácí matador Moura, jeho ztráta je však již minutu dvacet. Za Azořanem pak jedou další dva Portugalci v pořadí Magalhães, jenž na třetí příčku ztrácí téměř 50 sekund a pátý je Fontes, který na krajana ztrácí minutu a dvacet sekund. Na šestém místě jede po pátku Consani, jenž na pátou příčku ztrácí devět sekund, sedmý je Sam Moffett, osmý nejlepší z pilotů ERC2 Butvilas s Imprezou, další produkční auto skrývá devátá příčka v podobě Regova Lanceru a nejrychlejší desítku uzavírá Orsák, jenž se do ERC vrátil po pauze od Rally Liepaja a pozici v TOP 10 přebral od Tlusťáka, jenž na dnešním posledním testu vylomil kolo.


Foto: FIA ERC

Čelo ERC2 již naznačuje závěr nejrychlejší desítky absolutního pořadí, kde na vedoucího Litevce Butvilase ve službách polského Subaru ztrácí domácí Rego s Lancerem necelých čtyřicet sekund a třetí Botka zaostává o další minutu a dvacet sekund. Čtvrtou příčku drží Štajf a pátý je Ranga. Stejně jako na všech předchozích podnicích i na Azorech se velký, dramatický a těsný boj odehrává v JERC, kde si mladíci nedarují ani vteřinu a po pátku vede Ingram, jenž se do čela propracoval po RZ3 a i přes menší ťukanec na RZ7 (auto bez nárazdníku, oťukaný předek a zadek vozu), kde dle svých slov ztratil asi 30 sekund dokázal vedení uhájit a na sobotu přespí tím pádem ve vedení s náskokem 22 sekund na Roklanda. Dosavadní lídr JERC Bergkvist se drží na třetí příčce s odstupem necelých šesti sekund na Nora na místě druhém. Čtvrtou příčku pak drží Gago a pátý je Gribel. Pokud jde o pořadí v ERC3, tak tam se čelo výsledků kryje s pořadím v JERC.

Rally Acores po RZ 11
1.Breen Craig – Martin ScottPeugeot 208 T161:26:44,7
2.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+2,3
3.Moura Ricardo – Costa AntónioFord Fiesta R5+1:20,9
4.Magalhães Bruno – Magalhães HugoPeugeot 208 T16+2:09,1
5.Fontes José Pedro – Ramalho MiguelCitroën DS3 R5+3:30,2
6.Consani Robert – Vilmot MaximeCitroën DS3 R5+3:39,8
7.Moffett Sam – Atkinson KarlFord Fiesta RRC+4:34,7
8.Butvilas Dominykas – Heller KamilSubaru Impreza STi+4:49,6
9.Rego Luís Miguel – Eiró SanchoMitsubishi Lancer Evo IX+5:29,1
10.Orsák Jaroslav – Šmeidler DavidŠkoda Fabia S2000+6:07,2

Kompletní výsledky Rallye Acores na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
6. 6. 2015 00:36
0 0
...dalšími OSMI testy... !!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!