Rally de Esquel y Trevelin – komentář

Po argentinském díle MS se zájem všech tamních soutěžemi žijících obyvatel upnul na pátý díl národního mistrovství.

V neděli u nás i na celé severní polokouli začne letní roční období. Na opačné straně naší planety se naopak schyluje k zimě a na vlastní kůži toto nehostinné počasí okusily o minulém víkendu posádky účastnící se argentinského mistrovství. Po argentinském díle MS se zájem všech tamních soutěžemi žijících obyvatel upnul na pátý díl národního mistrovství. Ten se odehrál v Patagonii pod majestátnými štíty And a na šotolinové trati protkané mnoha brody nebyla nouze ani o sněhové úseky. V pozici lídra na jih Argentiny vyrazil úřadující mistr Marcos Ligato, který i tento rok pilotuje Chevrolet Agile MR. Věrný technice zůstává i Federico Villagra, jenž vloni po dlouhé době opustil trůn krále argentinských soutěží. Letos se snaží za volantem Fordu Fiesta MR o reparát a zatím si připsal jedno vítězství. Triumfem hned na začátku roku rozjel novou sezónu Miguel Baldoni, kterému se daří obou zkušenějších borců se svým Peugeotem 208 MR držet.

Patagonskému mistrovství se vloni úspěšně věnoval Nicolas Madero a při Rally de Esquel y Trevelin v této oblasti zajel jeden ze svých nejlepších výsledků kariéry, druhé místo. Letos na stejné příčce skončil hned při první soutěži v San Luis a zopakovat takový úspěch chtěl znovu i na domácím kolbišti. V první etapě se mu dařilo výborně a se svým Fordem Fiesta MR se držel s odstupem 6,4 sekundy znovu na druhé příčce. V předposlední zkoušce celé rally ale Madero chyboval, vyjel mimo trať a na přejezdu následně odstoupil. Podobný osud potkal v úplně závěrečném testu dalšího jezdce Fordu Fiesta MR Nicolase Diaze, když ztratil třináct minut a přišel o solidní šestou příčku. Na tu se tak vyhoupnul Augusto D’Agostini s VW Gol Trend MR.

V první zkoušce rally se nejvíce dařilo Baldonimu, který i tentokrát naplno ukazoval svou rychlost. S RZ 2 se ale dokázal lépe popasovat Ligato, což jej zároveň vyneslo do čela soutěže. Následně ale znovu dvakrát zvítězil pilot Peugeotu 208 a na jeho vítězství v sobotní etapě už nic nezměnily ani výsledky poslední zkoušky, kterou pro sebe rozhodnul Madero. Do nedělní části se očividně znovu lépe vyspal Baldoni a v prvním ranním testu zajel nejrychleji. Ligato si ho ale nenechal moc odjet a s odstupem 7,7 sekundy se zde rýsoval zajímavý souboj až do posledních metrů. Argentinský matador Villagra tempu nejrychlejší dvojice nestíhal a s odstupem 24,4 sekundy držel třetí místo. Následně se před něho dostal ještě Madero, ale jeho účinkování v tu chvíli už nemělo mít dlouhého trvání. Sedmý test se stal smolným pro lídra soutěže. Baldonimu odešly u jeho Peugeotu brzdy a posádka se musela smířit s propadem na čtvrté místo. Naštěstí pro něho ale Madero odstoupil a Villagra nebyl schopen klást větší odpor. Ligato už ale byl jiná liga a dvěma nejrychlejšími časy v závěru rally si už získané vedení nenechal sebrat.

Stav šampionátu: 1. Ligato 198, 2. Baldoni 169, 3. Villagra 163, 4. Cancio 91, 5. Preto 74

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!