Citroën DS 3 R3T MAX opanoval v Hustopečích ´dvoukolky´

Sedm vozů se sešlo na startu druhého klání značkového poháru Citroën Total Michelin Trophy CZ 2015 v Hustopečích.

Sedm vozů se sešlo na startu druhého klání značkového poháru Citroën Total Michelin Trophy CZ 2015 v Hustopečích. A nakonec to bylo podobně jako v Českém Krumlově z pohledu posádek na speciálech francouzské značky jako ´na houpačce´. Cíl nespatřili tradiční matadoři Jakeš se Smékalem, vítězstvím v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou se ovšem blýsknul Ondřej Bisaha. Kroměřížský jezdec zároveň zvítězil ve třídě 5.

Absolutně mířil k nejvyšším příčkám Miroslav Jakeš, pilotující speciál DS 3 R5. Pilot Gemini Clinic Rally Teamu figuroval po úvodní sekci na třetím místě, v hodnocení první etapy si o příčku pohoršil, když ho o desetiny překonal finišující Kopecký. Ve druhé etapě ale rožnovský jezdec bojovat o stupně vítězů nedokázal, neboť ho po RZ6 zastavila prasklá poloosa.

„Po pátku jsem se určitě chtěl poprat o třetí místo, což se bohužel nepodařilo. Už pátek byl pro nás hodně náročný, hned po startu jedničky jsem trefil nějakou tyčku zabraňující zkracování trati, na trojce jsem byl venku, couval jsem a ztratil přes deset vteřin,“ okomentoval hustopečský start Miroslav Jakeš.

S Jakešovým vozem DS 3 R5 se o tomto víkendu podruhé v sezoně představí Francouz Bryan Bouffier, jenž bude patřit k hlavním favoritům belgické Ypres rally (ERC).

Zatímco na špičce se Citroën na medailové posty nedostal, ve dvoukolkách zvítězil stylem start – cíl. Ondřej Bisaha začal se svým speciálem DS 3 R3T MAX na specifických tratích velmi rychle a svým protivníkům nedal žádnou šanci. Jeho náskok na čele klasifikace vozů s jednou poháněnou nápravou postupně narostl na téměř minuty a s tímto náskokem dokázali Bisaha s Pížou spolehlivě hospodařit až do cíle závodu. Prvenství ve třídě jim zajistilo zajímavou prémii v podobě 50litrového sudu paliva ELF Turbo ADVR, absolutně skončili dvanáctí.

„Sice jsme zvítězili, ale pro nás i tým to byla hrozně těžká soutěž. Už v pátek jsme poškodili zadní nápravu, v sobotu se přidaly problémy s brzdami, když nám vyvřela kapalina. Jinak hustopečská soutěž byla nádherná. Tratě byly opět namotané jinak, co však zůstalo, byl velmi kluzký asfalt a samozřejmě mnoho šotolinových pasáží. Na autě jsme udělali kus práce a to nás posunulo kupředu,“ okomentoval start v Hustopečích Ondřej Bisaha.

Naopak podruhé v řadě nespatřili cíl úřadující šampioni „dvoukolek“ Egon Smékal s Monikou Hýbnerovou. Na vině byl problém s hydraulikou u převodovky.

Značka Citroën nezůstala bez vavřínů ani ve třídě 6. Ze tří vozů na startu dva dojely až na cílovou rampu v Hustopečích (Lukáš Matěna havaroval). Lukáš Pondělíček získal bronz, Marcel Svačina skončil čtvrtý. Oba jezdce dělilo v cíli 22,3 sekundy. V rámci pohárových regulí CTMT CZ 2015 získal Lukáš Pondělíček dárkové předměty od společnosti Total.

„Ač jsem z Litoměřic, Hustopeče považuji za svůj domácí závod. Učil jsem se tam v podstatě psát rozpis, závodit. Společně s Luďkem Kocmanem jsme tam v roce 2004, tehdy při mém prvním závodě, vyhráli třídu. Auto fungovalo po celý závod perfektně, v sobotu ráno nám vyšla i volba pneumatik, když jsme jeli slicky a do rezervy si vzali pro případ deště dvě mokré gumy. Jsem rád, že jsme s Edou Perskim opět potrápili mladé kluky a ukázali, že ´cé dvojka´ je pořád hodně dobré nářadí. Už nyní se těšíme na Bohemii, kde se pokusíme o další bednu ve třídě,“ zhodnotil hustopečský start Lukáš Pondělíček.

V Hustopečích nechyběla ani Barbora Holická s vozem DS 3 R1. Pražská pilotka zdárně pokořila záludnosti specifických hustopečských rychlostních zkoušek a v nabité třídě 9 skončila desátá. V Dámském poháru s Veronikou Římalovou skončily druhé.

„Další start a další triumf Ondry Bisahy s MAXem ve třídě 5 a tentokrát i v hodnocení dvoukolek. Hustopeče jsou velmi unikátním závodem, který dokonale prověří kvality posádek i vozů. O to více je tento výsledek cennější a potvrzuje kvality DS 3 R3T v poslední specifikaci MAX. S posádkami i našimi partnery Citroën Total Michelin Trophy se opět rádi setkáme v našem zázemí při nadcházející Rally Bohemia,“ řekl po skončení soutěže promotér poháru a jednatel Gekon Racing Tomáš Pletka.

Případní další zájemci o účast v CTM Trophy CZ 2015 najdou pravidla i přihlášku na internetových stránkách www.citroenracingtrophy.cz a www.gekonracing.cz.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!