25. 6. 2015 16:46 − 1361× − 0

Druhý vrchol irských soutěží

Vítězstvím v Rally of the Lakes se zpátky do čela průběžného pořadí šampionátu vrátil pilot Fordu Focus WRC 08 Donagh Kelly.

Irsko v nedávné minulosti dvakrát nakouklo do mistrovství světa, ale nakonec tam už pro něj nezbylo místo a novým útočištěm se pro ostrovní stát stalo nejprve IRC a později ME. Circuit of Ireland je kromě toho započítáván i do národního šampionátu a v jeho rámci se tam z vítězství radoval Josh Moffett před svým bratrem Samem. Druhý jmenovaný se díky tomu vyhoupnul do čela národního asfaltového mistrovství, ale zálusk na titul si moc nedělá. Prioritou jsou pro oba bratry starty v evropském mistrovství a čtvrtý i pátý díl domácího šampionátu vynechali. Vítězstvím v Rally of the Lakes, což znamenalo jeho už třetí letošní triumf, se zpátky do čela průběžného pořadí vrátil pilot Fordu Focus WRC 08 Donagh Kelly.

O titul s ním měl letos bojovat úřadující šampión Declan Boyle, ale ve všech třech úvodních soutěžích se trápil s neposlušnou technikou a mezi ním a Kellym se vytvořil citelný bodový odstup. Na titul už sice šanci nemá, ale nějaký dílčí úspěch by si do konce sezóny jistě rád připsal a za tímto účelem dal Boyle vale neposlušnému Subaru a pořídil zbrusu nový Ford Fiesta WRC. Stejný speciál, pouze ve starší evoluci přivezl na start Donegal Rally Daragh O’Riordan. Do hry o vítězství se v největší a nejpopulárnější irské rally chtěli zapojit i piloti Subaru Impreza WRC. Mistr z roku 2013 Garry Jennings přivezl svůj speciál ve specifikaci S12B, Derek McGarrity a Seamus Leonard vsadili na poslední vyrobenou verzi S14.

Leonard toho v posledních letech moc nenajezdil a z irského asfaltového mistrovství absolvoval většinou pouze Donegal Rally. Letos v jejím průběhu sehrál zajímavý souboj s McGarritym v identickém voze a třetího do mariáše jim dělal O’Riordan. Leonard se v tomto interním souboji po druhé zkoušce dostal na první místo, které neopustil ani po atakování břehu v RZ 4. Druhý pilot S14 mu trochu situaci ulehčil po problémech s brzdami v průběhu třetího testu a propadl se i za jezdce Fiesty, který se pro změnu trápil s nastavením podvozku. Před koncem první etapy se McGarrity dostal za záda Leonarda, který si prožil v sobotu hned po ránu horké chvilky. Defekt pravého předního kola jej stál skoro minutu a do toho se během dlouhé etapy musel vypořádat s rozbitou převodovkou a interkomem. Večer už ale šel Leonard spát s odstupem 22,4 sekundy na McGarrityho a vidinou posunu na čtvrté místo. Duel dvou Imprez WRC S14 se v neděli ještě přiostřil, ale McGarrity si i přes špatnou volbu gum interní triumf o 9,2 vteřiny nenechal vzít.

V boji o první příčku začal nejrychleji Jennings, ale už po druhém testu jej v čele vystřídal lídr mistrovství Kelly. Pilot Subaru se ale po čtvrtém testu do čela vrátil a na konci prvního dne měl náskok 3,2 sekundy. Boyle se zatím sžíval s novým speciálem a v RZ 4 si ještě připsal ztrátu zhasnutím motoru na startu. Do sobotního dění tak nastupoval ze třetího místa s odstupem dvaceti vteřin. Druhý Kelly začal sobotu zostra, ale v přemíře snahy probrzdil v prvním testu jednu odbočku a jeho ztráta vzrostla už na 18,8 sekundy. Další chyba přišla o dvě zkoušky později, kde pilot Fordu narazil do břehu, poškodil předek vozu a za vedoucím Jenningsem zaostal o minutu. Lídr soutěže se rázem mohl radovat z padesátisekundového náskoku. Všechno ale mohlo být dočista jinak, když se mu v té samé zkoušce uvolnila po skoku přístrojová deska a zasekla se mu v pedálovém prostoru. Jennings naštěstí incident zvládnul a mohl dále mířit za vítězstvím. Kelly po sobotní chybě přidal ještě jeden incident v neděli, když se projel po jedné zahradě vedle trati. O třetí místo se však nenechal připravit a nadále zůstává ve vedení šampionátu. V cíli měl spoustu důvodů k radosti i druhý Boyle, který zvládnul debut s novou Fiestou WRC dokonale. Úplně nejlepší výkon ale samozřejmě předvedl Jennings a při svém druhém letošním startu v irském mistrovství zvítězil.

Konečné výsledky této irské soutěže

Stav šampionátu: 1. Kelly 60, 2. S. Moffett 40, 3. McGonigle 33, 4. J. Moffett 31, 5. MacHale 28, 6. Boyle 22

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!