Ducháček třetí místo věnoval čtyřdenní dcerce

Spoustou nepříjemných peripetií se posádka Sláva Ducháček – Petr Dufek prokousala až ke bronzové příčce.

Spoustou premiér a zároveň nepříjemných peripetií se posádka kdyňského APM-Automotive Rallye Teamu Sláva Ducháček – Petr Dufek se Škodou Felicia Kit Car prokousala až ke bronzové příčce v hodnocení třídy A5 na letošní Mogul Šumava Rallye Klatovy. Radost ze skvělého umístění jim nezkazila ani chyba pořadatelů, kteří na cílové rampě na klatovském náměstí předali poháry za třetí místo až čtvrté posádce v pořadí Vodička – Dobiš…

„Premiér bylo před Šumavou opravdu hodně a byly to pořádné nervy. Nové auto jsme přivezli až šest dní před startem, navíc se na něm hned vysypala převodovka. Pro jistotu jsme měli připravenou i loňskou ´úzkou´ felicii, ale chtěl jsem při své první soutěži v rámci ´velkého´ šampionátu startovat už s ´kitem´,“ uvádí osmadvacetiletý jezdec, který se navíc dva dny před soutěží stal poprvé otcem. „Odjeli jsme se spolujezdcem trénovat rychlostní zkoušky, ale netrvalo dlouho, zazvonil mi mobil a uháněl jsem zpátky s manželkou do porodnice. Ještě, že mám Šumavu za humny a nejela se právě soutěž někde na Moravě,“ vtipkuje pyšný táta dcery Nikolky. Hned po jejím narození si dal za cíl dojet Šumavu na bedně a úspěch věnovat právě jí a manželce Jarce.

O Ducháčkovi je známo, že nejraději závodí na sněhu. Když nevyšla z finančních důvodů účast na lednové Jänner Rallye v Rakousku, těšil se na zasněženou Šumavu. Bohužel, sníh do startu stačil téměř všude zmizet. „Zklamalo mne to, ale nedalo se nic dělat. Navíc s autem jsem do ostrého startu najel jen pár testovacích kilometrů a tak jsem sám čekal, jak se vlastně bude chovat. Příjemně mne překvapilo.“ V páteční úvodní supererzetě na činovském okruhu byly průjezdy v každém kole stále rychlejší a bylo vidět, že se pilot s technikou stále více sžívá. Na okruhu dosáhl čtvrtého času ve třídě s minimálním odstupem na jezdce před sebou.

Hned na začátku sobotní etapy Sláva zatáhl a felicie v modrostříbrných barvách hlavního partnera APM-Automotive se dostala do čela klasifikace třídy A5. Tři úvodní sobotní RZ Ducháček po krásných a těsných soubojích s Petrem Bryndou vyhrál, ale pak přišla osudná RZ 5. „Připadalo mi, že nejedu úplně na maximum a erzety vyhrávám docela lehce. Třeba čtyřku i přes to, že jsem dojel Šaška a tři kilometry jsem se přes něj nemohl dostat. Tak jsem chtěl od pětky ještě zrychlit. To se dařilo až téměř do cíle, ale padesát metrů před ním mi to na výjezdu z můstku sklouzlo a skončili jsme v levém příkopu. Než jsme se dostali zpět na trať, ztratili jsme dvě a čtvrt minuty. A přitom cílová fotobuňka byla tak blízko,“ popisuje osudný okamžik Sláva. Tato chyba se ukázala jako rozhodující. Posádka klesla nejen za skvěle jedoucího Bryndu, ale také za Kopelenta a Vodičku.

Na RZ 6 a 7 nešlo ztrátu stáhnout, neboť se pro posádky s vyšším startovním číslem jely volným průjezdem. Na další rychlostky už mechanici museli úzké pneumatiky s hroty vyměnit za široké zimní gumy. „Hroty jsme měli na sériových gumách, které se po zahřátí znehodnocovaly a hroty začaly vypadávat. Přezutí se ale ukázalo jako nepříliš dobrá volba a navíc jsme na RZ 9 jednu gumu prorazili. Bylo to o kámen na místě, kde se totéž stalo dalším 22 posádkám! Trápení pak pokračovalo až do konce sobotní etapy a na vině nebylo ani naše jezdecké umění ani špatná technika.“ Tím Sláva naráží na situaci v RZ 12 a s tím pro něj spojené následky v RZ 13. Před ním startující Šašek nezvládl na dvanáctce řízení a po kolizi zablokoval trať všem dalším závodníkům. Zdržení pro Slávu činilo přes devět minut, dosažený čas i přes vysvětlení situace časoměřiči započítali a navíc mu ještě udělili penalizaci minutu a půl za pozdní příjezd do časovky RZ 13! Po sobotní etapě tak kdyňská posádka ve výsledkové listině figurovala na 7. místě ve třídě se ztrátou 14 minut na vedoucího Bryndu…

V neděli ráno Sláva dostal neoficiální informaci o tom, že se penalizace smaže a za RZ 12 dostane přidělený čas. „To mi opět vrátilo chuť do závodění a rozhodl jsem se neprodat svoji kůži lacino. Dotáhnout Bryndu bylo však už nemožné a také druhý Kopelent už měl před námi dostatečný náskok a abychom ho předstihli, musel by udělat nějakou chybu. Na to je však příliš zkušený závodník a tak jsem si s Petrem řekli, že se pokusíme dostat na třetí místo před Vodičku. Na stažení více než minutové ztráty jsme však měli jen šest RZ,“ popisuje Ducháček svoji novou motivaci pro poslední den soutěže.

Robert Vodička však hned první nedělní RZ vyhrál o 0,8 vteřiny právě před Ducháčkem. A začal lítý boj mezi oběma soupeři. Psychicky ho lépe zvládal kdyňský jezdec a v každé z rychlostek ukrajoval z Vodičkova náskoku. Před poslední RZ ztrácel ještě pět a půl vteřiny, ale závěrečnou erzetu vyhrál ve velkém stylu a svému soupeři nadělil téměř dvacet vteřin… Vytčený cíl skončit na Šumavě na stupních vítězů se tak podařilo posádce APM-Automotive Rallye Teamu splnit.

„Mám z toho velkou radost. Děkuji všem, kteří se na tom podíleli. Hlavně spolujezdci, mechanikům a také společnosti APM-Automotive, bez jejíž podpory bych vůbec skvěle jedoucí felicii Kit car k dispozici neměl. Teď ještě doufám, že pořadatelé z klatovského PAMK nám dodatečně předají poháry, které jsme si vybojovali a oni je věnovali někomu jinému… Navíc jsme tím přišli o vyhlášení na cílové rampě před zaplněným klatovským náměstím, což se asi moc nelíbilo ani našim sponzorům. Ale ti byli ještě více šokováni i z jiných pořadatelských přehmatů. Například zástupce našeho hlavního partnera APM-Automobile nevycházel z údivu, když na večerním slavnostním vyhlášení výsledků byly ceny APM-Automotive pro posádky na jimi sponzorovaných RZ 14 a 17 v podobě kanystrů motorového oleje Divinol předány jiným posádkám jako ceny hlavního sponzora soutěže Paramo za RZ 1. Třeba pořadatelům došel Mogul… Ale po sportovní stránce se mi soutěž docela líbila, přestože byla hodně náročná. Auto fungovalo bezvadně, pouze v sobotním prvním servisu jsme měnili startér,“ zhodnotil letošní Rallye Šumava Sláva Ducháček. V letošní sezoně už pravděpodobně nepojede žádnou soutěž velkého mistrovství a všechny síly nasměruje k celkovému úspěchu v kompletním českém šampionátu ve sprintrallye, v němž obhajuje loňskou bronzovou příčku.

Komentářů celkem: 13
24. 2. 2006 22:02
0 0
Ta Felda vypada z predu pekne.Celkem omladla...Jinak hodne stesti a vic takovych vysledkusmajlík
24. 2. 2006 22:26
0 0
A mnoho štěstí i dcerce... :o)
25. 2. 2006 12:22
0 0
Ať z ní vyroste nová Michelle Moutounová!
Anonym IP:83.208.189.208
25. 2. 2006 13:22
0 0
GR
Anonym IP:83.208.189.208
25. 2. 2006 13:24
0 0
GRR
Anonym IP:82.99.172.4
25. 2. 2006 15:04
0 0
Moc pekny vysledek.Jeste by to chtelo prestat machrovat a bude to lepsi.GRATULUJI.
Anonym IP:82.99.172.4
25. 2. 2006 19:15
0 0
Ok, děkuji ti za kritiku. Klikni si prosímtě na IP adresu nad Tvým příspěvkem, taky ti moc fandím ! Ani se nemusíš podepisovat. Těší mě že mám i u nás ve Kdyni takové fanoušky.
Pro maevad: děkuji za Nikolku. Sláva D.
Anonym IP:62.141.24.95
25. 2. 2006 21:13
0 0
Slávo,gratulace....k dceři víc smajlík
26. 2. 2006 03:16
0 0
Pojedeš v květnu na Korábu?
Zameckar
26. 2. 2006 13:40
0 0
Gratulace k jízdě i potomstvu osmajlík. Tý trubky /Anonym IP:82.99.172.4
/ si nevšímej. Taky tuším, odkud vítr vane, tady ve Kdyni holt žijem na příliš malém smetišti na to, aby se autoři podobných výlevů "čecháčství" mohli skrývat pod rouškou anonymity...
26. 2. 2006 14:55
0 0
Pokud nebude ve stejném termínu s Korábem nějaký závod, tak bych rád jel. Aspoň porovnám o kolik je nové auto rychlejší....
Anonym IP:213.29.67.15
27. 2. 2006 07:19
0 0
Go Sláva GO...... J.Š.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!