CERS performance i po Hustopečích na vítězné vlně

Květen je na české rally scéně tradičně spojen s jednou z našich nejtěžších soutěží, s jihočeskou Rallye Český Krumlov.

  • * CERS performance na třetí soutěži MČR 2015 se třemi posádkami
  • * Ondřej Bisaha s Petrem Pížou vítězi v hodnocení kategorie 2WD a třídy 5
  • V polovině června zlínský tým CERS performance vyrazil na oblíbenou Rally Hustopeče, třetí soutěž letošního republikového mistrovství v rally. Na jižní Moravu se vydal se třemi posádkami, které se zabydlely ve třídách 5, 6 a 9 – Citroëny Ondřeje Bisahy a Marcela Svačiny po delší pauze doplnila Honda Zbyňka Ballera.

    Nejvyšší ambice měla posádka Ondřej Bisaha – Petr Píža, která s vozem Citroën DS3 R3T Max cílí na nejvyšší příčky mezi vozy s jednou poháněnou nápravou. Dřívější závody se nesly spíše v duchu seznamování s novým automobilem, avšak v Hustopečích už to bylo jinak. Zlatavá „dé-es trojka“ se hned v úvodu dostala do vedení mezi dvoukolkami a i přes silnou konkurenci náskok Ondřeje s Petrem utěšeně rostl. „Tento krásný závod dýchá na diváky i soutěžící parádní atmosférou. Nikde jinde v Česku se závodní posádky včetně dvoukolkářů nesvezou bokem tak, jako právě v Hustopečích, a taky asi proto si všichni dokážou tuto rally užít,“ říká Ondřej Bisaha. „V našem týmu od začátku vládla dobrá atmosféra a těšili jsme se do prvních RZ, v druhém průjezdu okořeněných nejen mlhou zvířeného prachu, ale i noční romantikou. Ty jsme s Petrem zvládli ve třídě 5 i ve 2WD nejlépe, až na RZ 4, kde jsem v půlce vložky odhalil zásadní chybu v rozpise. Prve jsem se domníval, že Peťa přeskočil řádek, ale nebylo tomu tak. Po celou rally byl stoprocentní jako celý tým a i rozpis byl skvělý, bohužel jsem se při psaní trati asi podvědomě snažil pokořit "Peťovu" zatáčku, kde on sám před léty v závodě do vrchu boural, a v domnění dobré znalosti stopy i povrchu si napsal „pravá 5 brzo". Ve skutečnosti to ale byla „pravá 5 dlouhá, utáhne“ a v rychlosti na limitu nebylo možné tuhle změnu ustát.“ Ondřej tedy zavzpomínal na útlé mládí strávené na skateboardu a se svým citroënem v plné rychlosti zgrindoval svodidla lemující silnici. Přesto dokázal i tuto rychlostní zkoušku mezi dvoukolkami vyhrát. „S poškozením nervů, koncentrace, nálady, celé levé strany auta a zadní nápravy jsme první den dokončili na dobrém místě. Fajn, ale co druhý den? To byla otázka, kterou si pokládal celý tým až do ranních hodin. Druhou nápravu jsme bohužel nesehnali a tak jsme se ji v ranním servisu pokusili vypodložit plechovými podložkami, aby se aspoň trochu vrátila do původního směru. Vyrazili jsme do dalšího dne a krom posledních dvou zkoušek jsme opět vyhrávali jednu RZ za druhou. V závěru jsme zcela zvolnili, ale kvůli nesledování výsledků jsme bohužel ztratili vedení v samostatném hodnocení druhé etapy, což nás hodně mrzí. Alespoň ale máme motivaci bojovat dál, víc a dokonaleji :-) Vítězství v celé soutěži patří celému v týmu. Všem hluboce děkuji, byl to úžasný víkend!“ uzavírá Ondřej své zážitky z Hustopečí.

    S osvědčeným rudým Citroënem C2R2 Max se představili Marcel Svačina a Petr Těšínský. Marcel na jihomoravské soutěži startoval doposud jen jednou v roce 2011 a současná podoba soutěže pro něj byla prakticky nová. Špatně zvolené pneumatiky jej tentokrát bohužel hned v úvodu připravily o šance na slušný výsledek. „Celé jsem to pokazil, od začátku jsem jel špatně, ještě k tomu na mokrých gumách. Maximální tempo a nasazení jsme měli až v posledních třech rychlostních zkouškách celé rally, ale to už bylo pozdě. Na posledním kilometru závěrečné RZ se nám navíc rozpadl kloub na poloose a jen tak tak jsme se dobelhali do cíle. Byl to nevysvětlitelný zázrak, že jsme dojeli,“ neskrýval své rozporuplné pocity Marcel, který však na samotné soutěži našel řadu pozitiv. „Hustopečská rally má nádherné vložky, navíc jsou mezi nimi minimální přejezdy a časový harmonogram byl velice pohodový. Pořádají ji jezdci a je to znát! Byla to po organizační stránce snad nejlepší soutěž, co jsem kdy jel,“ chválí Marcel Svačina hustopečské pořadatele.

    Po delší odmlce se s Hondou Civic VTi postavili na start také Zbyněk Baller a Martin Trlifaj. Loňské povedené vystoupení na rally mezi vinicemi této posádce dávalo velkou chuť i do letošních soubojů s početnou konkurencí, žel její plány dostaly trhlinu hned z kraje soutěže. „Pět set metrů po startu první vložky jsme dostali defekt a tím bylo rozhodnuto,“ shrnul Zbyněk Baller stručně moment, kdy přišel o šanci na slušný výsledek. „V dalších vložkách jsme pak jeli naše obvyklé tempo, na lepší než páté místo v cíli to ale nešlo. Těsným půlvteřinovým rozdílem jsme ale v sobotu vydřeli aspoň vítězství ve třídě 9 v rámci druhé etapy, takže určitá spokojenost se přece jen dostavila,“ řekl po skončení soutěže Zbyněk Baller.

    Seriál MČR v rally bude pokračovat začátkem července v Mladé Boleslavi na Rally Bohemia, kde tým CERS performance plánuje opět účast se třemi posádkami. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

    Komentářů celkem: 0
    Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

    Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
    Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!