28. 6. 2015 23:44 − 1339× − 0

Ricardo Moura ve skvělé formě

Na asfaltu se dokázal vítězného Fontese nejlépe držet Joao Barros pilotující další Ford Fiesta R5.

Před měsícem se v Portugalsku odehrál tamní vrcholný podnik zařazený do světového šampionátu, který pro letošek zavítal zpátky na sever této země. O dva týdny později se odehrála na portugalské půdě druhá nejvýznamnější soutěž, která je naopak součástí evropského šampionátu. Zatímco Vodafone Rally de Portugal do kalendáře národního mistrovství zařazena nebyla, následující soutěž na Azorských ostrovech už účastnícím se posádkám umožňovala odvézt si odsud mistrovské body. Pedro Meireles měl v obou těchto prestižních soutěžích předvést čerstvě pořízenou novinku, Škodu Fabia R5. Bohužel ji ale při testech hned poškodil a jelikož zatím není takový dostatek náhradních dílů, musel na oba starty zapomenout. V pozici lídra odcestoval na Azory José-Pedro Fontes, který za volantem Citroënu DS3 R5 vyhrál oba předešlé asfaltové podniky. Nezpevněný povrch a lokalizace soutěže na jeho rodnou půdu měly ale hovořit ve prospěch jezdce Fordu Fiesta R5 Ricarda Moury.

Na asfaltu se dokázal vítězného Fontese nejlépe držet Joao Barros pilotující další Ford Fiesta R5. Během kratičké první azorské etapy se vyšplhal na třetí místo, ale za vedoucím mužem už zaostával o tři čtvrtě minuty. Ani ve druhé etapě nedokázal pilot Fordu zaútočit na své dva rychlejší kolegy a celé jeho nepovedené vystoupení ukončila v posledním sobotním testu havárie. Body za třetí místo si tak zpátky na portugalskou pevninu odvážel pilot Subaru Adruzilo Lopes, který na Azroech pilotoval nejrychlejší produkční vůz. Na rychlost ze dvou předešlých asfaltů nedokázal navázat Fontes, který ale na druhou stranu mohl být rád, že jeho DS3 R5, tradičně ne zrovna spolehlivá technika, nejdelší soutěž portugalského mistrovství vydržela až do cíle. A body za druhé místo rozhodně nejsou k zahození. Druhý letošní triumf si po vítězství na začátku sezóny připsal Moura a dal zapomenout na loňskou nepovedenou azorskou premiéru s Fiestou R5.

O víkendu se odehrál už pátý podnik portugalského mistrovství, který posádky přivedl zpátky na zpevněné cesty. Začátek se odehrál v pátek večer, kdy byly na programu tři testy. Hned ten první vyhrál Fontes a své vedení ještě podpořil vítězstvím v RZ 3. Do delší sobotní etapy ale šel pilot Citroënu s nicotným náskokem 1,8 sekundy na Barrose. Další desetinku ztrácel Moura a za volantem Fabie R5 konečně debutující Meireles dokončil den jako čtvrtý se ztrátou 3,7 vteřiny. Atraktivní a neuvěřitelně vyrovnaná bitva těchto čtyř borců pokračovala v nastoleném trendu až skoro do úplného závěru rally. Na čele soutěže se už po první sobotní zkoušce objevil Moura, ale pak začal tlačit na pilu Meireles. Pilot Škody vyhrál pátý i šestý test a ze čtvrté příčky se probojoval až do čela.

Barros naopak začal trochu zaostávat a na čtvrtém místě už ztrácel 12,8 sekundy. Jelikož začal zlobit motor jeho Fiesty R5, na útok v samém závěru mohl Barros zapomenout a nakonec se musel smířit s posunem na třetí místo a ztrátu půl minuty za vítězem. Nejhůře dopadnul Meireles, kterého defekt v předposlední zkoušce srazil z první příčky až na čtvrtou. Do vedení se tak v samém závěru vrátil Moura, ale dramatická zápletka tím ještě nekončila. Fontes i přes problémy s turbem projel nejrychleji závěrečnou zkouškou a ještě se pokusil zvrátit vývoj soutěže ve svůj prospěch. Nakonec ale pilot Citroënu ze své ztráty dokázal umazat necelou polovinu a souboj tak o 3,9 vteřiny prohrál. Moura si připsal už třetí letošní triumf a navýšil tím náskok v čele šampionátu.

Výsledky této rally portugalského šampionátu

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!