30. 6. 2015 08:02 − 2966× − 1

Freddy Loix slaví jubilejní 10. prvenství v Ypres Rally

Dvacetkrát se Freddy Loix postavil na start Ypres Rally a v polovině případů slavil vítězství.

Dvacetkrát se Freddy Loix postavil na start Ypres Rally a v polovině případů slavil vítězství. K tomu můžeme ještě připočítat třetí místa z let 2005 a 2009 a druhou pozici z roku 2012. Je poznat, kde je "Fast Freddy" doma, a to i přes to, že jeho rodný Tongeren je na druhém konci Belgie než se jezdí Ypres Rally. Pětačtyřicetiletého jezdce poslala do čela pětice rychlostních testů, ve kterých byl nejrychlejší a ke konci udržel svůj náskok i přes to, že obdržel penalizaci za předčasný příjezd do časové kontroly.

Jak zvláštní je vyhrát podesáté Ypres Rally?

"Včera, i když jsem se snažil, tak to nešlo, jak všichni očekávali. Bylo docela obtížné najít s novou Škodou správnou přilnavost při změně směru. Mluvili jsme hodně s inženýry přes telefon, protože jsme museli reagovat, když všichni hodně tlačili. Byli jsme 25 až 26 vteřin za nimi, ale v okamžiku, kdy jsme našli správné nastavení, šli jsme do toho naplno! Takže ano, toto vítězství je velmi zvláštní."

Když jste byl 25,8 sekund za vedoucím jezdcem na konci první etapy a Vaše Škoda Fabia R5 nefungovala, jak jste chtěli – pořád jste myslel, že byste mohl vyhrát Ypres Rally?

"Včera (pozn. v pátek) v noci rozhodně ne, protože jsem věděl, že když nemáme větší rychlost při výjezdu ze zatáček, tak bychom nikdy nemohli dostihnout vedoucí auta. Ale po první zkoušce ve druhé etapě už jsem měl lepší pocit a hned jsem znovu telefonoval s mými inženýry o tom, že bychom potřebovali ještě trochu více přilnavosti v určitém druhu zatáček. Po několika málo zatáčkách v druhé dnešní zkoušce jsem věděl, že je to můj čas."

Absolvoval jste se Škodou Fabií R5 debut v ERC, vyhrál s ní první zkoušku v ERC a získal první vítězství v ERC. Jste na to hrdý?

"Jsem velmi hrdý. Na druhou stranu jsem byl včera překvapen. Na testu jsme měli dobrý pocit, ale když jsme soutěž v pátek začali, pomyslel jsem si Sakra, to bude těžké a museli jsme reagovat. Díky zkušenostem mým a mého týmu, poslal Škoda Motosport pár lidí a spolu s několika dalšími chytrými lidmi našli ten správný set-up. Pak to byla otázka času!

Komentářů celkem: 1
30. 6. 2015 17:061
0 0
Loix byl při vývoji R5, testoval ji před Ypres a nebyl ji schopen nastavit na první etapu? Yannicka musel přiletět aby nastavil auto jezdci který má nalítáno ve Škodě jako málo kdo na rally kde startoval 20x? Každopádně gratulace Fox Freddymu smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!