Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 7. 2015 21:40 − 2562× − 0

Seb Ogier je po pátku těsně na čele

Rajd Polski má za sebou první etapu a po sedmi měřených testech je na čele Sébastien Ogier s Volkswagenem.

O tomto víkendu je na programu mistrovství světa Rajd Polski, který předchází tradiční letní pauze, kterou pak po čtyřech týdnech ukončí Finská rally. Pro Rajd Polski je pořádání podniku MS stále ještě novinkou, když v moderní historii se u našich severních sousedů jelo v roce 2009 a pak se světová špička vrátila až v roce 2014 a jak se zdá, i dle zveřejněných jistých soutěží na další rok, pevně se v Polsku usadila. A co na posádky doposud čekalo? Včera byl na programu shakedown a první okruhová speciálka přímo v ulicích hostitelského města Mikolajky a dnes se pak dění přesunulo na klasické zkoušky, když se odjelo osm měřených testů, které spolu se včerejškem daly dohromady 155 ostrých kilometrů.


Foto: www.rajdpolski.pl

S úvodní speciálkou si nejlépe poradil průběžný lídr šampionátu Ogier, který o pět desetinek porazil domácího miláčka Kubicu, za ním dojel Mikkelsen a čtvrté místo bral Prokop. To byl pouhý úvod, pořádné dění se započalo až v pátek ráno na klasických zkouškách, když do čela šel po RZ2 Mikkelsen a za ním se objevilo jméno Tanak a na třetí místo se propadl Ogier. A Estonec ukazoval, že charakter polských tratí se mu líbí, když po následujícím testu šel do čela, kde vydržel až do servisní pauzy po RZ5, jelikož všechny zbývající zkoušky sekce vyhrál. Na čele si tím pádem Tanak vypracoval necelých deset sekund náskoku na Mikkelsena a třetí Ogier pak zaostával o dalších sedm sekund na svého značkového kolegu. Čtvrtý byl Latvala a a pátý Meeke. Pro našeho zástupce Prokopa se dopoledne nevyvíjelo dobře, když se hned po RZ2 propadl na 12. příčku a po sekci byl na dělené 13. pozici a zaostával i za Lappim, vedoucím WRC2.

Při opakovaných průjezdech pak zatroubil k útoku Ogier a po dvou vyhraných testech se propracoval do čela, doposud vedoucí Tanak se propadl i za Mikkelsena na třetí místo, kdy jeho vůz nesl po RZ7 známky výletu mimo trať a jezdec se v komentáři nepochválil za výběr pneumatik. Stejný problém potkal i například Meeka, jenž se z páté propadl na osmou příčku. Do konce dne zbývaly dvě zkoušky a v jejich průběhu se stihl zformovat triumvirát Volkswagenů na čele, kdy duo Ogier a Mikkelsen doplnil na třetí příčce Latvala. Úplně poslední zkouška v pátek byla opět speciálka v Mikolajkách a na ní dokázal vyhrát Prokop, žel se jednalo o osamocený kvalitní čas a na 13. příčce českého reprezentanta se nic nezměnilo.


Foto: www.rajdpolski.pl

Po pátku bylo tedy pořadí Rajdu Polského následující. Vedoucí Ogier má na čele náskok lehce přes dvě sekundy na Mikkelsena a třetí Latvala pak zaostává o dalších cca osm sekund. Na čtvrtém místě bude nocovat Tanak, jemuž na pódium chybí 57 desetin a první rozestup větší jak 10 sekund nalezneme u pátého Paddona, jenž na Estonce před sebou ztrácí 19 sekund. Čtrnáct desetin za značkovým kolegou je Kubica, sedmý jede Neuville a na osmé příčce je Meeke, který jako první ztrácí více než minutu na vedoucího jezdce. Devátý je pak Sordo s další i20 WRC a desítku uzavírá Ostberg.

Ve WRC2 došlo velmi brzo ke konci jednoho z favoritů, když se Al-Attiyahovi rozpadlo už na RZ2 zavěšení a katarský olympionik musel svou Fiestu RRC odstavit. Po této zkoušce se do čela dostalo duo Škodovek v pořadí Lappi, jenž mohl vzpomínat na svůj vítězný start v roce 2012, kdy se vůbec poprvé objevil v sestavě Škody motorsport a druhý byl Tidemand. Hned na následující zkoušce se mezi tuto dvojici vklínily dvě DS3 R5 v rukou Kruudy a Lafebvra. Do konce první sekce se událo ještě několik dalších změn, ale to, co bylo stabilní byla první příčka Lappiho, za nímž zůstal Kruuda a pak jely tři Fabie, ať už R5 nebo S2000 v pořadí Tidemand, Suninen a Kremer. Odpoledne se o nejrychlejší časy rovnoměrně podělili Lappi s Tidemandem a po pátku je na čele Lappi s padesáti sekundovým náskokem na Tidemanda. Švéd v českých službách se propracoval před Kruudu, jenž je třetí, čtvrté místo drží finský talent a budoucí naděje pro Toyotu Suninen a pátý je Kremer s třetí Fabií R5.


Foto: www.rajdpolski.pl

Rajd Polski – po RZ9
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:17:42,5
2.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+2,3
3.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+10,8
4.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+16,5
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+35,9
6.Kubica Robert – Szczepaniak MaciejFord Fiesta RS WRC+37,3
7.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC+41,2
8.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+1:07,0
9.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+1:14,9
10.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroën DS3 WRC+1:15,3

Soutěž můžete jako obvykle sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!