MK Motorsport v polovině sezóny

MK Motorsport v čele se Štěpánem Zabloudilem vstupoval do nové sezóny ČMPR v rally 2015 s několika novinkami.

MK Motorsport v čele se Štěpánem Zabloudilem, vicemistrem ČMPR pro rok 2014, vstupoval do nové sezóny Českomoravského poháru v rally 2015 s několika novinkami. Sedadlo spolujezdce opustila Barbora Rendlová, nyní působící v Mistrovství České republiky v rally, kterou při Rally Hořovice a Rally Orlické Hory nahradil Jan Sommer. Další novinkou pro letošní rok je i druhá posádka v teamu soutěžící na voze BMW E30 ve třídě A5. Jmenovitě jsou to Honza Vaško, známý mechanik Václava Pecha, účastníka velkého mistráku, a spolujezdec Vladimír Novotný.

Sezóna ČMPR 2015 začala v Hořovicích, kam se snad ani není potřeba vracet dlouhými větami. Nekvalitní zpracování výsledků, nejasné projíždění retardérů, jednou to, pak něco jiného, neustále nějaké změny a komplikace. Konečné výsledky pro posádku v Subaru hovoří o umístění na čtvrtém místě, posádka BMW ve složení Vaško-Novotný musela pro technické problémy po RZ 8 odstoupit. Další, v pořadí druhý, podnik letošního ČMPR byl zrušen kvůli ochráncům přírody, kteří nejdříve průjezdy povolili, avšak pouhý den před startem je zakázali.

Přišel tedy na řadu další podnik, a to krásná Rally Orlické Hory. Při tomto závodě stačilo startovní pole odjet 3 rychlostní zkoušky, ale poté přišla smutná zpráva ze zadních pozic, kdy jedna z posádek nezvládla průjezd středně těžkým úsekem RZ 1 a havarovala, bohužel se smrtelnými následky spolujezdce. Soutěž byla okamžitě ukončena. Čest památce Jaroslava Starého.

Poslední červnový víkend byl ve znamení burácejících motorů v okolí Radouně, kde se jela známá a velice oblíbená Radouňská Rally, během níž došlo k další novince v teamu. Spolujezdecké sedadlo v Subaru opustil Jan Sommer a nahradil jej pro zbytek sezóny Tomáš Šmíd, známý pod přezdívkou „Malinkej“, startující též v Mistrovství České republiky po boku Jiřího Zahrádky. Celý team v podání obou posádek se těšil na kvalitní soutěž s krásnými RZtami, o to víc Štěpán Zabloudil, který dokázal absolutně vyhrát loňský ročník a chystal se opět bojovat o přední příčky. Bohužel štěstí připravené posádce nepřálo, jelikož při přejezdu ze startovní rampy na start RZ 1 se objevily problémy, díky nimž modro-žlutá střela nemohla odstartovat do prvních měřených kilometrů. Jak se později ukázalo v servisní zóně, na vině byly nakousané kabely od zvířete. Oprava avšak proběhla rychle a posádka Zabloudil – Šmíd byla vpuštěna mimo startovní pořadí do závodu, aby mohla absolvovat co nejvíce ostrých kilometrů a postupně se sžívat ve voze. I tak ale kluci zajížděli dle neoficiálních výsledků velmi pěkné časy. A co víc, tyto časy by byly lepší než časy zbytku startovního pole. Byly k vidění pěkné smyky pro diváky, jeden trochu „ostřejší“ průjezd škarpou na „radouňském okruhu“ a celkově atraktivní jízda vyburcovala diváky kolem trati ke zvýšení adrenalinu ve svých žilách. Jak již bylo zmíněno, toto snažení bohužel bylo bez zveřejněných výsledků. Tým byl alespoň povzbuzen čtvrtou příčkou ve třídě A5 druhé posádky soutěžící za MK Motosport ve složení Vaško – Novotný. V pátek se kluci trochu potrápili s autem a nefunkčním interkomem, ale v sobotu zatáhli a výsledek je tedy více než dobrý.

A jak se líbila soutěž v Radouni Štěpánu Zabloudilovi? "Radouň je vždycky výzva a kvalitní rally. Na Radouň se těším vždy. Bohužel zvířátkům na poli zachutnaly naše kabely a výsledek byl tudíž v trapu. Ale nevadí, vše má své pro. Nejenom, že jsem si vyzkoušel jízdu bez tlaku na výsledek, ale mohli jsme si nakonec s Malinkým zkusit společnou spolupráci ve voze. A myslím, že to půjde. Po sedmi RZ zatím těžko soudit, ale vypadá to, že i Malinkýmu zkušenosti z mistráku, kam se příští rok tým MK Motorsport chystá, jsou ku prospěchu. Těším se proto na zbytek sezony, kde bychom měli začít sbírat body do celkového pořadí…"

Svůj komentář přidává také nový spolujezdec Štěpána, Malinkej: „Přechod z Felicie do Subaru je samozřejmě velký skok v rozpise, v ničem jiném to asi jiné není. Časovky a přejezdy jsou stejné, stejně tak formality kolem závodu, ale byl jsem sám zvědavý, jak to půjde, jestli najdu Štěpánovo tempo hned nebo to bude trvat. Nakonec jsem i mile překvapen Štěpánovo rychlou, ale bezpečnou jízdou, a myslím, že rozpis i fungování v autě probíhalo bez problému, a tak i mně spadl trochu ten závodnický kámen ze srdce a je mi teď jasné že to půjde, ne-li ještě lépe. Jirka Zahrádka má úplně jiný rozpis a čte se pro něj také úplně jinak, což je paradoxně dobře pro mě, protože tady přepnu na Štěpána, u Jirku přepnu na Jirku a v podstatě se nic nekombinuje, jen do toho dávám pořád to svoje „a“, podle kterého mě asi každý vždy pozná. :)"

Nyní čeká MK Motorsport letní pauza až do 14. srpna, kdy se startují Rally Železného Hory, pátý podnik seriálu ČMPR, kde se opět představí na Subaru Impreza Štěpán Zabloudil s Tomášem Šmídem a na BMW Honza Vaško s Vladimírem Novotným. Nesmíme také zapomenout na ty, bez kterých by starty MK Motorsport nebyly vůbec možné, a to jsou samozřejmě partneři teamu, jmenovitě společnosti Cont, Marsann, Lenovo, Ar Trade, Golem Tech, Trotina auto, CZ-Eko, Šejnoha Plasty a další lidé, co celý team podporují. Těšíme se na Vás v okolí Pardubic ve dnech 14. – 15. 8. 2015. Nezapomeňte také sledovat teamové stránky na facebooku pod heslem „mkmotorsport“ nebo web www.mk-motorsport.cz. A nakonec k vašemu pobavení krátký akční sestřih onboard záběrů.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!