Pohárové Adamy čeká na Bohemii náročná zkouška

Letos již po dvaačtyřicáté zamíří soutěžní posádky do Mladé Boleslavi, kde se uskuteční Rally Bohemia.

Letos již po dvaačtyřicáté zamíří soutěžní posádky do Mladé Boleslavi, kde se ve dnech 10. – 12. července uskuteční Rally Bohemia. Tato soutěž bude započítávána do čtyř seriálů, vlastní klasifikaci bude mít v sobotní etapě v jejím průběhu i XTG Opel ADAM Cup 2015. Na pět přihlášených dvojic s vozy Opel ADAM Cup čeká sedm rychlostních zkoušek, tedy více než 85 ostrých kilometrů na tratích severovýchodně od Mladé Boleslavi.

Rally Bohemia patří dlouhá léta k vrcholům českého rallysportu a je taky místem, kde získal řadu vavřínů jeden z účastníků XTG Opel ADAM Cupu Josef Peták. Příbramský jezdec mnohokrát opanoval hodnocení své třídy, v roce 2004 se dokonce s navigátorkou Alenou Benešovou zapsali mezi absolutní vítěze mladoboleslavské soutěže. Navíc Josef Peták bude na trati Rally Bohemia jediným pohárovým jezdcem, jenž bude mít s náročnými tratěmi v okolí Turnova, Železného Brodu a Tanvaldu nějaké zkušenosti.

„ADAM je připravený, už se na Bohemii moc těšíme. Kromě vlastního závodění zejména na týmové spojení s Juhou Hänninenem. Díky Ctiradovi Hájkovi to bude pro všechny velká událost.

Co se týká závodu, jsem v očekávání, jak bude ADAM fungovat na dlouhých vložkách. V Českém Krumlově jsme žádné problémy neměli, snad tomu bude stejně i tady, jak se dá očekávat, za vyšších teplot,“ věří Josef Peták. „Samozřejmě se budu snažit své zkušenosti předat i našim konkurentům. Budou si muset na dlouhých vložkách dát pozor na brzdy, budou se potýkat s přehříváním pneumatik. Asi to bude trošku i o tom, jak vůz místy pošetřit,“ doplňuje příbramský jezdec.

Moravskou ekipu ´povedou´ na Bohemii druhý v průběžném pořadí Petr Vraj jun. s navigátorkou Markétou Skácelovou.

„ADAMa jsme otestovali na sprintu v Kopřivnici. Pracovali jsme na nastavení, ale až Bohemia ukáže, jak jsme byli úspěšní. Na jednu stranu má Bohemia velké jméno a start bude splněním mého snu, na druhou z ní budu mít obrovský respekt. Navíc za tmy jsem v minulosti odjel jen městskou zkoušku na Barumce, takže i v tomto směru to pro nás bude premiéra,“ nastiňuje Vraj. Jeho otec Petr Vraj sen. se objevoval na tehdejší Rally Škoda / Bohemia v letech 1983 – 93.

S novým spolujezdcem sjede ze startovní rampy Rally Bohemia rodák ze Zubří Matěj Kamenec. Lukáše Říhu nahradí Adam Jurka.

„S Lukášem jsem absolvoval Valašku kvůli jeho zkušenostem, ale do budoucna chci k sobě někoho, s kým budu jezdit stabilně. A na tom jsem se s Lukášem nedokázal domluvit,“ objasňuje Matěj Kamenec a doplňuje: „Sice jsem se ve volných chvílích snažil o všemožné sportovní aktivity, ale dlouhou pauzu mezi závody jsem trávil především v práci (smích). Na test nebyl čas, a tak se s Adamem posadíme do ADAMa až při shakedownu Bohemie. Oba se na start moc těšíme, primárně se chceme v autě sehrát a v konečném účtování ´urvat´ nějaké pohárové body.“

Z třetí pozice pohárové klasifikace vyrazí na tratě Bohemie Radek Hůla s Lukášem Burešem. Ve startovní listině se u této dvojice v kolonce soutěžící objevuje XTG motorsport Klub v AČR, což platí i pro Martina Mottla s Jakubem Navrátilem.

„Pauza mezi Valašskou rally a Bohemii byla každopádně moc dlouhá. V kondici jsem se udržoval jízdou na motokrosovém speciálu. Do Opelu jsem usedl pouze při testu na Sedlčansku, další kilometry přijdou až na shakedownu. Rád bych na Bohemii posbíral další zkušenosti a snad se posuneme výsledkovou listinou mírně vzhůru,“ doufá před startem Martin Mottl.

XTG Opel ADAM Cup 2015, po začlenění Rally Bohemia do pohárového kalendáře, nyní čekají v rozmezí necelého měsíce tři závody, které mohou do vývoje průběžného hodnocení mnoho napovědět.

„Zatímco jsme v prvním půlroce jezdecky trochu ´paběrkovali´, nyní nás čeká hektický měsíc. Ale věřím, že i v případě technických problémů či havárií (což samozřejmě žádné z posádek nepřejeme), udržíme počet účastníků na stejné úrovni a naše stáj bude při řešení jakýchkoli událostí případně nápomocna,“ říká šéf XTG motorsportu Zdeněk Pekárek. „Všechny fanoušky samozřejmě zveme do našeho pohárového zázemí,“ uzavírá Pekárek.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!