14. 7. 2015 14:11 − 3421× − 5

Mikko Hirvonen se začal připravovat na Dakar

Tým X-raid podepsal s Mikko Hirvonen smlouvu o jeho startu nejen na Dakaru.

Tým X-raid podepsal s Mikko Hirvonen smlouvu o jeho startu nejen na Dakaru. Tým, který vyhrál poslední čtyři ročníky slavného Dakaru, tak získal do svého týmu slavného jezdce rally.

Mikko už si i vyzkoušel ofroad vůz MINI ALL4 Racing při testech v Maroku a prý byl nadšen. K sobě pak dostane i zkušeného spolujezdce Michela Périna, který už Dakar vyhrál čtyřikrát, naposledy loni s Nani Romou. Ten ale nedávno oznámil konec kariéry s tím, že přechází mezi pořadatelský tým.

Před Dakarem ho ale čekají další testy a soutěže. Tou první by měla být španělská Baja Aragon na konci července. "Jsme velmi rádi, že jsme s Mikkem domluvili," přiznal šéf týmu Sven Quandt. "Bude přínosem nejen pro náš tým, ale pro Dakar jako takový. Při testech v Maroku prokázal opravdu zajímavý styl a v autě se hned cítil dobře. Na druhou stranu nesmíme mít zase moc velká očekávání při jeho premiéře an Dakaru. Musí získat zkušenosti, protože Dakar je jen jeden. Na druhou stranu Michel je hodně zkušený spolujezdec, který ho v mnoha směrech podpoří."

A teď pár otázek na Mikka. Co víte o Dakaru?

"Musím přiznat, že ještě před pár měsíci bych věděl jen to, co je vidět v televizi. Samozřejmě jsem věděl, že je to dálková soutěž bez rozpisu, kde je to mnohem víc o navigaci než o tom jet naplno. Teď mám ale za sebou testy a jsme rád, že jsem dostal Michela jako spolujezdce. On i tým mě dali mnohem větší představu o tom, o čem to je. Je to pro mě vzrušující výzva."

Jaký jste měl pocit z vozu Mini na testu a jak bylo potřeba změnit jízdní styl?

"Samozřejmě, auto i terén je úplně jiný, než s čím se potkáme v MS v rally. Vůz WRC je mnohem preciznější a lépe ovladatelný, ale nemohl by jet tam, kde jede Mini. U Mini je úžasná síla a odolnost. Někdy jsme jezdili úplně mimo cesty a ty nárazy, co auto vydrží, jsou neuvěřitelné. Nemám problém s rychlou jízdou, jen zatím neznám limity vozu v rozbitých pasážích. Navíc jízda na dálkových soutěžích je ještě víc fyzicky náročná než v klasickém rally."

Jaký máte cíl pro Dakar a pro Baja Aragon?

"Je to hodně o zkušenostech. Dakar je strašně dlouhá soutěž a duny jsou svět sám o sobě. Takže dojet bez větších problémů nebo zapadnutí někde by byl sám o sobě dobrý úspěch. Baja Aragon bude víc podobná rally, jak ji znám. Ale jízda bez rozpisu není jednoduchá a na Mini si stále budu zvykat. Ale pokud se budu v autě cítit dobře a vše bude fungovat, doufám v nějaké slušné časy."

Komentářů celkem: 5
14. 7. 2015 18:43
0 0
Kariéru ukončil a k pořadatelům se přidal Marc Coma, ne Nani Roma. Nebo snad oba dva?
14. 7. 2015 20:19
0 0
letos by měl v miníku ze soutěžáků jet i Harry Hunt, známý z dob IRC
haq
14. 7. 2015 22:57
0 0
super smajlík tak snad se bude dařit Mikko smajlík
Zed
14. 7. 2015 23:20
0 0
Mikko patří do RX, tam může sednout a jet o bednu během pár závodů. Dakar je iné kafe.
17. 7. 2015 12:11
0 0
Pěkný článek, ale psaný "horkou jehlou".
Vím, že to děláte ve svém volném čase, ale občas by nebylo špatné si po sobě články přečíst a gramaticky a slohově upravit než je uveřejníte... platí i pro ostatní členy redakce.
Vím, že kritika není příjemná, ale podobných článků bez korektury se tady v poslední době objevuje tak moc, že už jsem to musel napsat smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!