Pavel Vaculík - eWRC.cz
16. 7. 2015 17:14 − 1431× − 0

Gyulai Várfürdő Kupa (HUN) – komentář + videa

Již pátým podnikem letošního ME CEZ byla maďarská Gyulai Várfürdő Kupa v lázeňském městě Gyula. Komentář Pavla Vaculíka.

Již pátým podnikem letošního ME CEZ byla maďarská Gyulai Várfürdő Kupa v lázeňském městě Gyula na Maďarsko – Rumunské hranici. Tato soutěž je specifická tradičně horkým počasím a svou příjemnou atmosférou. Servisní zóna a celé centrum soutěže je umístěno přímo na náměstí, a tak po celý víkend není nouze o velké množství diváků jak z řad místních, tak lázeňských hostů. Tratě jsou tu typicky Maďarské, tzn. rychlé úseky převážně po polních cestách na hlinitém podkladu s prudkými odbočeními. Připraveno bylo 8 RZ + prolog a celková délka RZ byla přes 330km.

V loňském roce byla "Gyulaia" snad nejlépe obsazeným maďarským podnikem, ale letos tomu bylo právě naopak. Ve startovní listině byla jen dvacítka posádek. Nedostavili se například Fodor, Hangodi nebo Garamvolgyi, na startu nebyl jediný motorkář ani čtyřkolkář. Naopak se na startu ukázal nejznámější maďarský dakarista "Balu" Szalay s Oplem. O vítězství chtěli určitě bojovat Fazekas, Korda, Fekete nebo polák Lukaszewski. Z Čech přijela pouze naše posádka Tomáš Ouředníček a Pavel Vaculík a znovu se objevil Pepa Macháček se svou Rage Bugy.

Páteční 10 km dlouhý prolog nabídl ve své první polovině velmi rychlé úseky, aby v druhé půlce přešel v technickou a záludnou pasáž. Nejrychlejší zde byl Korda před Fazekasem a třetí čas jsme si urvali my. Macháček se prezentoval pátým časem. V sobotu nás čekalo pekelné horko a dvě RZ o délce 60 a 34 km ve dvou průjezdech. Hned v prvním sobotním úseku nasadil k trháku Lukaszewski a druhému Feketemu naložil dvě minuty a dvacet vteřin a dostal se do vedení. Třetí Fazekas zaostal o dalších 15 sekund. My jsme zajeli pátí a Macháček odpadl se zadřeným motorem. Jenže další RZ výrazně zamíchala pořadím. Lukaszewski měl problémy jezdecké i technické a zajel až sedmý čas a vypadl z první trojky. Fazekas chvíli bloudil a tak RZ vyhrál Fekete před Kordou a třetí místo jsme obsadili my s Tomášem. Po servise se celé pole vydalo do druhých průjezd a tam zatáhl Fazekas a dvěma nejrychlejšími časy se dostal do vedení. Fekete po prvním dnu zaostával za Fazekasem o 58 vteřin a na třetím místě celkově se držel Korda, který odpoledne zaznamenal jeden třetí a jeden čtvrtý čas. My (posádka Ouředníček/Vaculík) jsme se drželi na čtvrtém místě. Szalay se klidnou jízdou držel na 5 místě.

V neděli nás čekaly dvě relativně krátké RZ (30 km a 34 km) opět ve dvou průjezdech. Nás mrzel zejména nepovedený čas z první sobotní RZ, protože na tak krátkých tratích nebylo moc možností ztrátu dohnat. Nejrychleji začal Lukaszewski a vyhrál prví zkoušku dne, ale hned ve druhé udělal hrubou jezdeckou chybu vyletěl do lesa a než našel cestu ven znamenalo to ztrátu. Dobré výsledky nepředvedl ani v dalších RZ a celkově skončil až šestý. Vedoucí Fazekas byl po ránu druhý, ale poté "práskl do koní" a s přehledem vyhrál všechny zbývající RZ a celkem jednoznačně zvítězil a pomalu se stává hlavním favoritem na maďarský titul. Černého Petra soutěže si vybral Fekete. Ten hned na první RZ dělal defekt a z druhého místa se propadl až na čtvrté. Na dvojku se posunul Korda, který spíš udržoval pořadí. My jsme s díky Feketeho problémům dostali na třetí místo. Před posledníma dvěma průjezdy jsme na něj měli náskok 42 sekund a bylo nám jasné, že se bude snažit nás udolat. My jsme se naopak rozhodli, že se udolat nenecháme a pokusíme se náskok udržet. Naše odhodlání zřejmě bylo větší, protože jsme zajeli dva druhé časy a nejen že jsme náskok udrželi, ale přidali k němu další neuvěřitelnou minutu a dvacet jedna vteřin. Naše tempo bylo tak vysoké, že jsme dokonce stáhli druhého Kordu o téměř dvě minuty a dostali jsme se na kontaktní rozestup 50 vteřin. To už byl však konec rally a útok už nebylo možné provést. Pořadí v cíli tak bylo Fazekas, Korda , Ouředníček, Fekete, Szalay.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!