Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 7. 2015 21:05 − 2048× − 0

Alex Lukyanuk vede i přes penalizaci

Nejrychlejším jezdcem Estonské rally je po sobotě Alexey Lukyanuk s Lancerem desáté evoluce.

O tomto víkendu má Mistrovství Evropy na programu letecké dny, jelikož se jede Estonská rally a jak ukazuje pohled na rychlostní průměry, tato pobaltská soutěž rozhodně nebude kandidovat na nejpomalejší podnik sezóny – jen pro ilustraci RZ3 a Lukyanuk ji prolétl s průměrem 139 km/h a v RZ5 pak Kajetanowicz o jeden pokořil hranici 140 km/h průměru na vložce. Tyto rychlosti pak mohou mít i vliv na množství nehod, když v průběhu soboty svůj vůz poškodilo mnoho jezdců, namátkou lze zmínit Kangura, Kasperczyka či Suninena. Ti, co se zvládli poprat se všemi nástrahami tratě pak po dnešku za sebou mají odjetých deset rychlostních testů a 126 ostrých kilometrů, což znamená, vzhledem k celkové délce podniku, že jsou ve dvou třetinách rally.


Foto: FIA ERC

Samotné dění na soutěži zahájil již včerejšek, když ve formátu podobném jako například při Barum rally, se odjel dopoledne shakedown s kvalifikací a večer krátká speciálka s názvem Tartu a po ní se do vedení dostal Lukyanuk, jenž se po ME vrátil po pauze od Circuit of Ireland a staronově opět s Lancerem EVO X a Arnautovem na pravé sedačce. Po první sobotní klasické vložce se pak do čela dostal Kruuda a na druhé místo Kangun, což znamenalo propad doposud vedoucího ruského pilota na třetí příčku, avšak ten na ní dlouho nesetrval, když po RZ3 se opět vrátil do čela. Po dalším testu se pořadí opět otočilo ve prospěch Kruudy, ale RZ5 zas nahrála Lukyanukovi a do servisu přijížděl s náskokem 13 desetin na čele. Druhý pak byl Kajetanowicz, jenž poslední test sekce vyhrál, třetí byl Kangur, čtvrtý Kruuda a pátý pak průběžný lídr ME Breen.

Odpoledne pak bylo rozděleno na dvě sekce po dvou a třech zkouškách a aby se diváci nenudili, tak po RZ6 se zase měnilo jméno vedoucího jezdce, když se prvenství dostalo do rukou Kajetanowicze, druhé místo pak připadlo Kruudovi a dosud první Lukyanuk pak byl až třetí. Důvodem byla penalizace ruského jezdce za předčasný start do vložky, avšak dva nejrychlejší časy v prostřední sobotní sekci jej čelu opět přiblížily. Když pak Lukyanuk vyhrál i RZ8, tak již šel do čela, kde setrval až do konce dne a po sobotě tedy vede s náskokem 24 desetin na Kajetanowicze. Třetí je nejrychlejší z plejády domácích jezdců v TOP 10 Aus s Lancerem deváté evoluce.


Foto: FIA ERC

Na čtvrté místo se pak po posledním testu dne posunul Breen, jenž za sebe odsunul Kaura s další "devítkou", šestý je Plangi, jenž pro změnu sedlá doposud poslední evoluci Lanceru, sedmý je další Estonec Korge, jenž loňskou Fiestu R5, která jej dovezla ke třetí příčce vyměnil za Peugeot 208 T16 od Sáintelocu, osmou pozici drží Jeets s Fordem, devátý je Butvilas a desátý Koltun. Mezi juniory jde jasně za vítězstvím Sirmacis s P208 R2, jenž o necelou půlminutu vede před Bergkvistem a nováčkem v JERC Niinemäe. Čtvrtý je pak Rokland a pátý Ingram, jenž podtrhuje úspěšnost Peugeotů, jejichž hegemonii v TOP 5 JERC narušuje jen Bergkvistův Adam.

Rally Estonia – po Rz10
1.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyMitsubishi Lancer Evo X1:01:07,7
2.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+2,4
3.Aus Rainer – Koskinen SimoMitsubishi Lancer Evo IX+31,0
4.Breen Craig – Martin ScottPeugeot 208 T16+36,9
5.Kaur Egon – Arnek AnnikaMitsubishi Lancer Evo IX+37,0
6.Plangi Siim – Sarapuu MarekMitsubishi Lancer Evo X+50,8
7.Kõrge Timmu – Pints ErkiPeugeot 208 T16+58,0
8.Jeets Raul – Toom AndrusFord Fiesta R5+2:24,7
9.Butvilas Dominykas – Mazur PrzemysławSubaru Impreza STi+2:58,2
10.Kołtun Jarosław – Pleskot IreneuszFord Fiesta R5+3:04,3

Kompletní výsledky Rally Estonia na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!