Mark Cronje se dostává pod tlak

Dvojnásobný jihoafrický mistr z posledních tří sezón Mark Cronje do letošní sezóny vstoupil ve velkém stylu.

Dvojnásobný jihoafrický mistr z posledních tří sezón Mark Cronje do letošní sezóny vstoupil ve velkém stylu. Během prvních tří soutěží nedal nikomu ze svých konkurentů šanci a na čele šampionátu si už vybudoval docela slušný náskok. Ve čtvrté rally v Limpopo nastal zlom a najednou všechny vyučoval úřadující mistr Leeroy Poulter. S Toyotou Yaris Super 2000 získal nejvíce bodů a na průběžném druhém místě mistrovství se přiblížil vedoucímu jezdci Fordu. Na Východním mysu se tak před víkendem očekával zajímavý duel o vítězství. Do hry se zapojila i čtveřice jezdců značky Volkswagen, která je rovněž hlavním sponzorem této soutěže startující přímo před jejich tamní továrnou.

Thilo Himmel ale bohužel doplatil na poruchu alternátoru svého Pola Super 2000 a cíl soutěže neviděl. Další zástupce německé značky Gugu Zulu letos už dvakrát vystoupal na bednu, ale tentokrát se musel smířit až se sedmou příčkou. Na třetím testu totiž chyboval a málem své Polo poslal přes střechu a ještě u něho vylomil zadní kolo. Šesté místo mu až v posledním testu uzmul týmový kolega Henk Lategan, který si s sebou vezl rovněž velkou ztrátu z úvodu rally. Ve třetím testu totiž nechal skoro pět minut kvůli defektu. Nejlépe tak z jezdců Volkswagenu dopadnul ten nejpomalejší, ale na druhou stranu nejspolehlivější. Hergen Fekken dovezl Polo Super 2000 do cíle na pátém místě.

První nejrychlejší čas soutěže připadnul Poulterovi, který zajel o 5,5 sekundy rychleji než Cronje. Pilot Fordu ale v druhé zkoušce kontroval a svou ztrátu snížil na polovinu. Na nejrychlejší čas útočil i v další zkoušce, ale posledních šest kilometrů absolvoval na defektu, takže nakonec do cíle dojel o 17 vteřin pomaleji než soupeř s Toyotou. Poulter pak zvítězil i ve zbylých třech pátečních zkouškách a do druhého dne šel s náskokem 35,8 sekundy. Dobře si v první etapě počínal i druhý pilot Toyoty Giniel de Villiers, když na třetím místě zaostával za Cronjem pouze o 7,1 sekundy. V druhé etapě už s jezdcem Fordu držet krok nedokázal, ale třetí místo si před Japiem van Niekerkem udržel. Třetí Yaris Super 2000 pilotoval mladík Ernie van der Walt a dostal se až na páté místo. Na posledním pátečním testu ale poslal svůj vůz přes střechu. Druhou etapu poznamenaly silné deště, kvůli kterým dokonce musely být zrušeny závěrečné dvě zkoušky. Cronje se v těžkých podmínkách snažil hlavně přežít a žádný útok na vítězství se v jeho podání nekonal. Poulter s konkurenční Toyotou tak vyhrál už druhou soutěž v řadě a znovu se přiblížil k průběžnému vedení v šampionátu.

Výsledky této soutěže jihoafrického národního šampionátu

Stav šampionátu: 1. Cronje 72, 2. Poulter 63, 3. de Villiers 36,5, 4. Zulu 34, 5. van Niekerk 23, 6. Lategan 22,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!