Proč je důležité mít amatéry

O víkendu se roztočí závodní kola v okolí Horažďovice na oblíbeném jednodenním podniku EPLcond Rally Agropa 2015.

O víkendu se roztočí závodní kola v okolí Horažďovice na oblíbeném jednodenním podniku EPLcond Rally Agropa 2015. Soutěž má dlouhá léta své příznivce, letos se počet přihlášených zastavil na čísle 114. To obsahuje kromě soutěžáků v rámci RSS a poháru P+ i závodníky s historickými vozidly.

V seznamu přihlášených můžeme najít minimálně dvě dvojice, které se oficiálního podniku pod FAS v AČR zúčastní poprvé. Nutno ale zároveň dodat, že to nejsou žádná ořezávátka, co budou v ruce držet volant a blok s tužkou poprvé. Jedná se o posádky, které úspěšně jezdí dlouhá léta na čele třídy pro dvoulitrové vozy v Českomoravském poháru rallye (nebo v bývalém Rallye Cupu a Volném Poháru).

Trend postupného přecházení z volných soutěží do těch oficiálních, který započal zhruba před 2-3 lety, prostě pokračuje. A to je dobře. Dobře je to pro samotné posádky (nové trati, zkušenosti…), pro pořadatele (více posádek), pro FAS (tady ať si to každý oddůvodní sám) a koneckonců i pro diváky (neokoukané tváře = průjezdy). Tratit by relativně mohli organizátoři "volných". Ti si však na nezájem stěžovat nemohou – důkazem je aktuálně 115 přihlášených posádek na Rallye Železné hory, díl ČMPR, který se uskuteční týden po "Agropě".

Když se podíváme jen na první dvacítku přihlášených na pačejovský sprint a podrobně se koukneme na historii jednotlivých jezdců (kde jinde, než na ewrc-results.com), zjistíme, že přesně polovina z nich si minimálně jednou vyzkoušela "amatérský" podnik. Většina z nich právě na nějakém takovém podniku začínala. Někdo jednou soutěží, někdo i několika sezónami. Ošahali si, co to rallysport je, co obsahuje, co přináší a pak se třeba rozhodli pro postup o "úroveň" výše. A právě od toho by podle mě volné podniky měly být. Díky těmto lidem pak člověk může věřit, že existuje cesta, jak se dostat z nejslabší třídy až do vozu WRC, nebo že lze v budoucnu vést a vyhrávat třídu 3 ve velkém českém mistrovství… ;-) Pamatuji si i na závodníka, který čtyři roky jezdil soutěž na Kralovicku a v dalších letech pak projel půl Evropy po závodech IRC, ME i MS.

I já, když jsem začínal v roce 2012 nějakou smysluplnější sezónu, byl jsem přesvědčen, že pod FAS nikdy nepůjdu. Neutekla ani voda z rybníka a o dva roky později už jsem mával u bratrů Slováků na jejich bránu s kartičkou "licence". Na podzim toho léta jsem se svezl v Příbrami a letos jedeme větší část velkého českého šampionátu. Je to přirozený vývoj: člověk chce dál, dokud to jde.


Tohle je prostě legendární…

Co tím vším chci říct? Že je zapotřebí mít v ČR soutěže na úrovni dnešního ČMPR (v žádném případě neříkám, že je ta úroveň nízká), a to proto, že vychovává ať už mladé talenty nebo lidi ve středním věku, kteří "do toho jdou" a dovyplní startovní listiny za domácí špičkou v českých šampionátech. I tihle lidé dělají českou rally a jsou její součástí a díky, že jim fandíte.

No a teď hurá do Pačíva! :-)

Komentářů celkem: 11
4. 8. 2015 21:311
0 0
Naprosto souhlasím, jen mě mrzí, že u nás není naopak více, třeba "jen" regionálních závodů i třeba pohárů. Jezdím se dívat kousek za hranice, do Polska, kde se v okruhu 30 km nacházejí hned dva lokální poháry pořádané místními autokluby. Každý z nich čítá minimálně 5 závodů, na kterém startuje často přes 60 posádek. Od Lancerů až po Fiaty 126p a musím říct, že o nudě nemůže být řeč. Velká část z těchto "hobbíků" pak vzhlíží a často i startuje větších soutěžích, které jsou úrovně ČMPR. Bylo by super, kdyby bylo více klubů nebo lidí u nás, jako třeba pan Mikulaštík, kteří vymyslí něco, co potěší jak jezdce, tak diváky a může sloužit účelu sbírání zkušeností za volantem s minimálním finančním vkladem.
5. 8. 2015 01:192
0 0
smajlík
5. 8. 2015 01:243
0 0
Oni by se nasli poradatele podniku pro uplny amatery. Tady u nas muzu zminit napriklad Martina Kučeru a uskupeni kolem neho RTC Chrudim. Ale to jsou zavody opravdu pro kohokoliv na uzavrenem okruhu. To je rally celkem vzdalene. Je tomu tak kvuli legislative, aby si to mohl zkusit opravdu kazdy. S realnejsima tratema, jako se jezdi rally je to slozitejsi. Proto si vazme CMPR a nemuzu nezminit treba RKHA, jez porada zavody na vynikajici urovni. Pravda, ze zamerene na historiky. A ono jde predevsim o to, ze nebyt amateru je jen polovina " velkych " zavodniku a podniky pod FAS by nemel moc kdo jezdit. Takovy prirozeny vyvoj.
5. 8. 2015 10:284
0 0
Ano, díky. Není to jen óda na ČMPR (páč nikde není vše ideální), ale i na RKHA, GPD, RTC i další. A taky to úplně nevyznívá, ale chtěl jsem tímto i pochválit posádky, které nechtějí zakrnět v jednom z uvedených seriálů, svým způsobem to risknou a jdou "výš".
5. 8. 2015 11:015
0 0
Moc pěkně napsaný, rozhodně stojí taky za zmínku dnes už neexistující Rally show Roberta Valečka, což bylo moc pěkný závodění za rozumný peníze a spoustu posádek tam startujících je už dnes taky o schůdek výš smajlík
5. 8. 2015 11:436
0 0
Tak, tak. Vezmi si, že ze 43 posádek, co jeli v roce 2012 Rally Show Velký Rapotín, jich 13 jezdí/jezdilo ofiko soutěže. smajlík
5. 8. 2015 12:537
0 0
Koukal jsem na to je škoda ,že tyhle soutěže už se nejezdí bylo to ideální spojení závodů pro začátečníky a pro ty zkušenější skvělá možnost testovat a najíždět kilometry za minimální náklady na skutečných RZ trošku tady tenhle pohár chybí..smajlík
5. 8. 2015 14:058
0 0
tohle je ale třeba vysvětlit v Opletalce, kde se zatím "proaktivně" (ten debilní výraz je jejich, ne můj) aktivně pracuje na jejich likvidaci
5. 8. 2015 20:589
0 0
Jo,jo, taky jsem slyšel, že perspektivní nové koště na AK už podniká kroky... Vypadá to, že bude hůř!
6. 8. 2015 01:2710
0 0
Každý rozumný člověk s tímto souhlasísmajlík Pokuď chceš závodit a nemáš zázemí a zkušenosti, musíš se odpíchnout na těchto soutěžích ( vlastní zkušenost ) . Většina kluků tam jede pro radost, takže rádi poradí. Pořadatelsky třeba Radouň z mé strany uplná bomba. Nadruhou stranu třeba moje zkušenosti ze sprintama - Vsetín - top podnik, krásné tratě.. Vnímám to tak, že ,,amatérské,, soutěže jsou spíše dostupnější a soutěže pod FAS jsou více na profesionální úrovni ( dodržování přesné homologace vozů atd. ) Ať ten či onen podnik, je to naše rally scéna a važme si toho, podporujme ji smajlík
11. 8. 2015 17:3311
0 0
Tak jsem na ten " okresní přebor " smajlík zvědavej. Poprve s prvničkou. To bude sranda. Pokud teda odjedeme. S Otou se člověk nenudí. S Vrátňou také ne. Když mi teď ale mledej poslal fotky utržených štěftů, tak snad už dávám inzerát na prodej výbavy. Letošní bilance 0 Hustopeče, Vyškov, Pačejov. Železné Hory v ohrožení smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!