Duel o titul v JAR nyní vede jezdec Toyoty

Letošní sezóna se nese v duchu nervy drásajícího duelu dvou nejlepších jihoafrických jezdců poslední doby.

Jihoafrický šampionát pro sebe v letech 2012 a 2013 rozhodnul Mark Cronje za volantem Fordu Fiesta Super 2000, vloni se pak radoval zástupce konkurenční Toyoty Leeroy Poulter. Letošní sezóna se nese v duchu nervy drásajícího duelu těchto dvou nejlepších jihoafrických jezdců poslední doby. Úvodní trojici soutěží ovládnul Cronje a už to vypadalo, že zisk třetího titulu bude pro jezdce Fiesty pouhou formalitou. U Toyoty ale nespali, Poulterovi vytvořili ideální podmínky a ten mohl začít pořádně útočit. Vyhrál dvě soutěže v řadě a rázem je zpátky ve hře o titul. O mistrovských šancích těchto dvou borců měl hodně naznačit víkendový šestý díl mistrovství. Buď mohl Cronje svému soupeři odskočit na rozhodující odstup nebo naopak mohl Poulter srovnat krok a v posledních dvou soutěžích by se na podzim začínalo od nuly.

Úvodní etapa soutěže s centrem ve městě Cullinan v provincii Gauteng nahrávala ze dvou výše zmíněných možností té první. Pilot Fordu totiž vyhrál všechny čtyři páteční zkoušky a do druhého dne šel s náskokem 12,2 sekundy na Poultera. Co ještě v pátek vypadalo jako jednoznačná záležitost, se druhý den změnilo v dramatickou zápletku. Pilot Toyoty vyhrál hned první ranní zkoušku a dotáhnul se 3,3 sekundy za záda vedoucího muže. Sedmadvacet kilometrů dlouhý šestý test ale Cronje ovládnul a svůj náskok díky soupeřovu defektu vrátil na přesně stejnou hodnotu z pátku. V sedmém testu ale pro změnu defekt zpomalil jezdce Fordu a o deset sekund rychleji tak zajel Poulter. Cronje si těsný náskok dokázal udržet, ale muselo mu být jasné, že tentokrát vítězství zadarmo nezíská. Do poslední dvojice testů šel s náskokem 1,9 sekundy. Už v prvním z nich se ale předčasně rozhodlo. U vedoucí Fiesty došlo ke zlomení spojovací tyče, kterou posádka provizorně ještě ve zkoušce opravila. Do cíle ale dojeli o 16 minut později a z vedoucí příčky se odporoučeli na místo patnácté. Poulter tak získal třetí vítězství v řadě a dokonce se vyhoupnul o 6 bodů do průběžného vedení mistrovství. To získalo úplně jiný rozměr a o napětí v posledních dvou soutěžích je postaráno.

Výborně se na tratích Imperial Toyota Tshwane Rally prezentoval pilot VW Polo Super 2000 Henk Lategan. V pátek musel sice po proražení olejové vany předčasně vzdát, ale druhý den se díky Rally2 znovu zapojil do hry a vyhrál hned tři rychlostní zkoušky. V cíli mu pak patřilo osmé místo a nejrychlejší Volkswagen do cíle dovezl na třetí příčce nejzkušenější z jezdecké sestavy Hergen Fekken. Zmar Fordu v provincii Gauteng stvrdil zlomeným zavěšením v poslední páteční zkoušce Japie van Niekerk. Naopak skvěle se dařilo Toyotě, kromě vítězství si díky Ginielu de Villiersovi odvezli domů celý double.

Výsledky této soutěže jihoafrického národního šampionátu

Stav šampionátu: 1. Poulter 79, 2. Cronje 73, 3. de Villiers 48,5, 4. Zulu 41, 5. Lategan 24,5, 6. van Niekerk 23

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!