Situace v argentinském mistrovství se dramatizuje

Letošním ročníkem argentinského mistrovství zatím proplouvá takřka bezproblémovým způsobem úřadující mistr Marcos Ligato.

Letošním ročníkem argentinského mistrovství zatím proplouvá takřka bezproblémovým způsobem úřadující mistr Marcos Ligato. Pilot Chevroletu vyhrál poslední tři odjeté soutěže a v průběžném pořadí už pořádně odskočil svým pronásledovatelům. Nejblíže za vedoucího muže se po šestém dějství seřadili hned dva jezdci najednou. S vítězem úvodní soutěže Miguelem Baldonim srovnal krok argentinský multišampión Federico Villagra. Čtvrtý Nicolas Madero už za nimi zaostával o sto bodů a tak se dá očekávat, že se o letošním šampiónovi rozhodne v rámci zmíněné trojky. Shakedown sedmé soutěže, kterou byla víkendová Vuelta de la Manzana, ovládnul Villagrův Ford Fiesta MR. Výsledky kratičkého úseku ale nemusely vůbec nic znamenat, první vážné měření času se odehrálo až v sobotu ráno.

I první rychlostní zkouškou prolétnul v nejrychlejším čase Villagra a druhé místo připadlo dalšímu jezdci Fordu, Maderovi. Ten zajel nejrychlejší čas v druhé zkoušce a dotáhnul se 6,4 vteřiny za lídra rally. Ligato na trati druhého testu doplatil na údajné špatné vytýčení tratě a jeho ztráta na třetí příčce už vzrostla na více než půl minuty. Do stejných potíží se dostal i pilot Peugeotu 207 MR Alejandro Cancio, což jej srazilo na páté místo za Nicolase Diaze za volantem Fiesty MR. Madero po skvěle odjeté druhé zkoušce musel pro poruchu motoru první etapu předčasně vzdát. Druhý den se do hry vrátil, vyhrál polovinu odjetých zkoušek, ale pak si nechal dát minutu penalizace, aby nebral bonusové body svému stájovému kolegovi Villagrovi.

Teď se ale vraťme k dění v prvním dnu. Ligato se po třetí zkoušce posunul na průběžnou druhou příčku, ale i přes vítězství v RZ 4 a 5 stále zaostával o půl minuty. Se stejným odstupem za vítězem první etapy Villagrou nastupoval úřadující mistr do nedělní části. Začal ji skvěle, vítězstvím v první zkoušce o celé 4,3 sekundy. V druhém testu se ale na trati srazil s divokým koněm a mohl být rád, že poničený vůz nemusel odstavit a navíc ani neztratil moc času. Třetí Cancio si tak brousil zuby marně a musel se v cíli soutěže smířit s bronzem. Ligato si udržel cennou druhou příčku a nadále zůstává ve vedení šampionátu. Nejlepší výkon v provincii Rio Negro předvedl Villagra, který celé rally jasně dominoval a v pořadí šampionátu se začal dotahovat na Ligata. Zároveň pilot Fordu odskočil Baldonimu, který měl k dispozici nový Peugeot 208 MR, ale ten mu na lepší než šesté místo nepomohl. Úplnou novinku v podobě Audi A1 kategorie Maxi Rally představil přípravce speciálů na Dakar Javier Castro. Rodák z centra soutěže se ale s novým vozem trápil a po první etapě zůstával na nelichotivé pětadvacáté příčce. Do druhého dne vstoupil Castro dvanáctým časem, ale pak musel odstoupit.

Výsledky této rally argentinského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Ligato 278, 2. Villagra 246, 3. Baldoni 211, 4. Cancio 119, 5. Madero 103, 6. L. Preto 92

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!