Rally Košice – komentář

Ve slovenském šampionátu se letos už odehrály čtyři podniky a do konce sezóny zbývaly poslední dva.

Ve slovenském šampionátu se letos už odehrály čtyři podniky a do konce sezóny zbývaly poslední dva. V podobné situaci se před tímto víkendem nacházel i sousední šampionát maďarský, k jehož uzavření rovněž chybělo uspořádat závěrečné dvě rally. Předposlední klání roku si posádky obou šampionátů prožili spolu na společné soutěži v Košicích, která se během soboty a neděle odehrála na tradičních asfaltových tratích nedaleko tohoto východoslovenského města. Pořadatelé si pak jistě v duchu přáli, aby právě na jejich soutěži došlo ke korunovaci novopečených šampiónů. Taková situace vůbec nebyla nereálná. Na Slovensku i letos vládne mistr posledních let Grzegorz Grzyb a jeho bodový náskok na nejbližšího pronásledovatele Jaroslava Melichárka v případě úspěchu polského jezdce v obou samostatně bodovaných etapách umožňoval situaci předčasného určení vítěze duelu dvou Fordů Fiesta WRC. Dostatečný bodový náskok si do Košic přivezl i Maďar Norbert Herczig, který tam podruhé usednul za volant Škody Fabia R5 a taktéž se mohl radovat z titulu.

V úvodní dvojici rychlostních zkoušek se z nejrychlejších časů radoval Grzyb, který tak hned od prvních kilometrů i přes jednu krizovou situaci směřoval za vytýčeným cílem zisku dalšího slovenského titulu. Cestu mu navíc usnadnil pro problémy s polosou jeho jediný rival Melichárek. Po první sekci za Polákem zaostával už o 17,1 sekundy. Tu druhou ale ovládnul a necelých osm vteřin ze svého manka dokázal umazat. Ze hry v servisu před druhou sekcí vypadnul Jozef Béreš jun., kterému u jeho Mini WRC už na prvním testu několikrát zhasnul motor a ještě odešel posilovač řízení. Duel vedoucích Fiest se odehrával ve prospěch Grzyba, který ale v závěru chyboval a musel couvat. Větší chyby se ale v šestém testu dopustil Melichárek, který šel mimo trať a tak na konci dne zaostával za polským rivalem už o 26,7 sekundy.

Nedělní etapa hned na začátku protřídila startovní pole. V sobotu výborně jedoucí Tomáš Kukučka ztrácel se svým Subaru Impreza WRC S12 na Melichárka jen 9,7 sekundy, ale v nedělní první zkoušce svou snahu trochu přehnal a havaroval. Na start etapy se pak vůbec nepostavil pilot Škody Fabia WRC Karel Trněný. V druhé nedělní zkoušce se do potíží dostal i další pilot Fabie WRC Tomáš Ondrej. Toho čtyřminutová ztráta jistě hodně mrzela i kvůli tomu, že měl na dosah stupně vítězů. Po prvním nedělním testu mu patřila bronzová příčka. Tu nakonec mohl získat Pavel Valoušek jun. pilotující Škodu Fabia Super 2000, ovšem v závěru podlehnul o sedm desetin nejrychlejšímu Maďarovi. Melichárek nedokázal na svého polského soupeře vyzrát ani ve druhém košickém dni a musí se smířit s tím, že titul asi ani letos nezíská. Po soutěži ovšem jeho tým podal protest na nesprávnost zadního zavěšení Grzybovy Fiesty WRC a výsledky zůstávají neoficiální. Grzyb se tedy zatím z pátého slovenského titulu ještě radovat nemůže.

Maďarskou klasifikaci soutěže opanoval v první etapě lídr šampionátu Herczig, kterému dokonce po prvním dnu patřilo celkové skvělé druhé místo. V první nedělní zkoušce ale poslal svou Fabii R5 na třináct minut mimo trať a na slušný bodový příděl mohl zapomenout. Šance na zisk titulu mu i přes tento incident zůstala. Už na prvním testu pro technickou závadu skončil Sándor Ollé se svým Fordem Fiesta Super 2000. Šestá zkouška vystavila stopku jezdci Fiesty R5 Frigyesi Turánovi, i v jeho případě se odporoučela technika. Zato András Hadik a József Trencsényi své Fordy R5 rozbili. Do čela maďarské klasifikace se v sobotu ráno dostal Miklós Kazár, který během roku přezbrojil z Fiesty R5 na Lancer EVO IX R4. Zálusk na druhý letošní triumf si ale dělal János Tóth pilotující Peugeotu 208 T16 R5. Zezadu se snažil ještě do boje těchto dvou promluvit Csaba Spitzmüller, ale kvůli poruše svého Mitsubishi Lancer EVO X R4 nakonec přišel i o pěkné třetí místo. Tóth se mohl snažit sebevíc, ale na Kazára neměl a musel se smířit s druhým místem. Při nespolehlivosti Peugeotů 208 i pouhé dojetí do cíle znamenalo velký úspěch. Herczig se sice ráno propadnul do hloubi pole, ale na konci dne už zase zářil radostí. Pro letošek se stal pilot Škody maďarským mistrem.

Výsledky z této slovenské rally

Stav slovenského šampionátu: 1. Grzyb 205, 2. Melichárek 166, 3. Valoušek 135, 4. Drotár 115, 5. Kukučka 97, 6. Trencsényi a Cserhalmi 70, 8. Majerčák 68, 9. Béreš jun. 65, 10. Hadik 62

Stav maďarského šampionátu: 1. Herczig 132, 2. Kazár 106, 3. Tóth 87, 4. Balogh 70, 5. Turán a Matics 51

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!