21. 8. 2015 07:12 − 1124× − 0

Posádka Haapamäki-Salminen nepokračuje v boji o titul

Hannu´s Rally Team přihlásil svou posádku Henri Haapamäki – Marko Salminen do Světového šampionátu v rally 2015 Junior WRC.

Stříbrná pozice v JWRC na Rally Finsko pouze s půlsekundovou ztrátou nad vítězem byla výborným výsledkem, byť se ji nepodařilo i přes snahu posádky přeměnit na zlato. Nicméně Rally Finsko a jeho výsledek byl markantním bodem v šampionátu JWRC, neboť Hannu´s Rally Team se právě na základě něj chtěl rozhodnout o svém dalším působení v šampionátu JWRC 2015. Cílem samozřejmě bylo mít i nadále reálnou šanci na výhru v šampionátu. A i přes fakt, že posádka ve Finsku nezískala první místo, šance na výhru zde stále byla, byť závisela spíše na faktu, zda selže vedoucí jezdec, nikoliv na vlastním působení posádky. Výhra na Neste Oil Rally by situaci de facto ani zásadním způsobem nezměnila, protože Quentin Gilbert by i na druhém místě skóroval s mnoha body.

Po vyhodnocení situace se nakonec management teamu rozhodl pokračovat v další sérii tentokrát s novými cíli, respektive pokračovat v původním celém programu JWRC 2015, a to s vozem Citroën DS3 R3T max ze stáje Gekon Racing. Šance na hlavní výhru (WRC 2 2016) zde byla pořád. Důležité však bylo získat cenné zkušenosti na asfaltových rally na Korsice a ve Španělsku, stejně tak jako podat ukázku konkurenceschopnosti ve Walesu, kde posádka startovala již vloni. Plán na zbytek sezony byl tedy poměrně intenzivní a významná byla investice jak finančního rázu, tak i z hlediska vynaložené práce. Kromě WRC rally zahrnoval i 2 – 3 asfaltové rally/racing školy, dva plné dny testů a jeden dlouhý 150kilometrový rally test v podmínkách Korsiky, stejně tak jako dva dny testování ve Španělsku. Tedy poměrně dost k tomu, aby se posádka dostatečně v krátkém čase proškolila a byla plně připravena. Poněvadž bez důkladné přípravy na podmínky asfaltové rally není rozumné a ani bezpečné odjet Korsiku nebo Španělsko.

Po předložení programu a časového harmonogramu posádce však Hannu´s Rally Team bohužel konstatoval, že posádka není schopna se do celého programu vložit naplno a na tomto zjištění celý plán na zbývající část sezony ztroskotal. Proto za těchto okolností posádka Hannu´s Rally Teamu Henri Haapamäki – Marko Salminen nebude dál bojovat v druhé polovině závodů JWRC na Korsice, Španělsku a ve Walesu. Marko bude pokračovat v teamu a sbírat body v FRC Team šampionátu pro Hannu´s Rally Team jako spolujezdec Juha Salo.

Team nyní v JWRC nemá žádné cíle, ale Hannu´s Rally Team zvažuje možnost na Wales Rally VB 2015 uvést nového a slibného finského jezdce. I tento jezdec by disponoval vozem DS3 R3T max, v servisní režii milovického týmu Gekon Racing.

Šéf Hannu´s Rally Teamu Hannu Lehessaari rozhodnutí o případném testu nové posádky komentuje slovy: „Hlavním cílem by bylo získat pár zkušeností na novém typu silnic a za nových okolností. Ale kdoví, zda by nový jezdec uměl ukázat určitou rychlost, schopnosti a úspěch, zda by již při prvním závodu udělal dojem.“

A co se týče dalších plánů Hannu´s Rally Teamu, Lehessaari prozrazuje: „Podzimní sezona je relativně pasivní, i když v porovnání s minulými lety by byla tak i tak, i kdyby se JWRC plány zrealizovaly. V listopadu nicméně team dostane na příští sezonu novou Škodu R5 a tento nový vůz bude vyžadovat spoustu různorodé práce hned po této sezoně. Se Škodou se pro náš team otevírá nová kapitola našeho teamu.“

Více o posádce Haapamäki-Salminen najdete na www.henrihaapamaki.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!