Závěr finského mistrovství se dramatizuje

Poslední prázdninový víkend přichystal finským jezdcům předposlední možnost získat body do letošního hodnocení.

Poslední prázdninový víkend přichystal finským jezdcům předposlední možnost získat body do letošního hodnocení tamního mistrovství. V dosavadních čtyřech soutěžích posbíral nejvíce bodů do hodnocení SM1 několikanásobný finský mistr Juha Salo. Pilot Peugeotu 208 T16 R5 vyhrál tři soutěže a zisk titulu se jevil jako pouhá formalita. Nejbližší Salův pronásledovatel Jussi Vainionpää sice na letní šotolinovou část šampionátu přezbrojil na Citroën DS3 R5, ovšem bodová propast ze zimy byla znát. V hodnocení druhé kategorie SM2, kam spadají někteří jezdci produkčních vozů, spolu svádějí tuhé souboje o vedení zástupce Mitsubishi Joni Nikko a konkurent se Subaru Teemu Asunmaa. V první rychlostní zkoušce Ralli Turku, která v pátek celé dění zahájila, se ovšem z nejrychlejšího času překvapivě radoval jiný zástupce SM2 Kristian Kiviniemi za volantem Mitsubishi Lancer EVO X R4.

Druhý den bohužel překvapivý lídr soutěže, který svůj náskok už zvýšil na zbytek SM2 skoro na půl minuty, musel pro technickou závadu odstoupit. Nikko svádějící další vyrovnanou bitvu s Asunmou se dostali na první dvě příčky v RZ 6 a jejich vzájemný rozestup činil 5,5 sekundy ve prospěch pilota Mitsubishi. Asunmaa ovšem vyhrál v sedmé a osmé zkoušce a před tou poslední už ztrácel jen 1,8 vteřiny. Jezdec Subaru zajel nejrychleji i závěrečný test, ale už nedokázal smazat tolik času, kolik by potřeboval na posun do čela. Nikko tedy v SM2 zvítězil, v celkovém hodnocení rally dojel na pěkné druhé příčce a před poslední soutěží roku za svým soupeřem stále zaostává o 12,5 bodu.

Jak je již pár týdnů známo, Toyota si pro svůj návrat do mistrovství světa vybrala Tommiho Mäkinena jako šéfa nové stáje. Jeho TM Racing k tomu dostal za úkol provést školení dvou mladých japonských jezdců na evropské půdě. Nejprve oba absolvovali čtyřdenní testy pod dohledem Mikka Hirvonena a následně dostali k dispozici produkční Imprezy z Mäkinenovy stáje a s nimi měli v Turku předvést, co dokáží. Syn Toshiho Araie Hiroki do cíle dojel jako pátý nejrychlejší absolutně a třetí v rámci SM2. Takamoto Katsuta rovněž úspěšně dovezl své Subaru do cíle, v čase o zhruba třičtvrtě minuty pomalejším oproti svému japonskému kolegovi. Na první místo se v sobotu vyhoupnul Vainionpää, kterému hrálo výrazně do karet Salovo páteční odstoupení s poruchou zavěšení jeho Peugeotu. Vainionpää nabídnutou šanci beze zbytku využil a dojel si do cíle pro premiérové mistrovské vítězství. Pro jezdce Citroënu to znamená, že se v průběžném pořadí šampionátu dotáhnul 15,5 bodu za Salova záda a udržel si před závěrečnou soutěží v Tampere šanci na titul.

Výsledky podniku finského mistrovství

Stav šampionátu: SM1:1. Salo 107,5, 2. Vainionpää 92, 3. Veikkanen 46,5, 4. Suninen 40, 5. Hosike 37, 6. Soilu 24
SM2: 1. Asunmaa 98,5, 2. Nikko 86, 3. Kiviniemi 52,5, 4. Burger 47,5, 5. Pasanen 28, 6. Kasi 19

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!