Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
31. 8. 2015 22:16 − 1764× − 0

Rally Beijing Huairou – převážně kladná hodnocení

Rally Beijing Huairou, uvažovaná jako zástupce Číny v Mistrovství světa se setkala s různými reakcemi.

Spojení Čína a podnik MS se v poslední době začalo objevovat se zvýšenou frekvencí a důkazem toho, že je to myšleno vážně bylo označení Rally Beijing Huairou jako "kandidátského" podniku, jelikož tato soutěž je považována za nejpravděpodobnějšího a nejvážnějšího kandidáta na zastupování Číny v MS. Odjela se před dvěma týdny, skládala se ze dvou soutěžních dnů a povrch byl tvořen mixem asfaltu a betonu (což je rozdíl oproti roku 1999 a jediné účasti Číny v MS, kdy se jelo na šotolině. Vítězem se stal bývalý tovární jezdec Subaru Chris Atkinson, i zbylá místa na pódiu vybojovala známá jména, když druhým byl Mark Higgins a třetí Alister McRae.


Ilustrační foto tratí z loňského roku, foto: http://jacen.jac.com.cn

A právě stříbrný v cíli Mark Higgins se nechal pro server autosport.com slyšet, že soutěž má na to, aby byla v MS potenciál. "Zkoušky byly dobré a po organizační stránce se v Číně v poslední době hodně zlepšili. Objevily se ale nějaké problémy s bezpečností, zkoušky musejí být kompletně uzavřené. Byli jsme v situaci, kdy proti nám jel na zkoušce v protisměru moped. Tyhle věci musí být řešeny," říká trojnásobný britský šampion Higgins k rally a dodává, "tohle bude rally pro MS. Za několik týdnů se koná další šotolinová soutěž kousek od Pekingu, ale porozumění je takové, že v MS bude Huairou," doplňuje Mark Higgins směrem ke spekulacím, která a zda-li vůbec nějaká rally bude v MS.

A pokud jde o promotéra, který má na složení kalendáře vliv, tak dle Olivera Ciesly je ještě brzy na konečné stanovisko, čeká se například na report Jarmo Mahonena, který byl za FIA v Číně. Ale předejme slovo Cieslovi. "Kvalita rally a jejího uspořádání mohou být pro nás měřítkem při rozhodování, zda-li země a organizace mají schopnosti na to, aby hostili soutěž na úrovni MS. Po soutěži jsem měl telefonický rozhovor, který vyzněl dobře. Ale nemám ještě oficiální report, takže je ještě brzo na to, dát konečnou odpověď," uzavírá Oliver Ciesla.


Škoda Fabia III Nialla McShea, foto: Škoda News

Poměrně optimisticky se o soutěži vyjadřuje i Stuart Loudon, který má z předcházejících let zkušenosti se starty jak v MS, tak ME, když četl rozpis Robertu Barrablovi. V Číně teď Loudon navigoval McRae ke třetí příčce. "Čína toho může světovému šampionát hodně nabídnout. Sice jsem se zde účastnil jen dvou soutěží, ale obě byly na fantastických cestách a byly velkou výzvou. V Číně panuje velké nadšení pro získání podniku MS a jsem si jistý, že mají prostředky na to, aby to udělali pořádně. Tento sport je v regionu na vzestupu a toto je fantastická šance pro rallysport k ukázaní sebe sama 1,3 miliardě lidí jedné národnosti," hodnotí ze svého pohledu spojení Čína a SS v rally Stuart Loudon.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!