24. 9. 2015 00:37 − 1423× − 0

Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally – komentář

Nizozemský šampionát už dávno není kolbištěm početných zástupů speciálů královské kategorie WRC.

Nizozemský šampionát už dávno není kolbištěm početných zástupů speciálů královské kategorie WRC. Od tohoto vrcholného období už několik zim uplynulo a dnes si to tam o titul rozdávají jezdci poměrně neatraktivních vozů Mitsubishi různých generací. Každá soutěž, kde se objeví alespoň jedno WRC nebo speciál R5 je v podstatě malým svátkem. Vrcholem se v tomto směru stala právě odjetá Hellendoorn Rally, na jejíž start dorazily hned tři speciály WRC a také tři R5. S cílem vyhrát tento podnik potřetí v řadě přijel na start Dennis Kuipers, který je už několik let věrný Fordu Fiesta WRC. Se stejným speciálem se pak holandskému publiku ukázal Bernhard ten Brinke. Ten se stejně jako Erik van Loon věnuje hlavně dálkovým soutěžím a do klasických si odskočí už jen příležitostně. Tentokrát se na startu sešli oba dva, van Loon stejně jako v ELE Rally odstartoval se Subaru Impreza WRC S14.

Třetí start za volantem Citroënu DS3 R5 si v Hellendoornu odbyl Bob de Jong, ale i tentokrát se jednalo o matný výkon stejně jako minule zakončený odstoupením. Do té doby se držel de Jong na osmém místě s odstupem přes minutu na Hermena Kobuse. Ten se Škodou Fabia R5 v soutěži provázené hodně náročnými povětrnostními podmínkami také nepředváděl kdovíjak atraktivní výkon. Kromě jezdců s vozy WRC nestačil ani na nejrychlejší produkční Mitsubishi Jaspera van den Heuvela a historický Lancer EVO IV Pieta van Hoofa. Zato Hans Weijs jun. debutující v nově pořízeném Fordu Fiesta R5 zajel hodně pěknou soutěž, když se už po náročném pátečním večeru dokázal vklínit mezi speciály WRC na třetí místo.

Van Loon totiž po slibném začátku v RZ 2 chyboval, vjel do pole s kukuřicí a celkově nechal na trati půl minuty. V podstatě po celý zbytek dlouhé soutěže se utkával s Weijsem, který jel před ním jen s těsným náskokem. Duel silnějšího a staršího vozu se slabším a modernějším vyzněl ve prospěch toho druhého. Weijs dokázal jezdce Imprezy WRC S14 za svými zády udržet jen o 7,2 sekundy. Kdo se stane vítězem, napověděla už první etapa. Duel dvou Fiest WRC během jejího průběhu o půl minuty ovládnul Kuipers. Ten Brinke se sice v sobotu rozjel, zajel i několik nejrychlejších časů, ale před svým soupeřem se stejně musel sklonit. Kuipers si tak do cíle dojel pro třetí vítězství v řadě a své jméno zapsal do historických tabulek této soutěže.

Výsledky této rally holandského mistrovství

Stav šampionátu: 1. van den Heuvel 201, 2. van der Marel 157, 3. de Koning 134, 4. Klippel 126, 5. van Hoof 123, 6. van Deijne 113

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!