Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 9. 2015 15:47 − 3253× − 0

Al-Attiyah po dvou letech opět vítězně

Katarský multišampion Nasser Al-Attiyah opět po dvou letech zvítězil v Kyperské rally.

V neděli byla na Kypru na programu další osmička rychlostních zkoušek, která měla odpovědět na otázku, kdo se stane vítězem. V případě hladkého průběhu druhé etapy bylo již po sobotě jasné, že reálnou šanci vyhrát má už pouze Kajetanowicz a Al-Attiyah, zbytek soupeřů zaostával o minuty. A po projetí první nedělní zkoušky se mohlo zdát, že je vyřešena i otázka, zda-li bude šťastnější Katařan nebo Polák, protože Kajetanowicz najel na Al-Attiyaha 22 vteřin a jeho náskok byl rázem 35 sekund, což bylo víc, než kdy tuto dvojici v dosavadním průběhu soutěže dělilo.


Foto: www.fiaerc.com

Ale jak napověděl zbytek rally, Polákův nejrychlejší čas z RZ9 už zůstal v první nedělní sekci osamocen a zbylé tři zkoušky projel nejrychlej Al-Attiyah, což znamenalo, že se jeho odstup od vedoucí příčky snížil na čtvrt minutu. Na třetím místě zůstával i nadále Magalhaes, ten si však stěžoval na prach pronikající do kokpitu jeho Peugeotu a čtvrtý Al-Kuwari se začal Portugalcovi přibližovat a tuto dvojici dělilo v polovině druhé etapy jedenáct sekund. O třetí příčku v rámci ME a pátou celkově přišel hned po RZ9 Tarabus, neboť se před něj dostal Consani. Již po RZ10 se pak za českého reprezentanta dostal Lukyanuk, který však nadále měl technické problémy, pro změnu jej trápil rozbitý stabilizátor jeho Fiesty R5.

Odpolední sekce, závěrečné čtyři rychlostní zkoušky letošního ročníku Kyperské rally, přinesla katarský útok, když si své umístění vylepšili jak Al-Attiyah, tak i Al-Kuwari. Úřadující mistr světa ve WRC2 se před Kajetanowicze dostal po RZ15 a své umístění si pak udržel až do cíle. Vzhledem k tomu, že Katařan vyhrál všechny odpolední zkoušky a celkově 7 z dnešních 8, stal se i vítězem druhé etapy. Avšak Kajetanowicz nemusel být příliš zklamaný, v rámci klasifikace ME zvítězil a opět navýšil svůj náskok na Breena, který se připravuje na Tour de Corse v rámci MS. Třetí příčku od RZ14 držel Al-Kuwari, který se dostal před Magalhaese a taktéž si toto umístění udržel až na cílovou rampu.


Foto: www.fiaerc.com

Pátý dokončil Consani, jenž však komentoval panující vedro jako počasí nesvědčící motoru jeho auta. V poslední RZ jej ještě postihl defekt, ale ani ten již nezměnil nic na tom, že Francouz bral páté místo celkově a třetí v ME. Šestý absolutně (čtvrtý v ME, vyrovnání letošního maxima z Jaenneru) pak byl Tarabus s Fabií S2000, který dokázal za svými zády udržet sedmého Lukyanuka, kterého problémy neopustily ani odpoledne. V ERC2 se k vítězství a celkové osmé příčce probojoval Demosthenous s Lancerem, který pokořil Tlusťáka s Fabií S2000, jenž se do evropské TOP 10 dostal letos podruhé, když poprvé to bylo na Jaenneru. Nejrychlejší desítku pak uzavřel Botka, který přišel o dvě příčky vinou penalizace.

Kyperská rally – pořadí v cíli
1.Al-Attiyah Nasser – Baumel MatthieuFord Fiesta RRC2:08:38,4
2.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+7,0
3.Al-Kuwari Abdulaziz – Clarke MarshallFord Fiesta RRC+4:00,0
4.Magalhães B. – Magalhães HugoPeugeot 208 T16+4:32,1
5.Consani Robert – Vanneste LaraCitroën DS3 R5+5:43,0
6.Tarabus Jaromír – Trunkát DanielŠkoda Fabia S2000+6:16,8
7.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyFord Fiesta R5+7:22,5
8.Demosthenous Christos – Laos PambosMitsubishi Lancer Evo IX+8:29,3
9.Tlusťák Antonín – Kučera LadislavŠkoda Fabia S2000+9:46,7
10.Botka Dávid – Szeles PéterMitsubishi Lancer Evo IX+10:03,8

Kompletní výsledky z Kyperské rally naleznete na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!