29. 9. 2015 07:30 − 2654× − 0

Freddy Loix znovu belgickým mistrem

Na východě Belgie se o víkendu odehrál předposlední a velmi zajímavý podnik tamního mistrovství.

Na východě Belgie se o víkendu odehrál předposlední podnik tamního mistrovství. To letos nabídlo velmi zajímavou podívanou, kdy se spolu celý rok utkávala zajímavá a početná skupina jezdců se speciály Super 2000 a R5. Občas se do hry zapojilo i pár jezdců se speciály WRC první generace, ale nikdo z nich nakonec nebyl schopen prosadit se proti úřadujícímu šampiónovi Freddymu Loixovi. Kris Princen za volantem Peugeotu 208 T16 R5 však sezónu zahájil vítězstvím a konkurenta se Škodou se dokázal i na dalších soutěžích držet. Po třech pódiových umístěních ovšem přišla čtveřice nedokončených soutěží a Princen se ocitnul zcela mimo hru. Před východobelgickým podnikem mohl Loixe o titul připravit už jen Guillaume Dilley, ovšem ten s Citroënem DS3 R3T mohl jen stěží pomýšlet na absolutní vítězství.

Zato se na startu v St. Vith objevili jiní piloti Citroënů, kteří na vítězství rozhodně pomýšlet mohli. Vincent Verschueren už si na DS3 R5 dokázal zvyknout a v poslední Omloop van Vlaanderen až do odstoupení pro technickou závadu bojoval o vítězství. Cedric Cherain za volantem další DS3 R5 už letos jednou poznal chuť vítězství, neboť ovládnul Rallye de Wallonie. První letošní start v belgickém mistrovství v East Belgian Rally zaznamenal třetí nejrychlejší muž loňské sezóny Hermen Kobus,který v létě přezbrojil na Škodu Fabia R5. Proti jezdcům speciálů R5 se postavila čtveřice pilotů WRC. Chris van Woensel přivezl Mitsubishi Lancer WRC05, Benoit Allart Škodu Fabia WRC, Sebastien Sturbois Toyotu Corollu WRC a Bertrand Grooten pak Citroën C4 WRC.

Poslední jmenovaný se stal jediným pilotem vozu královské kategorie, který spatřil cíl. Na nejrychlejší trojici s R5 ovšem nestačil a musel se smířit se čtvrtým místem. Na stejném místě se v době svého odstoupení na RZ 11 držel i Allart, který až do šestého testu bojoval o vedení. Na první příčku si dělal zálusk rovněž van Woensel, vedoucí muž po prvním a třetím testu. Od čtvrté zkoušky ovšem začal zlobit motor jeho Lanceru WRC05 a elektronika jej v RZ 7 zastavila úplně. Do vedení se ve čtvrté zkoušce dostal Verschueren a v těsném sledu za ním jel Princen. V pátém testu zajel pilot Peugeotu rychleji a dostal se do vedení. Loix se od prvních kilometrů s Fabií R5 pere s jejím nastavením a špatný setup jej zpomalil i v úvodu aktuální rally. Ve čtvrtém testu pak konečně zajel nejrychlejší čas a po šestém na třetím místě zaostával o nicotných 1,1 sekundy. Tím Loixovo vystoupení v East Belgian Rally ovšem skončilo, Fabii R5 následně vyřadila porucha transmisí.

Značka Škoda tím ale o možnost ovládnutí čtvrté belgické rally v řadě nepřišla, Kobus s druhou Fabií R5 zajel v RZ 7 nejrychlejší čas a dotáhnul se 4,5 vteřiny za v té době vedoucího Princena. Po osmé zkoušce se ovšem jméno vedoucího muže měnilo, do čela šel Verschueren. V dalších třech testech si oba borci své pozice ještě třikrát vyměnili a po tom předposledním z celé soutěže šel do čela Kobus. Závěr rally se odehrál už po soumraku a o vítězi ještě nebylo ani zdaleka rozhodnuto. Takhle dramatická a vyrovnaná soutěž se v Belgii letos ještě neodehrála. Vedení v soutěži se měnilo během dvanácti zkoušek hned devětkrát, vedoucí příčku okusila čtveřice pilotů a třetího jezdce v cíli od prvního dělilo pouhých 7,6 sekundy. A to se do hry o první místo nezapojil Cherain, když soutěž začínal s minutovou penalizací na kontě a ještě v cíli RZ 1 naboural do Verschuerenovy druhé DS3. Trochu pozapomněl na zkrácení úseku oproti loňsku.

Tím, kdo si nakonec vylosoval černého Petra a musel se smířit s nejnižší pódiovou příčkou, se nakonec stal Verschueren. Po sérii neúspěšných startů přišlo kýžené zlepšení, ale na vítězství to v případě Princena stejně nestačilo. O 2,3 vteřiny jej na 150 ostrých kilometrech dokázal porazit Holanďan Kobus. Loix závěr rally sice strávil jako divák, ovšem domů si odvážel další titul belgického šampióna.

Výsledky této soutěže belgického mistrovství

Stav šampionátu: 1. Loix 116, 2. Dilley 88, 3. Verschueren 74, 4. Princen 64, 5. Cherain 56, 6. Dewallef 54

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!